PİRHA – Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Ataşehir Şubesi’nin 12. Olağan Genel Kurulu dün gerçekleştirildi. Kurulda yeni Başkan Gülsev Kaya oldu. Kaya, Alevi hareketi içinde kadın sayısının az olmasını eleştirerek, bunun toplumsal bir sorun olduğunu ancak kadınların mücadelesiyle bunun aşılacağını söyledi.
Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) Ataşehir Şubesi 12. Olağan Genel Kurulu’nu dün gerçekleştirdi. Genel kurulun yapıldığı salona, “Devletin Alevisi olmayacağız”, “Krize, şiddete, baskılara karşı gelin kadınlar birlik olalım”, “Alevi canlarımız ve Pir Sultan dostları serbest bırakılsın” yazılı pankartlar asıldı.
Katılımın yüksek olduğu kurulda iki liste yarıştı. Kurulda, Mavi liste 530 oy ile seçimi kazandı. Gülsev Kaya Başkan seçildi. Yeni yönetimde Gülsev Kaya, Hasan Gülüm, İsmail Aslan, Hasan Turan, Bahar Gayretli Tekin, Halil İbrahim Çakmak, Özcan Çeli yer aldı.
Genel kurul saygı duruşu ile başladı. Daha sonra dedenin gülbenk okuması ile devam eden genel kurulda divan seçildi. Faaliyet raporları okundu ve ona dair görüşler bildirildi.
HASAN GÜLÜM’DEN TEŞEKKÜR
Daha sonra kongrede konuşan Ataşehir Şube Başkanı Hasan Gülüm, görev yaptığı süredeki çalışmaları değerlendirdi. Gülüm; “4 yıldır derneğinizde başkanlık görevini yapıyordum. Bu dönem de yönetim kurul üyeliği ile hizmet etmeye devam edeceğim. Yeni dönemde kadın başkan arkadaşımızla birlikte hizmet edeceğiz. 4 yıl boyunca birlikte olan arkadaşlarıma kongrede bize katkı sunarak, yeniden sorumluluk veren tüm arkadaşlarımıza dostlarımıza teşekkür ederiz.”
“KADINLARIN GÖRÜNMEYEN EMEĞİNİ GÖRÜNÜR KILACAĞIZ”
Genel kurulda PSAKD Ataşehir Şube Başkanlığına seçilen Gülsev Kaya da PİRHA’ya yaptığı açıklamada, kolektif çalışmanın önemine değinerek, destek veren herkese teşekkür etti.
Öncellikle bir bütün olarak çalışmayı ele alarak işe başlayacaklarını belirten Kaya, bunun önemli bir ayağı olan kadınların görünmeyen emeğinin görünür olması için çalışacaklarını belirtti. Kaya,”Alevi inancı içinde kadınlar dünde vardı bugün de olacak” dedi.
Alevi kurumlarında başkanlık düzeyinde kadınların olmamasını da değerlendiren Kaya şöyle devam etti:
“Biz kadınlar öyle ya da böyle biraz uğraşarak kendi ayaklarımızın üzerinde emeğimizi var ederek alabileceğimizi düşünüyorum. Bu biraz erkek anlayışla çarpışman gereken bir durum. Zorlayarak, emek vererek alınabileceğini düşünüyorum. Cemevinde birçok alanda kurs var ve bunu yapanların çoğu kadın. Biz kadınlar varız bunu başkanlığımızla daha görünür kılacağız.”
“KADINLARIN YÖNETİMDEKİ SAYISININ AZLIĞI TOPLUMSAL BİR SORUN”
Alevi hareketinde kadın sayısının az olmasını değerlendiren Kaya, bu sorunun sadece Alevi hareketinde olmadığını, toplumsal bir sorun olduğunun altını çizdi.
Kaya, bunun ise kadınların güçlenerek bunun üstesinden geleceğini aksi taktirde erkeklerin bunu vermeyeceğini söyledi. Kaya, “Bu konuda biz kadınların ekstra ısrarcı olmamız lazım. Çünkü biz yapmadan olacak birşey değil. Getirilip bize verildiğinde bu şekilselliğe dönüşüyor” dedi.
‘Alevilikte kadın erkek eşittir’ söyleminin pratikte olmadığını söyleyen Kaya, “Eşitlik ne Alevi hareketinde ne de toplumsal alanda var” dedi.
PİRHA/İSTANBUL
Yoruma kapalı.