PİRHA- Pir Zeynel Kete, Peyik gazetesindeki köşesinde kaleme aldığı “Din ve Ahlak Bilgisi Dersinin Dayanılmaz Ağırlığı” yazıda, imam hatip liselerinde zorunlu olan Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinin yerine Din ve Ahlak bilgisi dersinin konulmasını, “İtaat dinsel referanslarla, meşrulaştırılmakta, Din ve Ahlâk Bilgisi derslerinde, Ahlak dinselleştirilerek bireyler nesne haline getirilmektedir” diye yorumladı. Kete, “Çok dogmatik bir İslam ve din karşıtlığı, kuru bir red ne insanlığa ne de toplumsal barışa hizmet eder” dedi.
Eğitimin, yap-boz tahtasına çevrildiği, liselerin imam hatipleştirildiği, müfredatın Türk-İslam anlayışına göre şekillendirildiği bir sistem Milli Eğitim Bakanlığı ve Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından hayata geçirilmeye devam ediliyor.
Eğitimci-Yazar Şığh Çoban Ocağı evlatlarından Pir Zeynel Kete, internet gazetesi Peyik’teki köşesinde kaleme aldığı yazıda, eğitim sistemine, eğitim sistemindeki din derslerine ve kültür kelimesinin neden derslerden çıkartıldığını yazdı.
“MÜFREDATLAR BİR İDEOLOJİYİ MEŞRULAŞTIRMAK İÇİN GÖREV YAPARLAR”
“Eğitim’in tek tipleştirebileceği gibi, özgürleştirici bir boyutu da vardır” diyen Pir Zeynel Kete şunları yazdı:
“Eğitim bilgi birikimiyle beraber bir güç de oluşturuyor. Bu manada önemli olan gücün muhtevasıdır. Okullar, müfredat programları bir ideolojiyi, disiplini, görüşü, meşrulaştırmak için görev yaparlar. Çok güçlü bir içsel meşruluk olmazsa inananlar inançları uğruna ölümü göze alırlar mı? Ya da yaşatılan bunca zulme sessiz kalırlar mı? Adil olmayan bu sistem nasıl meşrulaştırılmaktadır?
Bundan dolayı eğitim ve eğitimle ilgili kurumlar, müfredat üzerinde bunca oyunlar oynanıyor. İktidarcı zihniyetler için eğitim; amaçlarına uygun bireyler inşa etmektir. Bunların elinde eğitim en büyük meşrulaştırıcı araçtır. Özellikle AKP hükümetinin iktidara geldiği günden beri, akşam sabah müfredat programı ile oynamalarının temel nedeni bu gerçekliktir.”
“EMEVİ İSLAM ANLAYIŞI TOPLUMUN MERKEZİNE YERLEŞTİRİLİYOR”
Pir Zeynel Kete, “İmam Hatip liselerinde zorunlu Din kültürü ve Ahlâk Bilgisi” dersi kaldırıldı. Bu çok önemlidir. Niye kaldırıldı? Kültür sözüne tahammülleri yoktur. “Kültür ” sözünü kaldırıp ” Din ve Ahlak Bilgisi” olarak dersleştirdiler. “Kültür” kavramına tahammülleri yoktur” diyerek şunları kaydetti:
“Din ve Ahlâk Dersi ile itaat ekseninde birey, toplum, devlet ilişkisi sağlanmaya çalışılıyor. iktidar ekseninde toplumsal uyum, var olanla yetinme, mevcut düzeni pekiştirici, meşrulaştırıcı bir rol oynamaktadır. Bu dersle, her vatandaş olana razı olma, din, aile ve devlet merkezli bir aklın dışına çıkmaması sağlanır. İslamiyet’in Anti-kapitalist yönünden ziyade, Emevi islam anlayışı, ailenin ve toplumun merkezine yerleştirilmektedir. Böylelikle bireyler önce ailesine karşı aşırı itaatkar, ardında itaat mevcut iktidara yapılmakta ve itaatkar bir toplum var edilmektedir. Din ve Ahlâk Bilgisi derslerinde çok dogmatik Emevi İslam anlayışı devamlı kurumsallaştırıldı. Her dönemde siyasi iktidarlar devletin ideolojik ve zor aygıtlarını kullanarak başta eğitim sistemi olmak üzere, dinî kurumları, kendi ideolojik, siyasal hedeflerine uygun olarak biçimlendirmek için yoğun çalışmalar yaptılar. Bu biçimlendirmenin araçları, figüranları, yöntemleri zamana ve mekâna göre değişse de, senaryosu, yönetmeni, hikmeti, hükümet hiç bir zaman değişmedi. İtaat dinsel referanslarla, meşrulaştırılmakta, Din ve Ahlâk Bilgisi derslerinde, Ahlak dinselleştirilerek bireyler nesne haline getirilmektedir.”
Son olarak “Bu durumu gerici, ilkel, softa, çağdışı gibi kavramlarla anlatmak, karşıtlık üzerinde siyaset yapmak olayın ciddiyetinin farkında olmamaktır. Çok dogmatik bir İslam ve din karşıtlığı, kuru bir red ne insanlığa ne de toplumsal barışa hizmet eder” diye yazan Pir Kete, “Hem İslamiyet’te hem de diğer dinlerdeki olumlu yanlar, Ahlaki politik yanlar insanlığın ortak mirasıdır” dedi. (HABER MERKEZİ)
Yazının tamamı; http://www.peyik.com/din-ve-ahlak-bilgisi-dersinin-dayanilmaz-agirligi-35784.html
Yoruma kapalı.