Kapatılan Özgür Gündem gazetesiyle dayanıştıkları için haklarında “örgüt propagandası” iddiasıyla dava açılan 22 gazetecinin duruşmaları yapıldı. Art arda görülen duruşmalarda iddia makamı, bazı gazetecilere hapis cezası istedi.
Kapatılan Özgür Gündem gazetesiyle dayanışmak için yapılan “Nöbetçi Genel Yayın Yönetmenliği” kampanyasına katılan 22 gazeteci, yazar, sanatçı ve insan hakları savunucusunun “Örgüt propagandası yapma” iddiasıyla yargılandığı davanın duruşmaları İstanbul 13 ve 22’nci Ağır Ceza Mahkemelerinde başladı.
Duruşmalara, Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS), Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC), Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD), Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü (RSF) ve DİSK’e bağlı Basın-İş’in de bulunduğu gazeteci meslek örgütleri ve çok sayıda gazeteci katıldı.
İlk olarak 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde Disk Basın-İş yöneticisi gazeteci Ayşe Düzkan, gazeteci Ragıp Duran, Özgür Gündem eski Eş Genel Yayın Yönetmeni Hüseyin Aykol ve gazeteci Mehmet Ali Çelebi hakim karşısına çıktı. “Örgüt propagandası yapma” iddiasıyla yargılanan Düzkan, duruşmada hazır bulundu.
Mahkeme heyeti, iddia makamından esas hakkındaki mütalaasını istedi. İddia makamının süre talebinde bulunması üzerine duruşma, 9 Mayıs’a ertelendi.
ÇİLEM KÜÇÜKKELEŞ’E CEZA
HDP Merkez Yönetim Kurulu (MYK) üyesi Çilem Küçükkeleş’in 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılandığı davada ise karar çıktı. Mahkeme heyeti Küçükkeleş’e “Örgüt propagandası yapmak”tan 1 yıl 3 ay hapis cezası, “örgüt açıklamalarını basma ve yayınlama” iddiasıyla ise 6 bin TL para cezası verdi. Verilen hapis cezası mahkeme heyeti tarafından daha sonra ertelendi.
Küçükkeleş’in duruşmasının ardından aynı salonda gazeteci Nadire Mater’in yargılandığı davanın duruşmasına geçildi. Mater’in katılmadığı duruşmada, avukatları savunma yaptı. Savunma ardından mahkeme heyeti iddia makamından esas hakkındaki mütalaasını istedi. İddia makamı, Mater hakkında “Örgüt propagandası yapmak” ve “Örgüt açıklamalarını basma ve yayınlama” iddiasıyla ceza talebinde bulundu.
Avukatların savunma için süre talebinde bulunması üzerine mahkeme heyeti, duruşmayı 7 Mart’a erteledi.
Mater’in ardından bu defa gazeteci Tuğrul Eryılmaz hakim karşısına çıktı. Eryılmaz’ın hazır bulunduğu duruşmada mahkeme heyeti, duruşmayı 20 Nisan gününe erteledi.
ALPAY’A 10.5 YIL HAPİS TALEBİ
Daha sonra dilbilimci Necmiye Alpay da hakim karşısına çıktı. Duruşmada, mahkeme heyeti, Basın Suçları Savcılığı’na gönderilen yazıya yanıtın beklenilmesi talebini reddetti. Ardından iddia makamı esas hakkındaki mütalaasını mahkemeye sundu ve mütalaa da, “örgüt propagandası yapmak” ve “örgüt açıklamalarını basma ve yayınlama” talebiyle 10,5 yıl kadar hapis istedi.
Avukatların savunma için süre talebinde bulunması üzerine mahkeme heyeti duruşmayı 9 Mart gününe erteledi.
TÜRKER’E 7.5 YIL HAPİS İSTENDİ
Ardından gazeteci Yıldırım Türker’in yargılandığı davanın duruşması görüldü. Türker’in katılmadığı duruşmada avukatları hazır bulundu. Mahkeme heyeti iddia makamından esas hakkındaki mütalaasını istedi. Savcılık, “örgüt propagandası yapmak” iddiasıyla Türker hakkında 7,5 yıla kadar ceza talep etti. Avukatlar ise savunma için süre talebinde bulundu. Mahkeme heyeti duruşmayı 7 Mart gününe erteledi.
CEMAL VE KURAL’A 10.5 YIL HAPİS TALEBİ
Ardından gazeteci Hasan Cemal hakim karşısına çıktı. Savcılık, Cemal hakkında “örgüt propagandası yapmak” ve “örgüt açıklamalarını basmak ve yayınlamak” iddiasıyla 10.5 yıla kadar ceza talep etti. Avukatların savunma için süre talep etmesi üzerine duruşma 7 Mart gününe ertelendi.
Cemal’in ardından oyuncu Julide Kural hakim karşısına çıktı. Mahkeme heyetinin mütalaa talep ettiği savcılık, “örgüt propagandası yapmak” ve “örgüt açıklamalarını basmak ve yayınlamak” iddiasıyla 10.5 yıl ceza talep etti. Savcılık oyuncu İlham Bakır için de aynı suçlamalardan ceza talep etti.
Avukatların savunma için süre talep etmesi üzerine mahkeme heyeti 7 Mart gününe erteledi.
UYURKULAK’A 7.5 YIL HAPİS TALEBİ
Yazar Murat Uyurkulak’ın yargılandığı davanın duruşmasında avukatları hazır bulundu. İddia makamı duruşmada hazırladığı mütalaasında, “örgüt propagandası” iddiasıyla 7.5 yıla kadar hapis talep etti. Avukatların süre talep etmesi üzerine mahkeme heyeti duruşmayı 7 Mart gününe erteledi.
BAYSOY VE CANPOLAT’A CEZA
Gazeteci Cengiz Baysoy’un yargılandığı davada mahkeme, avukatı yanında olmaksızın, “örgüt propagandası yapmak” ve “örgüt açıklamalarını basmak ve yayınlamak” iddiasıyla 1 yıl 3 ay hapis ve 6 bin TL para cezası verildi. Aynı davada Baysoy’un yayın yönetmenliği yaptığı gün çıkan yazısı dolayısıyla yargılanan yazar İmam Canpolat ise “örgüt propagandası yapmak” iddiasıyla 1 yıl 3 ay hapse çarptırıldı.
Yoruma kapalı.