PİRHA – Pir Sultan Abdal Kültür Derneği 15. Olağan Genel Kurulu’nu Ankara’da gerçekleştirecek. Genel başkan adaylarından Cuma Erçe, derneğin başkanlığına seçilmesi halinde gerçekleştireceği çalışmaları PİRHA’ya anlattı. Erçe, “Örgütün tepeden tırnağa yenilenmesi ve buna uygun bir örgüt modelinin gerçekleşmesi gerektiğini düşünüyoruz” dedi.
PSAKD 15. Olağan Genel Kurulu’nda genel başkan adaylarından Cuma Erçe, seçilmesi halinde yapacağı çalışmalar ve hazırladıkları programlar hakkında PİRHA’ya konuştu.
“30. YILINDA TARİHİ GENEL KURUL”
Erçe, “PSAKD 30. kuruluş yıldönümünü kutluyor. 30. yılında çok önemli, çok tarihi bir genel kurul gerçekleştirecek. Alevi hareketinin tüm dikkatleri PSAKD genel kurulunda olacak. Çünkü PSAKD tüm Alevi dünyasında önemli bir yerde duruyor. Aleviler içerisinde ciddi bir itibara sahip. Ancak kurulduğu günlerden bugüne kadar çok ciddi emeklerle, tüm demokratik kitle örgütlerinde olduğu gibi, diğer Alevi derneklerinde olduğu gibi bir daralma, bir içe sıkışma görüyoruz, gözlemliyoruz” dedi.
Erçe, gözlemlerini şöyle aktardı:
“Daraldıkça, içe kapandıkça kitlelerden uzaklaşmaya başladığının farkındayız. Bu haliyle hızla erkekleştiğini ve hızla yaşlandığını da gözlemliyoruz. Bunun için 90’lı yıllardan kalan bir tüzükle, o günlerin programıyla, o günlerin örgütlenme tarzıyla daha fazla yol alınamayacağının farkına vardık. Bunu gözlemledik, analiz ettik. Artık yeni şeyler söylemek gerektiğini, derneğimizin daha çok öğretimize dayalı, Alevi inanç öğretisine dayalı bir örgüt modeline bürünmesi gerektiğini ve bunun üzerinden şekillendirilmesi gerektiğini fark ettik. Bununla ilgili ciddi bir program hazırladık, yeni döneme dair.”
“ÖRGÜT TEPEDEN TIRNAĞA YENİLENMELİ”
Cuma Erçe, programlarının özetini şöyle aktardı:
“Hem Pir Sultan’da hem Alevi dünyasında birliği sağlayalım. Derneğimizi birlikte yürütelim. Ana teması aslında şununla ilgili: Tabanın söz yetki sahibi olduğu aynı zamanda karar sahibi olduğu örgüt modeline getirmek. Eşit temsiliyet ilkesine dayanarak, kadınlarımızı örgütümüzde görünür kılmak ve yönetim kademelerine taşıyabilmek. Eşitliği, eşit temsiliyeti sağlayabilmek. Bizden uzaklaşan, Alevi kültüründen de uzaklaşan bir gençliğimiz var. Bu gençliğin bu derneklerde sadece hizmet görenler olarak algılandığı gerçeğiyle karşı karşıyayız. Yeni modelde gençliği, kendi temsilcisini yönetimlere kendi taşıdığı, kadınların kendileri yönetime seçildiği anlayışı benimsiyoruz. Örgütün tepeden tırnağa yenilenmesi ve buna uygun bir örgüt modelinin gerçekleşmesi gerektiğini düşünüyoruz.”
“DELEGELERLE BİRLİKTE YÖNETECEĞİZ”
“3 liste yarışacağız. Ama biz bunu bir yarış olarak görmüyoruz. Arkadaşlarımızı rakibimiz olarak görmüyoruz. Bunu bir hizmet aşkıyla, hizmete talip olmak biçimiyle görüyoruz” diyen Erçe, “Biz delegelerimize, bizi seçin gerisine karışmayın anlayışını asla ve asla kabul etmiyoruz. Tersine şunu söylüyoruz: Bizi seçerseniz sorumluluğunuz artar. Çünkü biz sizinle birlikte yönetmek istiyoruz. Sizinle beraber yöneteceğiz. Dolayısıyla hiçbir şeyden kaçamazsınız. Demokratik Alevi hareketiyle ilgili her başarının arkasında hepimiz olacağız. Her başarısızlığın arkasında da hepimiz olacağız. Bu haliyle birlikte yönetme ilkesini benimsemiş durumdayız” ifadelerini kullandı.
“MUTLAKA İNANCA DAHA DA YAKINLAŞACAĞIZ”
Erçe, sözlerini şöyle sürdürdü:
“MYK’mızı her şubenin kendi arasında seçip göndereceği kişilerden oluşturacağız. Dolayısıyla daralmış, Ankara’ya kapanmış ve tüm yetkileri Ankara’da toplanış bir örgüt modelinden hızla arınacağız. Merkez yürütme kurulunu da temsilcilerden oluşturacağız. Mutlaka ve mutlaka inanca daha da yakınlaşacağız.”
“İNANÇ SEKRETERLİĞİNİ OLUŞTURACAĞIZ”
“İnançtan epeyce uzaklaştığımızı fark ettik” diyen Erçe, bu konudaki çalışmalarla ilgili şunları kaydetti:
“Dolayısıyla bir Alevi derneği olmamıza rağmen, bir siyasi parti gibi, bir demokratik kitle örgütü gibi örgütlendiğimizi fark ettik. Hızla Alevi örgütü gibi örgütleneceğiz. Bu anlamda İnanç Sekreterliği’ni hızla oluşturacağız.
İnanç sekreterliğimiz Alevi Bektaşi Federasyonu altında kurulan inanç kuruluna alternatif bir sekreterlik olmayacak. Tam tersine, onlarla birlikte çalışacak bir sekreterlik olacak.
Önümüzdeki dönem açısından bizim alanımızda faaliyet yürüten tüm Alevi derneklerinin arasındaki kırgınlıkları giderecek, barışı sağlayacak ve güçlü bir ABF’yi yaratacak ciddi önergelerimiz var.”
ALEVİLİĞİN SİYASETİNİ YAPAN DERNEKLERE DÖNÜŞME HEDEFİ
Erçe, “Yine bunun dışında önemsediğimiz bir durum var ki; analarımızın, dedelerimizin, pirlerimizin, yazarların, akademisyenlerin ve bu alanda emek vermiş bütün dostlarımızın katılacağı ve yılda en az iki defa toplanan bir danışma meclisi önerimiz var. Bütün bunları mutlaka ve mutlaka gerçekleştireceğimizin sözünü veriyoruz. Alevi derneklerini, siyasi partilerin arka bahçesi olmaktan kurtaracak, siyaseti Alevilik üzerinde yürütecek, daha doğrusu siyasi partilerin Alevisi olmaktan çok Aleviliğin siyasetini yapan derneklere dönüştürme hedefi yürütüyoruz”dedi.
“UMUT EDİYORUZ YOL KAZANIR”
Cuma Erçe, şöyle devam etti:
“Onun için de Hak ve hakikat mücadelesi içinde yürüyeceğimizi, pirimiz Pir Sultan’ın ve tüm yol önderlerimizin bize emanet ettiği inancı, bize miras bıraktıkları direnci, o biat etmeyen, zalime diz çökmeyen kültürü yaşatıp tekrar ayağa kaldıracak bir kadroyla genel kurula hazırlanıyoruz. Genel kurulu sadece seçim olarak görmüyoruz. Tersine, ciddi bir muhasebe yapıldığı, geçmişin tüm yönleriyle muhasebesinin yapıldığı, önümüzdeki dönemin planlanıp programlandığı bir süreç olarak değerlendiriyoruz. Diğer aday arkadaşlarımıza ve tüm dostlarımıza başarılar diliyoruz. Bu seçimin kazananı, kaybedeni olmaz. Umut ediyoruz ki yol kazanır. Umut ediyoruz ki Pir Sultan Abdal Kültür Derneği kazanır. Umut ediyoruz ki Aleviler kazanır. Biz buna inanıyoruz, kendimize de güveniyoruz. Alevilerin vicdanına kendimizi teslim ediyoruz.”
“YETKİYİ ŞUBELERE, BÖLGELERE YAYAN BİR ANLAYIŞI İSTİYORUZ”
“Ortaya program koyan tek liste biziz” diyen Erçe, şunları dile getirdi:
“Mevcut genel başkanımızın oluşturduğu bir liste duyumu alıyoruz. Yine ABF genel başkanı sayın Muhittin Yıldız’ın da bir çalışma içinde olduğunu biliyoruz, duyuyoruz. Biz de bir çalışma yürütüyoruz. Programımız üzerinde çalışmayı uygun gördüğümüz için ortaya program koyan tek liste biziz. Geçiş dönemi olarak gördüğümüzden dolayı mevcut tüzüğe uygun bir liste hazırlığı yapıyoruz. Çünkü divana başka türlü bir liste sunma şansımız yok. Ama yazdıklarımızın takipçisi, söylediklerimizin takipçisi olduğumuz için danışma kurul toplantımızı karar organına dönüştüreceğiz, bunu planlıyoruz. Bizimle birlikte bu çalışmaların içerisine katılan çok değerli, çok tecrübeli, bu yolda uzun yıllar mücadele etmiş ve bu alanda yetişmiş arkadaşlarımız var. Onlarla birlikte bir liste oluşturmaya gayret ediyoruz. Ama mümkün mertebe kimseyi dışarıda bırakmayacak şekilde ve her şubenin içinde barındıracak şekilde bir liste çalışması yürütüyoruz. Yetkiyi Ankara’da toplayan değil, yetkiyi şubelere yayan, bölgelere yayan bir anlayışı hakim kılmaya çalışıyoruz.”
(HABER MERKEZİ)
Yoruma kapalı.