PİRHA – Dersim Ovacık’ta bulunan Munzur Gözeleri’nde yapımına başlanan cemevine ilişkin PİRHA’ya konuşan Derviş Cemal Ocağı Piri Hayri Şanlı, “Bizim bugün burada cemevini yapmamızın nedeni; burayı kurtarmak, buraya hizmet etmek. Munzur Baba yalnız bizim değil, bütün insanlığındır. Bunu koruyacağız. Bunu atalarımızdan biz ödünç aldık. Kirletmeden, yıkmadan evlatlarımıza devretmeye hazırız biz. Bunu yapmak zorundayız” dedi.
Dersim’de Munzur Gözeleri’nde yapımı devam eden cemevine ilişkin PİRHA’ya konuşan Derviş Cemal Ocağı Piri Hayri Şanlı, “Bu köyde doğdum, burada büyüdüm, Munzur için yaşıyorum. Munzur’un korunması için yıllar önce dernek kurduk; bir şeyler yapmaya çalıştık, maalesef başarılı olamadık. Cemevi temeli attık. Temeli attığımız gibi bize karşı çıkanlar oldu. Oysa inşaat SİT alanı dışında. Biz SİT alanından daha geriye aldık ki; suyu koruyalım. Bu satıcıları diğer tarafa aktarmak için yapılıyor” ifadelerini kullandı.
“YILLARDAN BERİ ÇALIŞMAMIZIN NEDENİ MUNZUR’U KORUMAK”
“Cemevi ile fabrika aynı izahta oluyor. Fabrikaya kimse bir şey demiyor ama bizim yapacağımız cemevine karşı çıkıyorlar. Neden? Munzur’a zarar veriyor deniyor, oysa Munzur’a çok uzak. Munzur’u etkileyecek bir yer değil. SİT alanının çok ötesinde. Biz kararlıyız, bunu yapacağız” diye konuşan Pir Şanlı, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Geçenlerde baro gelip baktı, kendileri gördü. Gördükleri halde fabrikaya hiçbir şey demediler fakat bizim cemevimizin yapıldığı yerin yanlış olduğunu söylediler. Oysa bizim yıllardan beridir çalışmamızın nedeni; Munzur Baba’daki güzelliği korumak, tarihi değeri korumak, suyu korumak, balıkları korumak, temizliği korumak. Mesela buraya gelen ziyaretçilerin yaptığı bulaşık yıkama deterjanı ve kiriyle beraber suya akıyor. Satıcılar için de bu aynıdır, her şey suya akıyor. Suya akanlar balıkları yok ediyor. Balıklar köye kadar yok. Neden yok; deterjandan dolayı.”
“MUNZUR BABA YALNIZ BİZİM DEĞİL, BÜTÜN İNSANLIĞINDIR”
Munzur’un kutsallığından söz eden Pir Şanlı, şunları kaydetti:
“Burası kutsal bir yer. Eskiden bizim insanlarımız geldiği vakit ayakkabılarını çıkararak gidiyorlardı. Ortada olan boşluk yer cem yeriydi. Orada nikah kıyılıyordu. Orada sünnet yapılıyordu. Burada raks yapılmıyordu. Bizim bugün burada cemevini yapmamızın nedeni; burayı kurtarmak, buraya hizmet etmek. Oranın bir kısmını ağaçlandırdık. Geriye doğru ağaçlandıracağız orayı. Orada bir müze de kuracağız. Misafirhane de kuracağız. Amaç o. Buraya gelen ziyaretini yapacak. Bu SİT alanı içerisinde piknikçi ve seyyar satıcı olmayacak. Kesinlikle olmayacak. Her şey karşıya gidecek. Karşı düzlük bomboş, ağaçlanacak. Burayı sadece ziyaret edecekler, secde edecekler, dileğini dileyecekler, suyunu içecekler ve gidip orada eğlenecekler. Eğlence yeri karşı taraf. Burada eğlence olmaz. Bu yana gelinmeyecek. Aksu’ya kadar bomboş. Yoldan kesinlikle bu tarafa geçilmeyecek. Hem o tarafı hem bu tarafı ağaçlandıracağız ve peynir ekmek gibi ihtiyaç var burada. Derneğimizi kurduk önce. Zaten kaymakamın bize izin vermesi mümkün değil. Hangi cemevinin izni var ki. Başka yerlerden değil de bizimkiler karşı çıkıyor.”
Pir Şanlı, “Kurduğumuz dernek yalnız Ziyaret köylüsü için değil. Buradaki bu satıcılar da dahildir. Herkese açıktır buralar. Munzur Baba yalnız bizim değil, bütün insanlığındır. Bunu koruyacağız. Bunu atalarımızdan biz ödünç aldık. Kirletmeden, yıkmadan evlatlarımıza devretmeye hazırız biz. Bunu yapmak zorundayız. Bundan kimsenin kuşkusu olmasın” diyerek sözlerini tamamladı.
PİRHA/DERSİM
Yoruma kapalı.