PİRHA – Semahın ders kitaplarında halk oyunu olarak gösterilmesine tepki gösteren Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) Genel Saymanı ve eğitimci Onur Kaya, semahın halk oyunlarının içerisinde gösterilmesiyle Alevi inancının küçümsendiğini vurguladı.
Haberin Videosu
Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) Genel Saymanı ve eğitimci Onur Kaya, Alevi inancında önemli bir yeri olan, inancın önemli bir ritüeli olan semahın ders kitaplarında bir halk oyunu gibi gösterilmesine tepki gösterdi.
“DAHA ÖNCE DE HALK OYUNLARI YASAKLANMIŞTI”
PİRHA’ya konuşan Onur Kaya, eğitim müfredatının devletin koyduğu sınırlar içerisinde olan bir yapı olduğunu söyleyerek, daha önceden de halk oyunlarının yasaklandığına dikkat çekti. Kaya, “Daha önce halk oyunlarını yasaklayan genelgeler gönderilmişti okullara. Şimdi de semahımızı halk oyunlarının içerisine alıyorlar. Halk oyunlarını savunmak devrimci bir eylem haline gelmiş, şimdi semahımız halk oyunlarıyla iç içe gösteriliyor, inancımız küçümseniyor, küçültülüyor ve halk oyunları da okullarda yasaklanıyor” ifadelerini kullandı.
“KARŞI ÇIKMAK ZORUNDAYIZ”
Kaya, daha önce cihat, küçük yaşta evlenme, kocaya itaat, ailede erkeğin rolü ve önemi, kadının ikinci planda tutulması gibi konuların müfredata girmesinden sonra bu tür konuların ders kitaplarına daha baskıcı, daha kindar ve dindar bir şekilde girmesinin de doğal olduğunu vurguladı. Bu müfredata ilk çıktığı zaman da karşı durduklarını kaydeden Kaya, bugün ortaya çıkan bu gibi konulara da tek tek karşı durmak ve takip etmek zorunda olduklarını belirtti.
“KİNDAR VE DİNDAR NESİL YETİŞTİRMEK İÇİN DAHA İLERİ ADIMLAR ATILACAK”
“Öyle bir hal aldı ki 100’e yakın dersin bütün kitaplarını takip etmek zorundasınız. Kitapların içerisinde bu tür konular yer alacaktır” diyen Kaya, özellikle Alevi çocuklarını asimilasyona doğru götürecek açılımların da kitaplarda yer alabileceğini de vurguladı. Kaya, “Bırakın semahın küçümsenmesini, bizim inancımızın küçümsenmesini; dindar ve kindar nesil yetiştirme konusunda çok daha ileri adımların o kitapların içerisinde yer alacağını düşünüyorum” dedi.
“ANLATIMA DAYALI DERSLERDEKİ METİNLERE DİKKAT EDİLMELİ”
Özellikle Türkçe konuları içerisinde anlatılacak olan metinlere çok dikkat etmek gerektiğini düşündüğünü belirten Kaya, anlatıma dayalı dersler içerisinde sosyal bilgiler ve hayat bilgisi gibi derslere de dikkat etmek gerektiğine dikkat çekerek “Burada ayrımcı, asimilasyoncu, yok sayıcı, küçümseyici unsurların yer alacağını düşünüyorum. Yer alması için gerekli kaynakları da ayırdığını düşünüyorum” şeklinde ifade etti.
“BİR ADIM ATMAK İÇİN ÖNCE ADIMIN KÜÇÜĞÜNÜ ATIYORLAR”
1 milyon 600 bin kitabın parasının ödeyip de sonra yok ettiklerini söyleyen Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) Genel Saymanı Onur Kaya, “Bu tür karşı çıkışlar sonucu önce deniyorlar, bir adım atıyorlar. Adımın daha küçüğünü yaparak daha büyük adım atmak için güç alıyorlar. Bu anlamda bizim dikkatli olmamız gerekiyor” dedi.
Cebrail ARSLAN/ANKARA
Yoruma kapalı.