PİRHA-Elif Ana filminin özel gösterimi PSAKD Diyarbakır Şubesi’nin organizasyonu ile Diyarbakır’da yapıldı. Film gösterimi sonrası konuşan yönetmen Kazım Öz, “Bu film tabii ki Maraş Katliamı’nı anlatan bir film değil. Maraş Katliamı bu filmde ikinci, üçüncü planda. Burada Elif Ana, onun yaşam tarzı, inancı, kültürü üzerinden bir şey anlatıyoruz” dedi.
Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) Diyarbakır Şubesi Cemevi’nin organizasyonu ile Elif Ana filminin özel gösterimi yapıldı. Katılımın yüksek olduğu film gösterimine yönetmen Kazım Öz ile filmde yer alan oyuncular da katıldı.
Gösterimin ardından yönetmen ve oyuncularla söyleşi yapıldı. Kısa bir konuşma yapan PSAKD Diyarbakır Şubesi Başkanı Aydın Atlı, “Aslında biz böyle dört günlük bir sürede böyle dört salonu doldurma gibi bir şeyle çıkmadık. Yüz kişiyle gösterimi yapalım dedik ama çok sağolun gösterdiğiniz ilgi için. Dört salon doldu. Burada tabii bize yardımcı olan yönetmenimiz sayın Kazım Öz ve oyuncu arkadaşlarımıza da teşekkür ediyoruz” ifadelerini kullandı.
“EMEK VERENLERE TEŞEKKÜR EDİYORUZ”
PSAKD Diyarbakır Şubesi/Cemevi dedesi Dede Kargın Ocağı’ndan Musa Kargın da yaptığı konuşmada şunları söyledi:
“Buraya kadar bu emeklerini getirip, bize ilettikleri için buradaki canlar adına ve Diyarbakır’daki tüm canlar adına size teşekkür ediyoruz. Elbette ki böyle bir dar zaman içerisinde böyle bir güzel olayın sergilenmesi, gerçeklerin ortaya çıkması bizi onurlandırdı. Teşekkür ediyorum. Saygı ve hürmetlerimi bildiriyorum, aşkı niyazlarımı sunuyorum.”
“MARAŞ’A DAİR TEK FİLM YAPILMAMIŞ”
Sözlerine “Pir Sultan Abdal Derneği’ne teşekkür ederim. Davetlerinden dolayı gerçekten de çok mutlu olduk. İlginiz bizim için oldukça önemli. Bunu iyi hissediyoruz, inancımız büyütüyor. Demek ki iyi bir yoldayız. Bize mutluluk veriyor” diyerek başlayan yönetmen Kazım Öz ise Maraş Katliamı’na değinerek, şöyle konuştu:
“Maraş üzerinden 40-50 yıl geçti. Ama daha tek bir film yapılmamış. Asıl mesele bu. Bu film tabii ki Maraş Katliamı’nı anlatan bir film değil. Maraş Katliamı bu filmde ikinci, üçüncü planda olan bir şey. Burada bir Elif Ana, onun yaşam tarzı, inancı, kültürü üzerinden bir şey anlatıyoruz.”
“İYİLİK İYİDİR”
Öz, “Aleviliği daha nasıl anlatabiliriz?” sorusuna ise şöyle yanıt verdi:
“Yüzlerce film lazım. Bu çünkü binlerce yıllık bir kültür, bir inanç. Bir filmde Aleviliğin bir kısmı en fazla anlatılabilir. Elif Ana’nın bizim açımızdan en önemli yanlarından biri de -bunu seçmekte iki şey; zaten filmin afişinde de sloganı vardı- İyilik felsefesi üzerine kurulmuş olmasıydı onun felsefesinin. Gerçekten bölgede nereye gittiysek herkes Elif Ana şuna iyilik yapmış, buna iyilik yapmış, paylaşımcı diyor. Ve düşünün ki Maraş katliamı oluyor. Ablası vahşice katlediliyor. Yine de her şeye rağmen “İyilik iyidir” diyor, gidip başka birini boğazlayıp öldürmüyor. Sanıyorum bu özelliği daha önemliydi bizim açımızdan.”
Etkinliğin sonunda yönetmen Kazım Öz, ‘Zer’ kitabını imzaladı.
PİRHA/DİYARBAKIR
Yoruma kapalı.