PİRHA-İçişleri Bakanlığı’nın yayınladığı genelge ile polis müdahalesini çekenlere artık izin verilmeyeceği duyuruldu. 1 Mayıs’ta polis şiddetine maruz kalan YOL TV çalışanı Özge Uyanık, ” Bu genelge basına yönelik değil denildi. Ancak 1 Mayıs’ta yaşadıklarımız bu açıklamayla çelişiyor durumda” dedi.
İçişleri Bakanlığı’nın paylaştığı yeni genelge ile birlikte polis müdahalesini cep telefonu ile çeken yurttaşlara artık izin verilmeyecek. Hatta kayıt alanlar hakkında adli işlem de yapılabilecek.
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, genelgenin anayasaya aykırı olmadığını ve gazetecileri kapsamadığını söylese de basın emekçileri yaşananlara tepkili.
“GENELGEYİ GÖRMEDİN Mİ?”
YOL TV çalışanı Özge Uyanık, 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü’nde Türkiye’deki gazetecilere dönük baskılara dikkat çekti. 1 Mayıs’ta Ankara’daki eylemleri takip ederken polislerin saldırısına uğrayan Gazeteci Özge Uyanık, söz konusu genelgeye dair görüşlerini belirtti. “Polisleri özel hayatında çekmemiz gibi bir durum söz konusu değil” diyen Özge Uyanık, maruz kaldığı polis şiddetini şu sözlerle anlattı:
“Tartışmalar sürerken İçişleri Bakanlığı’nın da bir açıklaması oldu; ‘Kafa karıştırmasın, bu genelge basına yönelik değil’ denildi. Ancak bizim 1 Mayıs’ta yaşadıklarımız bu açıklamayla çelişiyor durumda.
1 Mayıs günü Ankara’daki eylemi takip ediyordum ve o gün polisler genelgeyi gerekçe göstererek çekim yaptığım telefonu alıp yere attı ve üzerine bastı. Daha sonra bu görüntüleri silmeye çalıştı ve sadece ‘genelgeyi görmedin mi?’ denildi. Polislerin görüntüsünü aldığım söylendi fakat orada polislerin yüzlerini çekmiyoruz. Genelgede zaten gerekçe olarak ‘özel hayatın gizliliğini ihlal’ diye belirtiliyor. Ancak polisleri özel hayatında çekmemiz gibi bir durum söz konusu değil. Orası Sakarya Caddesi ve kamuya açık bir alan. Polisler de bir kamu görevini yerine getirmek üzere oradaydılar. Ancak yaşanan hak ihlalini; yerde sürüklenen, boynuna basılan insanları görüntülememiz engelleniyor. Bu aslında mevcut genelgenin ne kadar sınırının belli olmadığını gösteriyor. Yani genelgede herhangi bir şekilde nasıl müdahale edileceği vesaire belirtilmediği gibi, genelgenin vatandaşa yönelik olduğu da söyleniyor. Ama biz şunu çok iyi biliyoruz ki bugüne kadar dünyada pek çok olayın ortaya çıkmasında vatandaşın çektiği görüntülerin etkisi var. George Floyd örneği bu yüzden günlerdir tartışılıyor. Bütün dünya ayağa kalktı. Birinin aldığı kayıt sayesinde oldu ve polisler o şekilde ceza aldı. Şimdi Türkiye’de de güncel bir örnek var; Konya’da bir motor sürücüsüne polis, kask ile başına vurarak durduruyor. Büyük bir hak ihlali söz konusu. Peki vatandaş bu görüntüyü çekmesin de ne yapsın? Orada çekim yapan kişiye de bu genelge gerekçe gösteriliyor.”
“HABER VERME HAKKIMIZA SAHİP ÇIKACAĞIZ”
Gazeteci Özge Uyanık, Bakan Süleyman Soylu’nun “Genelge basını kapsamıyor” sözünü hatırlatarak “1 Mayıs’ta basına yönelik müdahaleyi de gördük. Haber alma hakkını savunmaya devam edeceğiz” diyerek genelgeye dair şu eleştiriyi yaptı:
“21. yüzyılda yaşıyoruz ve herkesin cebinde cep telefonu var ve bir yerde insan hakkı ihlali gördüğümüzde bunu çekme hakkına sahibiz. Bu açıdan ‘genelge basını kapsamıyor’ denilse de basına yönelik müdahaleyi de gördük. Kaldı ki vatandaşın da hiçbir şekilde bu genelge ile engellenmemesi gerekir. Burada tartışılması gereken husus; ‘özel hayatın gizliliği’ değil yaşanan hak ihlalleridir. Bu yüzden emniyetin de İçişleri Bakanlığı’nın da orantısız güç kullanımında insanlık dışı muamele eden bir hukuksuzluktan rahatsız olması gereken yerde bunun ortaya çıkmasından rahatsız olunduğu bir durumla karşı karşıyayız. Ancak biz her şekilde gördüğümüz insanlık dışı uygulamaları görüntülemeye devam edeceğiz. Halkın haber alma hakkını; Anayasa ile korunan haber verme hakkımıza sahip çıkacağız. Bu açıdan söz konusu genelgenin aslında toplumda da bir karşılığı olmadığını görmüş olduk. Bu genelge ile toplum da neyin amaçladığını çok net bir şekilde görüyor. Bu açıdan biz de 1 Mayıs’ta olduğu gibi işimizi yapmaya, gerçekleri halka göstermeye devam edeceğiz.”
Eren GÜVEN/ANKARA
Yoruma kapalı.