PİRHA – Milletvekili Zeynel Özen, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına 5378 sayılı Engelliler Kanunu’nda değişiklik yapılmasına dair kanun teklifi verdi. Özen, Engelli yurttaşlar için faaliyet yürüten derneklerin giderleri konusunda devletin maddi destek sunması gerektiğini belirtti.
Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Zeynel Özen, 3 Aralık Engelliler haftası nedeniyle engelli derneklerine kolaylık ve maddi imkan tanınmasıyla ilgili kanun teklifi hazırladı.
“DERNEKLERİN KİRA GİDERİ DEVLET TARAFINCA KARŞILANMALI”
Milletvekili Özen, kanun teklifinin ‘Genel gerekçe’ bölümünde Dünya Sağlık Örgütü’nün verileri doğrultusunda dünyada 500 milyon, Türkiye’de ise 8,5 milyon engelli bireyin yaşadığına dikkat çekti. Özen, engelli yurttaşların yaşama haklarının başta Anayasa olmak üzere uluslararası sözleşmelerle de güvence altına alındığının altını çizerek “yasalara rağmen, engelli vatandaşların sorunları artarak devam etmektedir” dedi.
Milletvekili Zeynel Özen, hazırladığı kanun teklifinde şu ifadelere yer verdi:
“Dünyanın pek çok ülkesinde engellilerin yaşadığı sorunların çözümü için hükümetler ciddi kaynak ayırmakta ve etkin politikalar üretmektedir. Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının 50. maddesine göre; kimse, yaşına, cinsiyetine ve gücüne uymayan işlerde çalıştırılamaz. Küçükler ve kadınlar ile bedeni ve ruhi yetersizliği olanlar çalışma şartları bakımından özel olarak korunurlar. Bu unsurlar sosyal devlet anlayışının gereklerinden biridir.
Fakat ülkemizde engelli yurttaşlarımızın hayata tutunmaları ve üretmeleri için bedenlerinin dışında birçok engel bulunmaktadır. Engelli bireylerin çalışma hakkının yanında, sosyal yardımlardan yararlanma, bakım hizmeti alma, eğitim ve sağlık hizmetinin kolaylaştırılması da yasalarla korunmalı ve geliştirilmelidir. Engellilerin, uluslararası standartlarda ve insan haklarına uygun şekilde yaşamaları, temel haklardan eşit olarak yararlanabilmeleri için, sosyal yardımlar artırılmalı, fiziksel koşullar düzenlenmeli ve yeterli istihdam alanını yaratılmalıdır.
Bu anlamda engelli yurttaşlarımızın sosyal hayata adapte olmasını sağlayacak her türlü hizmeti pozitif ayrımcılık olarak görmek gerekmektedir. Bu nedenle engelli vatandaşlarımızın sokağa çıkmasının ve sosyal yaşama katılımını sağlanabilmesinin önündeki maddi engeller kaldırılmalıdır. Bunun gereği olarak maaşları arttırılmalı, alt yapı hizmetlerinin adaptasyonu sağlanmalıdır.
Ayrıca engellilerin engelsiz yaşam için hizmet ve destek sunan derneklerin desteklenmesi gerekmektedir. Bu nedenle bu derneklerin en küçük yerleşim yerlerine ulaşıp vatandaşlarımıza hizmet etmesine olanak sağlamak amacıyla bu derneklerin en büyük maddi külfetlerinden biri olan kira gideri sosyal devlet ilkesi gereğince karşılanmalıdır.”
PİRHA/ANKARA
Yoruma kapalı.