PİRHA-Dersim’in Pertek ilçesinin Corovan (Çakırbahçe) köyünde Celal Abbas Ocağı Corovan Cemevi’nin açılışı yapıldı. Corovan köyünde 50 yıl sonra cem erkanı yürütüldü.
Dersim’in Pertek ilçesinin Corovan (Çakırbahçe) köyünde Celal Abbas Ocağı Corovan Cemevi’nin açılışı yapıldı. 50 yıl sonra Corovan köyünde cem erkanı yürütüldü.
Celal Abbas Ocağı Corovan Cemevi’nin açılışına HDP Alevi Masası Eşsözcüsü Nesimi Aday, HDP Parti Meclisi Üyesi İbrahim Kasun, Dersim Araştırmaları Merkezi Başkanı Selman Yeşilgöz, Sultan Hıdır Derneği Başkanı Songül Koyun ve çok sayıda yurttaş katıldı.
Köylülerin kendi imkanlarıyla yaptığı cemevinin açılışına Tunceli Valisi ve Pertek Kaymakamı da katıldı. Açılışa katılan yurttaşlar, “Asıl sorun açılan cemevlerinin yasal statüsünün olmaması, çünkü Türkiye’de Alevi inancı halen kabul edilmiyor. Aleviliğin ve cemevlerinin bir yasal statüsünün olmamasını asıl sorun” diye ifade ettiler.
“50 YIL SONRA İLK KEZ COROVAN’DA CEM ERKANI YÜRÜTTÜK”
6 yıldır cemevini açmak için mücadele ettiklerini söyleyen Celal Abbas Ocağı evletlarından Fethi Erdoğan, “Herkes yardımda bulundu ve Corovan’a cemevini yaptık” diye belirtti.
Almanya Aschaffenburg Cemevi Yöneticisi Ali Altan ise, “Cemevimizi açtık, 50 yıl sonra ilk kez Corovan’da cem erkanı yürüttük, çok güzeldi” diye konuştu.
“ALEVİ İNANCI ÜZERİNDE CİDDİ BİR ASİMİLASYON POLİTİKASI VAR”
Cemevinin insanların kendi imkanlarıyla yapıldığını belirten HDP Alevi Masası Eşsözcüsü Nesimi Aday, “Devlet yetkilileri cemevlerinin açılışlarına katılıyor ancak Alevi inancını resmen tanınmıyorlar. Bu konuda engelleyici çeşitli yasalar var. Örneğin Köy Kanunu’na göre okul ve cami olan yer köydür. Yasaya göre bu köy de, bu Cemevi de yok hükmündedir. Ciddi bir inkar ve asimilasyon politikası var, yüzyıl önce cem tutulduğunda Kur’an ayetleri yoktu, şimdi ise Kur’an ayetleriyle başlanıyor cem erkanlarına. Yüzyıl önce olmayan şeyler şimdi nasıl var oluyor? Tek devlet, tek dil, tek din anlayışıyla birlikte cemevleri üzerinden şekil bulmaya başladı. AKP son zamanlarda Alevilerle ilgili açılımlar yapmaya çalışıyormuş. Cemevlerini kültür merkezi statüsünde Kültür Bakanlığı’na bağlamayı düşünüyorlarmış. Cami, kilise, havra ne ise cemevi de odur. Cemevleri kültür merkezi değil, inanç merkezleridir” dedi.
PİRHA/DERSİM
Yoruma kapalı.