PİRHA- Özde Canlar Semah Erkanı, ozan Muhlis Akarsu’yu andı. Anmada yapılan konuşmalarda, “Halk ozanı Muhlis Akarsu ozan, şair, zakir, baba, eş en önemlisi de sevgi dolu bir insan. Küçük yaşlardan itibaren nefesler ve değişler yazmaya başlayan Akarsu, Alevi Bektaşi cemlerinde zakirlik yapmaya başladı. Sadece saz çalıp şiir söylemekle kalmayan Muhlis Akarsu aynı zamanda önemli bir türkü derlemecisiydi” denildi.
Özde Canlar Semah Erkanı, Alevi Kültür Dernekleri (AKD) Antalya Şubesi Zeytinköy Cemevi’nde, Sivas Katliamı’nda yaşamını yitiren ozan Muhlis Akarsu’yu andı.
Özde Canlar Semah Erkanı üyesi Rahmi Tanrıverdi’nin rızalık alarak başlattığı anma çerağ uyandırılmasıyla devam etti.
“SEMAHÇILARIMIZLA BİRÇOK ETKİNLİĞE KATILDIK”
İlk sözü Fatma Çetinkaya alarak konuşma yaptı. Çetinkaya, “Biz Özge Canlar Semah Erkan’ı olarak yaklaşık 5 yıl önce Konyaaltı Cemevi’nde en küçüğümüz 8 yaşında Ayşin’inimizle birlikte çeşitli yaş grubundaki canlarla bir araya geldik. Eğitmenimiz Fahrettin Aksünger sayesinde semah ekibimizi oluşturarak burada yapılan cemlerde, aşure dağıtımlarında görevler aldık. İlk etkinliğimizi 23 Kasım 2019’da ‘Hasret Gültekin Türküleri ve Ateşe Semaha Duranlar “adlı programımızla gerçekleştirdik. Bu etkinliğimizi Zeytinköy Semah ekibi ve Karatepe Semah ekibinden oluşan canlılarla birlikte gerçekleştirdik. 27 Şubat 2020’de ‘Hızırı arama Hızır Ol’ 27 Ocak 2021’de ‘Pir Sultan nefesleri ile uğurlara selam olsun’ programını gerçekleştirdik. 2022 Haziran başında Hıdırellez bayramını Karatepe Köyü’nde kalabalık bir katılımla birlikte kutladık. Elmalı Tekke Köyü’nde ‘Hıdırellez ve Abdal Musa’yı anma’ etkinliklerine katılarak sahnede semah döndük. 30 Haziran 2022’de ‘Madımak’ı Anlamak’ programı düzenleyerek 2 Temmuz şehitlerini andık. Ekim ayı içeresinde Hacı Bektaş Veli Türbesi’ni ziyaret ederek pirin huzurunda semaha durduk. Dersim gezisine katılarak Düzgün Baba’yı ziyaret ettik, Munzur gözelerinde semaha durduk. Büyük bir aşkla oluşturduğumuz bu güzel beraberliğimizin uzun sürmesi için canla başla çalışmalara devam etmekteyiz” dedi.
“MUHLİS AKARSU SEVGİ DOLU BİR İNSANDI”
Ardından söz alan Sevgi Avcı Aydın ise şunları dile getirdi:
“Halk ozanı Muhlis Akarsu ozan, şair, zakir, baba, eş en önemlisi de sevgi dolu bir insan. 1948 yılında Sivas’ın Kangal ilçesine bağlı Minarekaya Köyü’nde doğdu. İlkokulu köyde okudu. Bu dönemde Alevi Bektaşi cemlerinde saz çalıp deyiş söylemeye başladı. Kangal ve Minarekaya Köyü’nün cemevlerinde saz çalıp söyleyen Alevi Bektaşi ozanlar, Muhlis Akarsu’nun ilk öğretmenleri oldu. Cemlerde Alevi Bektaşi kültürü ile aşıklık geleneğini yürüten aşıklar sayesinde kendini geliştirdi. Ailesi daha sonra Malatya’ya taşındı. Ortaokula Malatya’da gitti. Ancak maddi imkansızlıklar nedeniyle ikinci sınıfta okuldan ayrıldı. Küçük yaşlardan itibaren nefesler ve değişler yazmaya başlayan Muhlis Akarsu, Alevi Bektaşi cemlerinde zakirlik yapmaya başladı. Sadece saz çalıp şiir söylemekle kalmayan Muhlis Akarsu aynı zamanda önemli bir türkü derlemecisiydi.
“ÇAĞIN SORUNLARINA DEĞİNMEKTEN KAÇMAYAN BİR OZANDI”
Sözleri aşık Meftuni’ye ait olan ‘Ne sevdiğin belli ne sevmediğin’ adlı türkü derlemesiyle tanınmaya başladı. Aşık İhsani, Ali İzzet, Hüseyin Çırakman, Nesimi Çimen gibi aşklarla yöreleri dolaşarak dört yüze kadar türküyü halk müziği repertuarına kazandırdı. Çağının sorunlarına değinmekten kaçınmayan şairin şiirlerini şikâyet, aşk, Bektaşi ve Alevi inancına dair konular oluşturuyordu. Repertuarlarının büyük bölümünde de aşk ve sevda deyişlerine yer verir. Muhlis Akarsu’nun tezenesinde Davut Sulari, Mahsuni Şerif ve kısa saplı Bektaşi Alevi saz şairlerinin bağlama çalma metotlarının izleri ve etkileri vardır. Şairliğini belirleyen testlerin başında Pir Sultan Abdal, Karacaoğlan, Kul Himmet, Davut Sülari ve Mahsuni Şerif gelir. 2 Temmuz 93 yılındaki kanlı Sivas’ta büyük ozanımızla birlikte aralarında Asım Bezirci, Nesimi Çimen, Metin Altıok ve Hasret Gültekin’in olduğu çok kıymetli insanlarla beraber kaybettik. Devirleri daim olsun.”
Akarsu’nun biyografisinin okunmasının ardından Özde canlar Halk Müziği korosu Semah Erkanı , Ayşin Tanrıverdi misafir sanatçı Cemal Bay ve semah eğitmeni Zakir Fahrettin Aksünger’in ozan Muhlis Akarsu’ya ait nefesleri ve deyişleri hep birlikte söylendi. Ardından semahlar dönüldü.Çerağın sırlanmasıyla birlikte de anma tamamlandı.
Cebrail ARSLAN/ANTALYA
Yoruma kapalı.