PİRHA- Pir Sultan Abdal Kültür Dernekleri (PSAKD) Genel Başkanı Gani Kaplan, Maraş Katliamı ile yüzleşilmesi gerektiğini belirterek, “Ancak Maraş’ın hesabı katliamın olduğu yere 100 kişi ile gidip sorulmaz. Maraş’ın sokaklarının kilitlenmesi lazım. En azından o travmayı yaşamamış canlarımızın, Maraş’a gelen yoldaşlarına destek vermesini talep ediyoruz” dedi.
1978 yılının 19 Aralık sabahında başlayan Maraş Katliamı, en az 120 canın yaşamını yitirmesine, binlerce Alevi ve Kürt yurttaşın hayatlarının faciaya dönmesine sebep oldu. Aradan geçen süre içerisinde hiçbir sorumlu yargılanmazken, katliamın üzeri adeta örtüldü.
KATLİAM ÖNCESİNDEKİ MARAŞ NASILDI?
Her yıl Aralık ayının son haftalarında Maraş’ta yapılmak istenen anma törenlerine yasaklar getirilerek gerçeklerle yüzleşilmenin önüne de geçilmek istendi. Alevi örgütleri, bu yıl da “Valilik yasağını tanımıyoruz” diyerek Maraş’a anma için gideceklerini duyurdu.
Yapılacak anma öncesi PİRHA’ya konuşan PSAKD Genel Başkanı Gani Kaplan, katliama giden süreci değerlendirdi. Kaplan, “Maraş Katliamı öncelikle Alevilerin şehirleşmesi, şehir koşullarında söz sahibi olmasıyla birlikte başlıyor” diyerek Alevi yurttaşların, aynı dönemde siyasete de ortak olmasına işaret etti. Gani Kaplan, 1960’lı yıllardan önce Alevilerin şehirlerde yoğun yaşamadıklarını belirterek şunları aktardı:
“Dolayısıyla şehirde olmayan bir topluluk siyasete de ticarete de ortak olamaz. Yani Aleviler daha öncesinden şehirdeki politikacılar tarafından yönetiliyordu. Ve Aleviler birden şehirde yönetime de aday oldu. Maraş bunun en yakın örneğidir. Daha önceden kendi ürettiğini kendi içerisinde tüketirken bu defa ürettiğini pazara götüren ve o pazardan pay sahibi olmaya çalışan bir topluluk haline geldi. Ticarette söz sahibi olmaya başlayan Aleviler, özellikle Maraş üzerinde, oradaki yerlileri rahatsız etti! Aynı durum Malatya ve Sivas’ta da yaşandı.”
MARAŞ’TA ARAZİLER EL DEĞİŞTİRİYOR!
Gani Kaplan, Maraş’ta katliamdan sonraki sürece de dikkat çekerek Alevilere ait verimli arazilerin boş kaldığını söyledi. “Katliamın yansımasını bugün yaşıyoruz” diyen Kaplan, “Maraş ovasındaki o verimli araziler bugün bomboş. Ve o araziler bugün birilerine ya kiralanıyor ya da satılıyor. Şu anda Sünni kesim, o arazileri kiralayıp ya da satın almaya çalışıyor” ifadelerini kullandı.
“MARAŞ’IN HESABINI SORMAK BU ŞEKİLDE OLMAZ”
PSAKD Genel Başkanı Gani Kaplan, Maraş Katliamı protestolarının ve katledilenleri anmanın neden 20 yılın ardından yapıldığı konusuna da cevap verdi. Kaplan, “O zamana kadar katliamı sahiplenebilecek bir örgüt yoktu” diyerek şu bilgileri paylaştı:
“İlk anma Alevi Bektaşi Federasyonu öncülüğünde gerçekleşti. Şu anda da yine Alevi Bektaşi Federasyonu’nun öncülüğünde bu anmalar gerçekleşiyor.
Maraş’tan sonraki yapılan tüm katliamlara baktığınız zaman bir sis bulutu görüyoruz. Devlet, katliamın içinde olduğu katliamların hiçbir perde arkasını açıklamadı ve açıklanmasına da izin vermedi. Maraş Katliamı yaşandıktan sonra Türk siyasi hayatının da çizgisi değişti. Sol hareketlere ciddi anlamda darbe vuruldu. Maraş Katliamı’nın içerisinde derin devlet vardır. Maraş Katliamı’nın içerisinde genelkurmay ve emniyet vardır.
Ancak Maraş’ın hesabını sormak bu şekilde olmaz. Buradan kendimize de eleştiri yapıyorum. Katliamın olduğu yere 100 kişi ile gidip hesap sorulmaz. Maraş’ın sokaklarının kilitlenmesi lazım. Maraş’ın hesabı ancak böyle sorulur. Devlet açısından ise bir an önce bu dosyalar samimi şekilde tekrar mahkemeler tarafından açılmalı. Kayıp olan mezarlar ailelerine verilmeli. Ayrıca Maraş’a bu utançtan ötürü bir katliam anıtının dikilmesi de taleplerimiz arasındadır.”
MARAŞLI GENÇLERE ÇAĞRI!
PSAKD Başkanı Gani Kaplan son olarak, yapılacak anma programı sebebiyle Maraşlı yurttaşlara çağrıda bulunarak şunları söyledi:
“Maraş’ta şu anda yaklaşık 40 bin Alevinin yaşadığını biliyoruz. Bu nüfusun onda biri anma yapılan o alana gelse yeter. Çorum’da da benzer bir durum söz konusu… İki yerde de kitlesel katılımı sağlayamıyoruz. Halk halen çekiniyor. Tabii ki o travmayı atlatmak kolay değil. Daha katliam tanığı olup da konuşamayan bir çok insan var. Konuştuklarında tekrar o anları yaşıyorlar. O insanlara hak veriyorum ama genç nüfus, en azından o travmayı yaşamamış olan canlarımızın, Maraş’a giden yoldaşlarına destek vermesini talep ediyoruz.”
Eren GÜVEN – Melis CİDDİOĞLU / ANKARA
Yoruma kapalı.