PİRHA- Muharrem orucuna ilişkin PİRHA’ya açıklama yapan Dewrişi Gewr Ocağı pirlerinden Mahmut Dolaş, “Biz ehlibeyti ve Kerbela olayını unuttuğumuz zaman bütün değerlerimizi unutmuş oluyoruz. Biz Hüseyni duruşu, zalime karşı boyun eğmemeyi ve direnmeyi, mazlumun yanında yer almayı Kerbela’dan öğrendik” dedi.
Haberin videosu
Aleviler, Kerbela’da Katliamı’ın yası nedeniyle 3 gün Masum-u pak, 12 gün ise Muharrem orucu tutuyor. Matem süresince bıçağa ve kesici aletlere el sürülmez, kurban kesilmez ve et yenmez. Matem boyunca hiçbir canlıya eziyet edilmez. Eğlenceden uzak durulur.
Muharrem ayının önemine vurgu yapan Dewrişi Gewr Ocağı pirlerinden Mahmut Dolaş, PİRHA’ya açıklamalarda bulundu.
“HER TÜRLÜ EĞLENCE YASAKTIR”
“Muharrem Ayı yaklaştığı zaman öncesinde evlerde genel bir temizlik yapılır. Evlerde bulunan çalgı ve eğlence aletleri kaldırılır. Kimse kendini görmesin ve bakmasın diye aynalar ters çevrilirdi” ifadelerini kullanan Pir Mahmut Dolaş, “Muharrem Kurban bayramından 21 gün sonra gelir, 22’nci gün oruç tutmaya başlanır. Bölgelere göre oruç tutma günleri değişiyor. Bizim bu bölgede de 15 gün oruç tutulur. Oruç ile birlikte aynı zamanda Kerbela şehitleri için tutulan bir yas var. Bu yas nedeni ile Alevi toplumu özelikle Muharrem ayına girildiğinde bıçak kullanmazlar. Kesilecek olan malzemelerini önceden hazırlar, et yemezler.”
“KERBELA’YI UNUTURSAK BÜTÜN DEĞERLERİMİZİ UNUTMUŞ OLURUZ”
“Muharrem ayında erkekler tıraş olmaz her türlü eğlence yasaklanır. Düğün, nişan ve benzeri eğlenceler bu ayda yapılmaz” diyen Pir Dolaş, “Bir evde nasıl bir insan yaşamını yitiriyor ve yası tutuluyorsa bu ayda bütün Alevi evlerinde aynı yas tutulur. Kerbela’da katledilen İmam Hüseyin ve Kerbela şehitlerini anmak ve değerlerini yaşatmak için buna çok önem veriyoruz. Kerbela’da katledilen ehlibeytin yasını tutmak bizim için en büyük değerlerden bir tanesidir. Bunları unutmamak ve unutturmamak, isimlerini yaşatmak için onların isimlerini çocuklarımıza veririz ve hep yaşatırız. Çünkü biz ehlibeyti ve Kerbela olayını unuttuğumuz zaman bütün değerlerimizi unutmuş oluyoruz. Biz Hüseyni duruşu zalime karşı boyun eğmemeyi ve direnmeyi mazlumun yanında yer almayı Kerbela’dan öğrendik.”
“AŞURE GÜNÜ TATİL OLARAK KABUL EDİLMELİ”
Pir Dolaş, “Bu ayda Aşure taneleri gibi bir arada olup bir birliktelik sağlamak gerekiyor. Muharrem ayında katledilen ehlibeyt soyu için tutulan yasın ardından o yas için Aşure lokması yapıp dağıtıyoruz. Bu nedenle Aşure gününün tatil olarak kabul edilmesini istiyoruz. Bayramda günlerce tatil yapılırken Aşure gününün tatil olarak kabul edilmemesini eksiklik olarak görüyoruz. Yetkililer bu konuda gerekli çalışmaları yapmalıdır” diye konuştu.
Mustafa YÜKSEL/ADIYAMAN
Yoruma kapalı.