PİRHA-Okullarda görevlendirilen imamların ders verme yetisine sahip olmadığını söyleyen Eğitim Sen Adıyaman Şube Başkanı Zeynal Polat, “Çocuklara nasıl yaklaştığını anlamayan, çocuklarla nasıl iletişim kurulacağını bilmeyen kişilerin gelip okullarda çocuklara eğitim vermesi sakıncalıdır” dedi. Laik eğitimin önemini vurgulayan Polat, “Çocuklarının bu derslere girmesini istemeyen aileler var. Bize geliyorlar” diye konuştu.
AKP hükümetinin ÇEDES projesiyle laik eğitim yerine dinsel eğitimi yaygınlaştırması, dinci vakıf ve cemaatlerle işbirliği yapması tepki çekmeye devam ediyor.
Eğitim Sen Adıyaman Şube Başkanı Zeynal Polat, hükümetin ÇEDES projesiyle çocukları dincileştirip tek tip tek anlayışıyla yüz yüze bırakılmak istediğini belirterek, “Yıllardır bu ülkede eğitim tek mezhep ve tek inanç üzerinden yapılıyor. Oysa bu ülkede farklı inançlara, farklı mezheplere sahip birçok yurttaşımız var” dedi.
Polat, eğitim sisteminin bilimsel ve laik bir şekilde verilmesi gerektiğini vurgulayarak, ÇEDES projesinin Millî Eğitim Bakanlığı’nın yıllardır devam ettirmeye çalıştığı, eğitimin dinselleştirildiği son politikalardan bir tanesi olduğunu vurgulayarak, “Amaç bilimsel, laik, demokratik eğitimden uzaklaştırıp dini ön plana çıkarmaya çalışan eğitim sistemidir. Manevi değerleri ön plana çıkarıp öğretmenleri ikinci sınıfa iten bir projedir” diye konuştu.
“FARKLI İNANÇLARA SAHİP İNSANLAR VAR”
Yıllardır bu ülkede eğitimin tek mezhep ve tek inanç üzerinden yapıldığına dikkat çeken Polat, sözlerini şu şekilde sürdürdü:
“Bu ülkede farklı inançlara, farklı mezheplere sahip birçok yurttaşımız var. Ana okul dönemindeki soyut düşünmeyen çocuklara cennet- cehennemi anlatmak ya da çocukları mezarlıklara götürmek pedagojik olarak sıkıntı yaratır. Pedagojik ve formasyon açısından çocuk tabiatına aykırıdır.
“DERSİ ÖĞRETMENLER VERİR, MANEVİ DANIŞMANLAR DEĞİL”
Adıyaman’da da Valilik ve Milli Eğitim Müdürlükleriyle birlikte protokoller yürütülüyor. Bazı dernekler çocuklara manevi danışmanlık adı altında dini eğitim veriyor. Biz şunu söylüyoruz: Dersi öğretmenler verir. Manevi danışmanlar adı altında pedagojik formasyonu olmayan, çocuklara nasıl yaklaştığını anlamayan, çocuklarla nasıl iletişim kurulacağını bilmeyen kişilerin gelip okullarda çocuklara bu eğitimi vermesi sakıncalıdır. Zaman zaman ilimizde de buna benzer olaylar oluyor. Biz eğitim sen olarak tavrımızı nettir. Bilimsel, laik, demokratik, kamusal, parasız ana dilde eğitim çabamızı her yerde dile getiriyoruz ve mücadele etmeye devam ediyoruz.”
“ÇOCUKLARA BELLİ DERSLERİ SEÇME DAYATMASI YAPILIYOR; BAZI AİLELER FARKINDA DEĞİL”
Adıyaman’da çocuklara dini eğitim verilmesiyle ilgili bazı ailelerin farkında olmadığını belirten Polat, “Bu konuda seçmeli dersler noktasında, ders seçme noktasında zaman zaman okullarda çocuklara dayatılma yapılıyor. Bu yönde şikayetler geldi. Seçmeli dersi öğrenci seçer, veli ya da okul idaresi seçmez. Okul idaresi öğrencinin önüne üç dört dersi seçeceksiniz diye seçenek sunuyor. Bunun nedeni de farklı bir dersi seçerseniz o hocanın dersi yok ya da 12 öğrenci tamamlanmazsa ders açılmaz. 3-4 öğrenci varmış gibi bahaneler ve gerekçelerle çocukları belli derslere yönlendiriyorlar. Bununla ilgili şikayetler duyuyoruz” dedi.
“ÇOCUKLARIN BU DERSLERE GİRMESİNİ İSTEMEYEN AİLELER VAR”
Ailelerin sendikaya şikâyet ve talepleri için geldiğini söyleyen Zeynal Polat, “Çocuklarının bu derslere girmesini istemeyen bir kesim de var. Veliler bizim sendikamıza geliyorlar, talepleri oluyor. Bireysel olarak zaman zaman okul idarecileriyle görüşüyoruz ama genel anlamda bir bütün olarak tek tipleştirmeye, tek mezhep inancının dayatılmasına biz de karşı çıkıyoruz.”
Kamber YILDIZ/ADIYAMAN
Yoruma kapalı.