PİRHA- 2000 yılında Hacı Bektaş Veli Dostluk ve Barış Ödülü alan ünlü folklor uzmanı Prof. Dr. İlhan Başgöz kanser tedavisi gördüğü hastanede yaşamını yitirdi.
Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) yaşayan ve kanserle mücadele eden Prof. Dr. İlhan Başgöz, 5 Ocak’ta Türkiye’de getirildiği Ankara Üniversitesi İbn-i Sina Araştırma ve Uygulama Hastanesi’nde hayatını kaybetti.
Prof.Dr. Necdet Ünüvar, twitter hesabından yaptığı açıklamada “İlhan Başgöz Hocamızı kaybettik. Hocamıza Allah’tan rahmet; yakınları, sevenleri ve öğrencilerine başsağlığı diliyorum” ifadesine yer verdi.
1923, Gemerek / Sivas doğan Mehmet İlhan Başgöz’ün babası ilkokul öğretmeni Hasan Efendi, annesi Cadoğlu Türkmenlerinden Zeycan Hanım’dır. Başgöz, Türk Ceza Yasasının 141. Maddesine aykırı eylemde bulunmak savıyla tutuklandı, yargılandı ve iki yıl hüküm giydi. Sekiz ay tutuklu kaldıktan sonra aftan yararlanarak serbest kaldı.
İlhan Başgöz, 1943 yılından itibaren, başta Kars ve Erzurum olmak üzere, pek çok yerden derlediği destan, halk öyküleri, atasözleri, bilmeceler, türkülerin yanı sıra gölge oyunu, kukla, halk dansları konulu filmlerden oluşan zengin bir belgelik oluşturdu. Yaşadığı yüzyıl ve gösterdiği farklı kimlikler konusunda henüz hakkında görüş birliğine varılamayan Karacaoğlan konusunda “Karacaoğlan geleneği” olarak özetlediği görüşleriyle bir şairin kişisellikten anonimleşmeye gidişini ele aldı. Yunus Emre, Pir Sultan Abdal gibi birçok şairle ilgili olarak yapılacak çalışmalarda yararlı olabilecek bu görüş, araştırmacılar arasında da ilgi topladı.
Başgöz’ün yazıları, Türkiye’de Dost, Yeni Ufuklar, Türk Dili, Milliyet-Sanat gibi dergilerde yer aldı. Kendisine 1997 yılında Kültür Bakanlığının Üstün Hizmet Ödülü, 2000 yılında Hacı Bektaş Veli Dostluk ve Barış Ödülü ve 2004 yılında TÜBA Bilim Ödülü verildi.
(HABER MERKEZİ)
Yoruma kapalı.