PİRHA-Dersim İttifakı Pertek Belediye Başkan adayı Kenan Çetin, halkla birlikte şu anda yakın, orta ve uzun vadede yapılacakları planladıklarını söyledi. Çetin, “Tarihine, inancına, diline, kültürüne sahip çıkan bir belediye yönetimi olacak. Sorunla karşılaştığında sorunla boğuşan değil de çözümüyle uğraşan bir belediye anlayışını kuracağız” dedi.
Dersim’de ittifakın Pertek Belediye Başkan Adayı Kenan Çetin, Pertek’in sorunlarını ve buna dönük çözüm önerilerini anlattı.
“DERSİM’DE DEPREM GERÇEKLİĞİ VAR”
2004 ile 2014 yılları arasında belediye başkanı olduğunda arıtma tesisiyle ilgili Su, Kanalizasyon ve Altyapı Projesi’ne başvuru yaptıklarını ifade eden Kenan Çetin, “O dönem % 75 hibe hakkı kazanmıştık ancak sonraki dönemler için bu proje yapılmadı. Katı atıkla ilgili tartışma sürüyor Pertek Belediyesi o projeden çekildi. Biz çöple ilgili geri dönüşümü evlerden başlayarak daha profesyonel şekilde yapmayı planlıyoruz. Dersim’de deprem gerçekliği var. Dersim merkezde depreme ilişkin çalıştaylar, sohbetler, söyleşiler oldu. Baronun ve TMMOB’un bu konuya ilişkin yönetmelik hazırlığı Meclis’ten geçti, Pertek’te de bunun yapılması gerekiyor. Sivil toplumu ve muhataplarını da katarak depremle ilgili hangi binaların metruk olduğu, hangi binaların güçlendirilmesi gerektiğini tespit edip çalışmalar yapmamız gerekiyor” dedi.
“2026 YILINDA DOĞALGAZ ÇALIŞMALARI BAŞLAYACAK”
Doğalgaz konusunda yetkililerle yaptıkları görüşmelerde 2025 yılı içerisinde yatırım programı sunulduğunu belirten Kenan Çetin, “Doğalgaz ile yatırım programının hayata geçmesi halinde 2026 yılında kazı işlemleri, ana hatları, döşeme işlemleri başlayacak. Sadece Pertek için değil, Çemişgezek ve Hozat için de aynı durum söz konusu. Gençlikle yaptığımız toplantılarda Pertek’te bir kütüphane ihtiyacı olduğunu söylediler, bu ihtiyacı gidereceğiz. Kadınların kooperatif girişimlerini destekleyeceğiz. El ürünleri, el sanatları, becerilerle ilgili her iki feribot günlük çalıştığı için o stantlarımızı düzenli olarak kadın kooperatifiyle takibini sağlayacağız. Tarım ve hayvancılıkla ilgili projelerimiz olacak. Geçmişte sebze ve meyve kurutma gibi projelerimizi geliştireceğiz ve bu çalışmayı ilçeye ve köylere kadar yaymayı düşünüyoruz. Çünkü 20 yıl içerisinde bazı köylerimizde nüfus kalmayacak” diye belirtti.
“ÖĞRENCİLERE YILLIK 20 BİN TL VERMEYİ DÜŞÜNÜYORUZ”
İkametgâhı Pertek’te olan üniversite öğrencileri ve başka yerlerde üniversiteyi kazanan Pertekli öğrencilere yıllık 20 bin TL vermeyi düşündüklerini dile getiren Kenan Çetin, şöyle devam etti:
“Bu para zaten öğrencilerin hakkı. O yüzden nüfusa kaydolduklarında gelen ödeneğin yarısını öğrencilere aktarmış olacağız. Geçmişte 5 bin nüfusu 7 bin 500’e çıkarabilmiştik bu hedefimizi sürdüreceğiz. Şu anda 6 bin nüfusumuz var, nüfusumuzu 7-8 bine çıkarmak için kafa yoracağız. Hem göçü durdurma hem de dışarıda göç alan bir ilçeyi yaratacağız. Halkla birlikte şu anda yakın ve orta vadede uzun vadede yapılacakları planlıyoruz. Bunu halka sorarak yapıyoruz. Tarihine, inancına, diline, kültürüne sahip çıkan, işte festivali yıl boyu yapan, geçmişte yapılan sinema günleri, tiyatro günlerini devam ettiren bir belediye yönetimi olacak. Yönetim şeklimiz halk meclisinin olduğu bir yönetim şekli olacak. Sorunla boğuşan değil de çözümüyle uğraşan bir belediye anlayışını kuracağız.”
“İTTİFAKIN YERELE DAYANMASI GEREKİYOR”
İttifaka yönelik yerele dayanmama eleştirileri olduğunu dile getiren Kenan Çetin, “İttifakın yerele dayanması gerekiyor. Biz seçimi kazandığımızda bir sonraki 5 yılı planlamamız gerekiyor. Gördüğümüz eksikliklerde yerelin esas alınması gerekiyor. Biz bu durumu seçimden sonra değerlendireceğiz çünkü eksikliler var. Pertek’te bir toparlanma var, çalışmanın da motivasyon kazandığını görebiliyorum. Diğer partilerin çalışma ekiplerinin kalabalıklığına baktığımızda biraz daha ileride olduğumuzu düşünüyoruz” diye konuştu.
Cihan BERK/DERSİM
Yoruma kapalı.