PİRHA- OHAL kapsamında yayınlanan KHK’ler ile mesleklerinden ihraç edilen akademisyen Nuriye Gülmen ve öğretmen Semih Özakça’nın başlattıkları açlık grevi 68. gününe girdi. Operasyonda öldürülen çocuğunun cenazesini almak için 70 yaşındaki Kemal Gün 81 gündür açlık grevinde.
15 Temmuz 2016 tarihinde meydana gelen darbe girişimi sonrası, Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş’un tabiri ile ‘devlete karşı’ ilan edilen Olağanüstü Hal (OHAL) ile yayınlanmaya başlayan Kanun Hükmünde Kararnameler (KHK) ile birçok meslek grubundan binlerce insan açığa alındı veya ihraç edildi.
17 KASIM’DA OTURMA EYLEMİNE BAŞLANACAĞI İLAN EDİLMİŞTİ
17 Kasım tarihinde, Acun Karadağ ve Nuriye Gülmen’in eylemlerini sürdürdüğü sırada, açığa alınan öğretmenler Semih Özakça ve Esra Özakça da ‘Biz kazanacağız!’ sloganı ile oturma eylemine başlayacaklarını ilan etti ve destek çağrısında bulundu.
İlerleyen günlerde Gülmen ve Özakça, Yüksel Caddesi’nde beraber direnmeye başlarken, ‘Hayata Dönüş Operasyonu’nda kolunu kaybeden ve yıllar sonra da KHK ile ihraç edilen Veli Saçılık da kendilerine katıldı. İnsan Hakları Anıtı önünde bir araya gelen ihraç edilen emekçiler ve destekçileri, sık sık polis saldırısı ile gözaltına alındı ve darp edildi.
İhraç kararının ardından Yüksel Caddesi’ndeki eylemlerine devam eden Nuriye Gülmen, Semih Özakça, Veli Saçılık, Acun Karadağ, Esra Özakça polis saldırılarında darp edilmelerine rağmen her sabah İnsan Hakları Anıtı Önüne gelerek oturma eylemlerine devam etmeye başladı.
Ocak ayında bir söyleşiye katılan Gülmen, direnişlerine cevap verilmemesi ve taleplerinin kabul edilmemesi halinde açlık grevine başlayabileceklerini ilk defa dillendirdi. Mart ayı başında Dihaber’e konuşan Nuriye Gülmen, Semih Özakça ile birlikte 11 Mart’ta açlık grevine başlayacaklarını ilan etti.
Konuya ilişkin olarak 9 Mart’ta TBMM’ye giden ve burada milletvekilleri ile basın açıklaması yapan Nuriye Gülmen ve Semih Özakça burada polisler tarafından gözaltına alındı. Gözaltına alınmaları üzerine 11 Mart’ta başlatacaklarını duyurdukları açlık grevi eylemlerini gözaltına alındıkları gün başlatan Gülmen ve Özakça 5 gün gözaltında tutulduktan sonra mahkeme tarafından adli kontrol talebi ile serbest bırakıldılar.
Gözaltından başlattıkları açlık grevi eylemlerini serbest bırakıldıktan sonra Yüksel Caddesi’nde 24 saatlik nöbet ile devam ettiren Gülmen ve Özakça, 17 Mart’ta Veli Saçılık ve Esra Özakça’nın da aralarında olduğu yedi kişi ile birlikte yeniden gözaltına alındı.
İki gün gözaltında tutulan Gülmen ve Özakça, serbest bırakılmalarının ardından doğrudan eylem alanına dönerek açlık grevlerine ve oturma eylemlerine devam ettiler.
Açlık grevi eylemlerine Yüksel Caddesi’nde devam eden eğitimciler için Türkiye’nin birçok ilinde destek eylemleri düzenlenmeye başlarken, bu sürede CHP ve HDP’li milletvekilleri Gülmen ve Özakça’yı sık sık ziyaret etti. Açlık grevinin ilk ayının dolmasının ardından emekçiler için duyarlılık çağrıları artsa da hükümet kanadından konuya ilişkin bir açıklama gelmedi.
60. GÜNDE DUYARLILIK
Yüksel Caddesi’nde açlık grevi eyleminin 60. gününden itibaren ise kamuoyunda yoğun bir duyarlılık oluştu. Türkiye’nin birçok noktasında Gülmen ve Özakça için başta Aleviler olmak üzere dayanışma grevleri başlatıldı. İnsan Hakları Anıtı önünde yoğun bir kitle ile basın açıklamaları, destek eylemleri düzenlenmeye başladı.
Türkiye’nin birçok noktasından gelen ve KHK ile işlerinden ihraç edilen akademisyenler, kamu emekçileri ve eğitimciler Gülmen ve Özakça’nın durumuna dikkat çekmek için açlık grevine girmeye başladı.
Oluşan yoğun kamuoyunun ardından uzun süredir direniş alanına saldırmayan polis, 12 Mayıs sabahı alanda bulunan destekçilere saldırarak burada bulunanları gözaltına aldı. Gülmen ve Özakça’ya getirilen çiçekleri dahi toplayan polis, bir süre sonra çiçekleri geri iade etti ve alana bir daha saldırmayacaklarını belirtti.
Saldırı ardından alana gelen destekçi sayısı artarken, alanda türküler ile dayanışma grevleri devam etti. 13 Mayıs gecesi alana bir daha saldırı düzenlendi. Polis, alanda destek için açlık grevinde bulunanları gözaltına alırken, çiçekleri de yeniden topladı.
Gülmen ve Özakça’nın açlık grevi eylemleri 68. gününe girerken, hükümetten konuya ilişkin herhangi bir açıklama yapılmadı. Yüksel Caddesi’nde bulunan İnsan Hakları Anıtı önünde devam eden açlık grevine destek ziyaretleri ise devam ediyor.
GÜLMEN 6 OCAK’TA İHRAÇ EDİLDİ
Nuriye Gülmen, ‘FETÖ’ iddiasıyla açılan soruşturma gerekçesiyle Selçuk Üniversitesi’ndeki görevinden uzaklaştırılmış, 6 Ocak’ta yayınlanan 679 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname’yle ihraç edilmişti.
Semih Özakça da Mardin Mazıdağı Cumhuriyet İlkokulu’ndaki sınıf öğretmenliği görevinden 675 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname’yle ihraç edilmişti.
SAĞLIK DURUMLARI KÖTÜYE GİDİYOR
Özakça ve Gülmen’in ve Dersim’de açlık grevi eylemi 81. güne giren Kemal Gün’ün sağlık durumu gibi her geçen gün kötüye gidiyor. Tansiyon ve nabız düzensizliklerinin başladığı, bulaşıcı hastalıklara karşı savunmalarının zayıfladığı, kan değerlerinin kötüleştiği, algılama, duygu durum bozukluklarının olduğu, zihinsel ve motor faaliyetlerde bozulmaların başladığı belirtiliyor. Gülmen ve Özakça’da ayrıca Wernicke-Korsakoff Sendromu’nun öncü belirtileri görüldüğü de açıklanmıştı.
Yoruma kapalı.