PİRHA-Alevi-Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı ile Tunceli Valiliği’nin iş birliğiyle yürütülen çalışmalar kapsamında Dersim’de 16 tane cemevine yardım yapıldığı açıklandı. Yardımın yapıldığı Ovacık’taki cemevlerinden olan Tatuşağı Köyü Cemevi, Koyungölü Cemevi ve Yeşilyazı Cemevi’nin yöneticileri “Devlet camilere yardım yapıyorsa cemevlerine de yardım yapmalı” görüşünü savunuyor. Bu görüş Alevi toplumunda kabul edilmese de bazı cemevleri yöneticileri yardımlara ‘hayır’ demiyor.
AKP hükümeti tarafından Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesinde kurulan Alevi Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı’nın uygulamaları tepki çekmeye devam ediyor.
Türkiye genelinde örgütlü cemevlerinin çoğu Alevi Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı’na mesafeli dururken, yardınlarını reddederken, bazı bağımsız ve örgütlü cemevlerinin yardımları kabul ettikleri ortaya çıktı.
Alevi-Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı ile Tunceli Valiliği’nin iş birliğiyle yürütülen çalışmalar kapsamında toplamda 8.704.266.00 TL harcanarak Geyiksuyu Cem ve Kültür Evi ve Burmageçit Köyü Cemevi, Kırklar Cemevi, San Saltık Türbesi Cemevi, Elmalık Mahallesi Cemevi, Şeyh Çoban Baba Cemevi, Kıl köyü Düzgünbaba Cemevi, Seyyid Derviş Abbas Dergahı Cemevi, Yeniköy Cemevi, Büklü Dede Cemevi, Pindigeli İmam Hüseyin Dede Cemevi, Derviş Gülabi Cemevi, Elgazi Köyü Cemevi, Yeşilyazı Köyü Cemevi, Tatuşağı Köyü Cemevi ve Koyungölü Köyü Cemevi’nin talepleri karşılandığı iddia edildi.
Alevi Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı’nın yardımda bulunduğunu açıkladığı Tatuşağı Köyü Cemevi Başkanı Sabri Aksu’ya, Koyungölü Cemevi Başkanı İmam İnal’a ve Yeşilyazı köyü Muhtarı Kurtuluş Demirdöğen’e yardımları neden kabul ettiklerini sorduk.
Alevi federasyonların ve konfederasyonların Alevi Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı’ndan masa, sandalye, parke taşı gibi yardımlar alınmaması için çağrılar yapsa da kırsalda birçok cemevi bu çağrılara uymayarak yardımları kabul ediyor.
“DEVLET, CEMEVLERİNİ İBADETHANE OLARAK KABUL ETMESİ GEREKİYOR”
Tatuşağı Köyü Cemevi Başkanı Sabri Aksu, “Parke taşlarını, 100 metre sundurma ve cemevinin etrafındaki taş örme işini yaptılar. 10 tane masa, 100 tane sandalye ve morg verdiler, bizden herhangi bir şey istemediler. Hepimiz bu devlette yaşayıp vergi veriyoruz, devletin de cemevlerine ufak tefek yardım etmesi gibi doğal bir şey yok. Yardımı kabul etmeyen olabilir, zorunlu bir şey değil sonuçta. Ama biz yardım ettiler diye cemevlerini onların istediği gibi kullanacak halimiz olmaz tabi ki. Cami nasıl ibadethane olarak kabul ediliyorsa devletin cemevlerini de ibadethane olarak kabul etmesi gerekiyor” diye belirtti.
“DEVLETTEN HİÇBİR YARDIM ALMAMAK ÜZERİNE TOPLANTI YAPTIK”
Tunceli Valiliği’ne 6 ay önce cemevlerinin morg ihtiyacını ilettiklerini ancak halen taleplerinin karşılanmadığını ifade eden Koyungölü Cemevi Başkanı İmam İnal, “Biz bu sene Pir Sultan Abdal Kültür Derneği ya da Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı’na bağlanmayı düşündük ama daha sonra bağımsız kalma düşüncesi ortaya çıktı. Cemevi yöneticileri ve üyeleriyle bir araya gelip yaptığımız toplantıda devletten cemevine ilişkin hiçbir yardım alınmaması üzerine konuştuk. Çünkü bugün devlet yardım ettiği zaman ileride Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlanacaksınız derler denildi. Temmuz ayında Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan gelen müsteşar Ovacık’ta cemevlerinin başkanlarıyla cemevlerinin taleplerini görüşmek için toplantı yaptı ancak biz gitmedik” dedi.
“CEMEVİMİZE HOCA GÖNDERİRLERSE BİZ ONA MÜSADE ETMEYİZ”
Yeşilyazı Köyü Muhtarı Kurtuluş Demirdöğen ise konuşmasında şunları dile getirdi:
“Bizim köyümüzdeki cemevi inşaat halinde olduğu için fayans, kapı, boyama, mutfak dolapları gibi birçok eksiğimizi giderdiler. Bu ülkede biz de yaşıyoruz, camilere ödenek ayrılıyor, o yüzden cemevlerine de yardım yapılması gerekiyor. Köyde, şimdi cemevine yardım ediyorlar ama daha sonra cemevimize hoca gönderirler diye bir tartışma yaşandı ama biz ona müsaade etmeyiz dedik. Ancak bizim kendi dedelerimize maaş verilirse biz onu kabul ederiz ama onun dışında cemevimize önerecekleri dedeyi veya hocayı kabul etmeyiz.”
PİRHA/DERSİM
Yoruma kapalı.