PİRHA- Dersim’de bulunan Ana Fatma Ziyaretine CHP Elazığ Milletvekili Gürsel Erol tarafından peyzaj çalışması adı altında aslan heykeli dikilip, adının yazılı olduğu tabela konulması tepkilere neden olmuştu. Tigris Gazetesi Köşe Yazarı Ramazan Özpamuk, “Ana Fatma Ziyaretinde aslan heykelini dikmeleri ve ziyareti betona gömmeleri ana tanrıça olgusunu yerle bir ederek başka bir kültürü egemen kılmaya yönelik bir yaklaşımdır. Bazen asimilasyon simgeler eliyle yapılır” dedi.
Dersim başta olmak üzere Alevilerin kutsalları üzerinde tahribatlar devam ediyor. Son olarak Dersim’de bulunan Ana Fatma Ziyareti’ne, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Elazığ Milletvekili Gürsel Erol tarafından peyzaj çalışması adı altında aslan heykeli dikilip, adının yazılı olduğu tabela konulmuştu. Tepkiler üzerine tabela ve aslan heykeli kaldırılmıştı.
Tigris Gazetesi Köşe Yazarı Ramazan Özpamuk, Dersim’de kadın ziyaretgâhların eril zihniyet ürününe dönüştürülmesini ve yapılan asimilasyon politikalarına ilişkin PİRHA’ya konuştu.
“DERSİM’İN BÜTÜN ZİYARETGAHLARINDA ANA TANRIÇA HİKAYESİ HAKİMDİR”
Tarihte Dersim mitolojisinin kadın kültürü olduğunu vurgulayan Özpamuk, “Kadın ağırlıklı bir ideolojinin hâkim olduğu bir kültür olgusudur çünkü bu dönemde her ne kadar bu coğrafyada ataerkil bir yapı olmuşsa da bir başkalaşıma, bir değişime tabi tutulmuştur. Dersim’in bütün ziyaretgâhlarına baktığımızda bir ana tanrıça hikâyesi daha hâkimdir ama ne yazık ki Sünniliğin bu coğrafyaya gelmesiyle birlikte bu zihniyet eril bir zihniyete bürünerek kendi varlığını sürdürmüştür. Dikkat ederseniz Dersim’in her tarafında su olgusunun çok fazla olması arınmanın ve temizliğin bir olgusu olarak açıklanır” diye belirtti.
“BAZEN ASİMİLASYON SİMGELER ELİYLE YAPILIR”
Dersim’deki ziyaretgahların ana tanrıça olgusundan eril bir olguya dönüştüğünü belirten Özpamuk, şunları ifade etti:
“Dersim’in ana karakter yapısını oluşturan üç öğe temizlik, saflık ve bereketliliktir buda kadın merkezli bir yapıdır. En son Ana Fatma Ziyaretinde de bir değişime tabi tutuldu. Ana Fatma Ziyaretinin yapısının değiştirilip aslan heykeli yaptırmaları toplumun hafızalarını ortadan kaldırmaktır. Çünkü bazen bir güç toplumların belleklerinden kültürel yapısını yıkabilmek için onun ritüellerini ve simgelerini yok ederek, o toplum bir değişime, asimilasyona tutulur. Bunu Dersim’in her yerinde görmek mümkündür. Ana Fatma Ziyaretinde aslan heykelini dikmeleri ve ziyareti betona gömmeleri ana tanrıça olgusunu yerle bir ederek başka bir kültürü egemen kılmaya yönelik bir yaklaşımdır, bazen asimilasyon simgeler eliyle yapılır.”
PİRHA/DERSİM
Yoruma kapalı.