PİRHA- Yapılması planlanan ve ÇED olumlu raporu verilen Peri Vadisi’ne ilişkin açıklama yapan Peri Vadisi Çevre Platformu, bölgenin kültürel, tarihi, sosyal ve ekonomik konumunun ve yöre halkının bir şirketin çıkarlarına kurban edildiğine dikkat çekilerek, “mezarlarımız, kutsallarımız, anılarımız, hayallerimiz vardır, hayallerimizi yıkamayacaksınız. Buna asla izin vermeyeceğiz” denildi.
Bingöl’ün, Kiğı ve Adaklı ilçelerinde bulunan Eskikavak, Cevizli, Aysak, İlbey, Maltepe ve Mirzikan, Mexsikan, Suznut, Kûsmur, Şorik ve Bırikan mezralarını, kapsayan 464.149 hektarlık alanda, Bingöl Metal Madencilik san. Aş, tarafından yürütülmesi planlanan Çinko-Gümüş Kompleks Cevher Maden ocağı projesi ‘ için, Çevresel Etki Değerlendirmesi Yönetmeliği kapsamında ÇED olumlu kararı verildi.
Karara tepki gösteren Peri Vadisi Çevre Platformu İstanbul’da siyasi parti ve demokratik kitle örgütlerinin katılımıyla basın açıklaması yaptı.
Platform adına yapılan açıklamada, alınan kararın hukuka uygun olmadığına dikkat çekilerek, “Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının ilgili birimince göstermelik bir toplantı düzenlenmiş, yöre halkının katılımının sağlanması için gerekli duyurular yapılmamış ve adil bir bilgilendirme süreci söz konusu olmamıştır” denildi.
Bölgenin kültürel, tarihi, sosyal ve ekonomik konumunun ve yöre halkının bir şirketin çıkarlarına kurban edildiğinin vurgulandığı açıklamada, şunları belirtildi:
“Proje sahasında tarihi yapılar bulunmakta olup, anılan yapılar 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarım Koruma Kanunu çerçevesinde daha önceden tescil edilmiştir. Bu yapıların ne şekilde korunacağı detaylarıyla belirtilmemiş ve mevcut durum yöre yurttaşla” arasında kaygıyla karşılanmaktadır.
Havzada endemik flora ve fauna türleri bulunmaktadır. Alanda araştırma ve inceleme yapıldığında bahsi geçen türler tespit altına alınabilecektir. Havzada Yaban Keçisi türleri, Keklik, Vaşak, Kurt gibi nadir fauna türleri bulunmaktadır.
Proje sebebiyle içme ve kullanma suyu olarak yararlanılan kaynaklar, Su Kirliliği Kontrolü Yönetmeliği’ne aykırı şekilde kirlenecektir. Proje alanı Perisuyu havzasında bulunmakta olup anılan havza ‘Önemli Doğa Alam ve Önemli Kuş Alanı’ içerisinde bulunmaktadır.
PROJE TESPİTLİ YABAN HAYATI SAHASINA AĞIR EKOLOJİK ZARARLAR VERECEKTİR
Proje sahasında arıcılık faaliyeti yürütülmekte olup projenin yürütülmesi halinde anılan faaliyet yok olacaktır. Açıkladığımız gerekçelerle maden projesinin derhâl iptal edilmesi gerekmektedir. Bu Anayasal bir zorunluluktur.”
Son 20 yılda Bingöl’ de özellikle Peri Vadisi ve civarında, yatırım adı altında yapılanların bölge habitatını etkilediğini ve dönüşü olmayan zararlar verdiğine işaret edilen açıklamada, “Maden çıkarma faaliyeti ile bölgemizin değerlerinin zehirlenmesini, doğal yaşamın yok olmasını istemiyoruz. Devlet de anayasal sorumluluğunu yerine getirmeli ve yurttaşlarını korumalıdır. Orada mezarlarımız, kutsallarımız, anılarımız, hayallerimiz vardır, hayallerimizi yıkamayacaksınız. Buna asla izin vermeyeceğiz” ifadelerine yer verildi.
PİRHA/İSTANBUL
Yoruma kapalı.