Fransa’nın Başkenti Paris’te, “Alevi Anıtı” açılacak. Fransız hükümet temsilcilerinin yer alacağı bir resepsiyonla açılacak olan anıt üç parçadan oluşuyor.
Fransa’nın Paris kentinde, Sarcelles Belediyesi sınırları içerisinde, Alevi katliamlarında hayatını kaybedenlerin anısına “Alevi Anıtı” açılacak. Türkiye’den yerel bir sanatçı tarafından yapılan ve üç parçadan oluşan anıt, Nelson Mandela Meydanı’na monte edilecek.
Alevi-FUAF’ta yer alan habere göre, anıt, Fransız hükümet ve belediye temsilcilerinin de yer aldığı heyetin katılımıyla bugün (22 Haziran), bir resepsiyonla açılacak.
“FRANSA’DA AÇILAN İLK ALEVİ ANITI”
Tanrı’yı “Doğanın görünen yüzü” olarak gördüğü için, yaşadığı yerde su kaynaklarını, ağaçları, taşları, toprağı kutsal mekanlar olarak algılayan Alevi öğretisindeki, dört kapıdan (hava, toprak, su ve ateş) yola çıkılarak tasarlanan bu anıt, Fransa’da açılan ilk “Alevi Anıtı” olacak.
Anıt 3 parçadan oluşuyor. Teslim taşının üzerine monte edilen iki demir silindirden oluşan anıtın ortasındaki boşluğa Alevi katliamlarının yapıldığı yerlerden getirilen toprak konacak. Anıtın etrafında, teslim taşının üzerinde su 24 saat Semah yönünde dönecek. Dış silindir üzerinde yer alan 12 adet boşluk içine mum yerleştirilerek ateş temsiliyeti sağlanacak.
Mermer üzerine işlenen Pir Sultan Abdal kabartmasının sağ ve solunda Fransızca, Türkçe olarak Aleviliği tanıtan yazılar yer alacak.
Paris “Alevi Anıtı”nın; Alevilerin doğaya ve insana özgürlük talebinin çığlığı olacağını belirten Fransa Alevi Birlikleri Federasyonu (FUAF) yöneticileri, açılışa tüm Alevi dostlarını davet etti.
“23 HAZİRAN’DA 1. FRANSA ALEVİ FESTİVALİ BAŞLAYACAK”
Aynı zamanda FUAF’ın yirminci yılına denk gelen “Alevi Anıtı” açılışından sonra, 23 Haziran’da gene bir ilk olan 1. Fransa Alevi Festivali yapılacak.
“Alevi Anıtı”nın yanındaki açık alanda, farklı kültürlerin biraraya gelerek gerçekleştireceği “Barış, Demokrasi ve Özgürlük Aşkına” adlı 1. Fransa Alevi Festivali’nde; Alevi kültürünün ve binlerce yıllık kadim “Alevi Yolu”nun özünde varolan; doğaya, insana, emeğe, sevgiye ve evrensel barışa olan Aşkı anlatılacak.
1. Fransa Alevi Festivali; “Anadolu’nun Renkleri”nin buluşmasına, ötekilerin-mazlumların biraraya gelişine tanıklık edecek.
Anadolu’da ilmik ilmik örülen kültürlerin buluşmasını sağlayacak.
1. Fransa Alevi Festivali; Alevileri, Sünnilerle, Hristiyanlarla, Yahudilerle, Ermenilerle, Türklerle, Lazlarla, Kürtlerle, Süryanilerle, Kaldanilerle, Asurilerle … buluşturacak.
1. Fransa Alevi Festivali; Alevi inancının, felsefesinin ve kültürünün gereği olan empati yapmak, paylaşarak çoğalmak için bir çağrı olacak.
Yoruma kapalı.