PİRHA- ABF İnanç Kurulu ve Mersin Cemevi Başkanı Pir Hasan Kılavuz, Alevi inancında önemli bir yeri olan Müsahiplik kurumunun toplumsal kardeşlik anlamı taşıdığına dikkat çekerek, Alevilerin kentlere göçü ile birlikte Müsahiplik kurumunun zayıfladığını belirtti.
Alevi inancında önemli bir yere sahip olan ‘Müsahiplik’ kurumunu Pir Sultan Abdal, “Eğer farz içinde farzı sorarsan/ Yine farz içinde farzdır musahip/ Dört kapıdan kırk makamdan ararsan/ Yine farz içinde farzdır musahip. Pir Sultan Abdal’ım hey kerem-kanı/ Yine sensin dü cihanın sultanı/Aşnanı buldun müsahibin hani/ Yine farz içinde farzdır musahip” dizeleriyle tanımlarken, günümüzde bu kurum zayıflamış durumda.
CANTV’de yayınlanan ‘Gönül Köprüsü’ programında Diren Keser’in sorularını yanıtlayan Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF) İnanç Kurulu ve Mersin Cemevi Başkanı Seyit Sabun Ocağı’ndan Pir Hasan Kılavuz, Müsahiplik kurumunun Alevi inancındaki yerine ve günümüzdeki durumuna ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Müsahiplik kurumunun Alevi inancında çok önemli bir sosyal kurum olduğunun altını çizen Pir Hasan Kılavuz, “Bu sosyal kurum yalnız bu topraklara özgüdür ve bu topraklarda mayası tutmuştur. Kentlerden çok küçük yerleşim birimlerinde yaşayan Aleviler içerisinde yaygındır. Niye? Çünkü kendi içlerinde birbirini kontrol etmişlerdir” dedi.
“MÜSAHİPLİK KURUMUNUN ORTAYA ÇIKMASININ SEBEBİ İNSANLARIN BİRBİRİNİ SAHİPLENMESİDİR”
“Müsahiplik kurumunun ortaya çıkmasının sebebi insanların birbirini sahiplenmesi, değerlerini korumak ve yardım etmek içindir” diyen Kılavuz, “Müsahip olmak isteyen gençler, önce kendi aralarında sonra aileler arasında, sonrada Pir huzurunda ikrar verirler. Bir yıl boyunca da, halk birbirine ikrar veren gençleri kontrol eder. Yıl sonunda ise cem erkanında gençlerin müsahipliği onaylanır” ifadelerine yer verdi.
“MÜSAHİPLER HER ŞEYDEN VAZGEÇER, KARDEŞLİĞİ, SAHİPLENMEYİ ESAS ALIR”
Kılavuz, toplumsal kardeşlik için müsahiplik kurumunun yüzyıllar boyunca sürdürüldüğüne dikkat çekerek, “Dolayısıyla toplum içinde ayrılık, bencillik yerine birlik, beraberlik, kardeşlik pekişir. Bu özelliğiyle de dünyada emsali olmayan bir kurumdur. Yaşatanlara aşk olsun. Toplum, kinden, kibirden, dünya malından, her şeyden vazgeçer, yalnız sevgi, saygı ve kardeşliği, sahiplenmeyi esas alır” diye konuştu.
“MÜSAHİPLİK KURUMU ZAYIFLADI”
Alevi toplumunun 1950’li yıllarla birlikte kente değişik sebeplerle göç ettiğini, bu nedenle de müsahiplik kurumunun zayıfladığını vurgulayan Kılavuz, “Mersin Cemevinde bulunduğum 8 yıl içinde gençlerden birisinin gelip ‘biz müsahip olmak istiyoruz’ dediğini görmedim. Bu durum diğer bir çok cemevinde de aynıdır. Onun için bu sosyal kurum dünkü gibi değildir, olmasına da imkan yok. Onun yerine aynı özellikleri taşıyan, özüne uygun hizmetler yapılmalı ve insanların birbiriyle ilişkileri güçlendirilmelidir” ifadelerini kullandı.
Diren KESER/MERSİN
Yoruma kapalı.