PİRHA-Ovacık Belediyesi Başkan Adayı Hüseyin Tekinoğlu, PİRHA’ya Ovacık’ın sorunlarını ve buna dönük çözüm önerilerini anlattı. Tekinoğlu, Ovacık’ın temel sorunlarını bildiklerini ve buna göre çözüm üreteceklerini söyledi. Çok büyük bir park ve kapalı otopark yapmayı düşündüklerini belirten Tekinoğlu, ilçede kooperatifler üzerinden istihdam sağlayacaklarını kaydetti.
Ovacık, Dersim’in yıldızı parlayan ilçesi olarak doğal güzellikleriyle popüler ve yılda onbinlerce turisti ağırlayan bir yer olsa da aynı zamanda birçok sorunla boğuşuyor. Yolları ve yetersiz turizm altyapısı ile giderek rağbet gören turizm talebine yanıt veremeyen ilçenin halkı hem yaz aylarında sayısı çok fazla artan turistlerden şikayetçi hem de bu turizm potansiyeli henüz yarattığı yüke ve doğada yarattığı tahribata oranla küçük bir istihdam potansiyeli dışında ilçeye ciddi bir katkı sağlamıyor. İlçeye gelen turistlere seçenekler sunacak bir organizasyon ve rehberlik hizmeti yok.
Dünyanın en temiz içme sularına sahip nadir bölgelerden biri olan Ovacık’ta musluklardan su içilemiyor. Yapımına başlanan ve yüksek maliyetlerle tamamlanması beklenen arıtma tesisi henüz faaliyete geçmediği için Munzur Gözeleri’nden başlayarak birçok köy ve ilçe merkezinin lağımları Munzur Suyu’na akıyor. Ovacık’ta üretilen tarım ve hayvancılık ürünleri her ne kadar revaçta olsa da su içinde yüzen ilçede sulama altyapısı yetersiz olduğu için tarıma elverişli alanların çoğu hala ekilemiyor ve yine altyapı ve devlet desteğinin yetersiz oluşundan dolayı hayvancılık yeterince gelişemiyor.
31 Mart Yerel Seçimlerine yaklaşık iki hafta kala adayların yarışı da kızışıyor. Dersim merkez, ilçeler ve bir beldede ittifak olarak seçime giren DEM Parti, SMF (Sosyalist Meclisler Federasyonu), Emeğin Partisi (EMEP) ve Türkiye İşçi Partisi (TİP) ortak adayı olarak, SMF kontenjanından yarışan ve EMEP amblemiyle seçime girecek olan Ovacık Belediyesi Başkan Adayı Hüseyin Tekinoğlu, PİRHA’ya Ovacık’ın sorunlarını ve buna dönük çözüm önerilerini anlattı.
“SEÇİM ÇALIŞMALARINDA ANA DİLİMİ GELİŞTİRİYORUM”
1968 Ovacık Arslandoğmuş (Çırpazin) köyü doğumlu Hüseyin Tekinoğlu, üç mahalle ve yaklaşık 1830 evin olduğu Ovacık’ta bu evlerin yaklaşık 1500’ünün kullanılabilir durumda olduğunu belirtti.
Seçim çalışmalarında yaşlı kadınlarla ana dili olan Kırmancki (Zazaca) konuştuğunu ve bu sayede daha fazla pratik yaptığını ifade eden Tekinoğlu, “Ana dil konusundaki duyarlılığımızı zaten seçim bildirgemizde yazmışız. Ana dil ile ilgili eğitim vereceğiz. Ana dilimizi daha da yaygınlaştıracağız. Gittiğimiz evlerde kadınların tamamı, yaşlılarımızın tamamı Türkçe konuşmuyor. Bizimle Kırmancki konuşuyorlar. Biz de o yaşlı kadınlarla beraber sohbet ediyoruz ve seçimler üzerinden ana dilimizi daha fazla öğrenmiş olduk” dedi.
“DEVRİMCİLER İLÇENİN TEMEL SORUNLARINI BİLİYOR”
Devrimcilerin ilçenin temel sorunlarını bildiklerini, burada yaşayarak da gördüklerini vurgulayan Tekinoğlu, “Evleri gezerken, mahallelere giderken buradaki sorunları görüyoruz. İlçemizin ilk mahallesi olan Camgöz Mahallesi’nde halen kanalizasyon olmadığını öğrenmiş oluyoruz. Bir de 94 Mahallesi’nin bir parçası olarak yeni bir mahalle daha oluştu. Orada da halen birçok evde kanalizasyon yok. Onlar kuyu kullanıyorlar. TOKİ’deki kanalizasyon problem. Ana artere bağlanmadığı için yaz boyu sürekli doluyor ve vidanjörle gidip çekiyorlar” dedi ve bunların başlı başına ciddi sorunlar olduğuna dikkat çekti.
“ÇOK BÜYÜK BİR PARK YAPMAK İSTİYORUZ”
Tekinoğlu, Ovacık’ın sorunları ve bunlara dair çözüm önerilerini şöyle sıraladı:
“Yaşlılarımızın, çocuklarımızın, gençlerimizin ortak hareket edeceği bir alanımız yok. Parça parça birkaç tane çocuk parkı var ama küçük ölçekli. Mesela benim yaş grubumun çocukluk anıları vardır. Yani oturup çocukken şunu yaptık, bunu yaptık diye sohbet ederiz. Şimdi gençlerimizin çocukluk anıları yok. Çünkü beraber hareket etmiyorlar, beraber oturmuyorlar. Biz çocuklarımızın bisiklete binebileceği, oyun oynayabileceği, yaşlılarımızı kahveden çıkarabileceğimiz, hele hele kadınlarımızı dört duvar arasından çıkaracak çözümler düşünüyoruz. Bu konuda çok duyarlıyız. Sadece oturma alanı değil, aynı zamanda sanatsal bölümü de dahil ederek çok büyük bir park yapmak istiyoruz.
“KAPALI OTOPARK YAPMAYI DÜŞÜNÜYORUZ”
İlçemizin temel sorunlarından biri de şu: Kışın burada çok fazla kar yağar. Biz her sabah kalkarız, aracın üzerini sileriz, karı atarız. O soğukta 15-20 dakika arabanın çalışması gerekiyor ki camın buzu gitsin. Dolayısıyla bir kapalı otopark düşünüyoruz.
“KOOPERATİFLER ÜZERİNDEN İSTİHDAM SAĞLAYACAĞIZ”
İki tane kooperatifimiz var. Biri kadın kooperatifi, biri de 94 Mahallesi Kalkınma Kooperatifi var. Ev gezilerimizin tamamında görüyoruz ki insanlar ekonomik olarak rahatsızlar. Yani mutlaka iş istiyorlar. Tabii ki belediyeler istihdam alanı değil. Eğer bir insanı belediyeye almak istiyorsanız ya birinin emekli olması gerekiyor ya İçişleri Bakanı size özel bir kadro açacak veya nüfus artacak. Ama biz sosyalistler, devrimciler istihdamı nasıl sağlarız? Yeni kooperatifleri genişleterek, büyüterek yani mevcuttaki kooperatifler üzerinden başka bir alan açmak. Tabii ki bunları Ovacık kadınlarıyla bir araya gelip sohbet edeceğiz. Hangi alanda başarılı olabiliyorsak o alanı açacağız. İstihdamı bu şekilde yapmaya çalışacağız.
“BÜTÜN CANLILARIN ORTAK YAŞAM KOŞULLARINI SAĞLAMAK ZORUNDAYIZ”
Çevre, ekoloji; bunlar sosyalistlerin vazgeçilmezi. Ovacık sınırları içerisinde bütün canlıların ortak yaşam koşullarını oluşturmak zorundayız. Mesele sokakta yaşayan canlarımız var. Evet, Ovacık halkı biraz duyarlı bu konuda ve ilgileniyorlar. Ama şu var ki sabah erken kalkarsanız bir gün, bu köpekler aç ve soğuktan dolayı gergin oluyorlar, dolayısıyla saldırıyorlar. Geçen ay dört vaka yaşandı. Biz bunların barınabileceği bir ortak yaşam alanı yaratacağız. Onlar o alanda yaşayacaklar.”
“KADINLARI EVLERDEN, YAŞLILARI KAHVEHANELERDEN ÇIKARACAĞIZ”
Ovacık’ta ekonomiyi nasıl geliştireceklerine kafa yorduklarını, tarım ve hayvancılığı geliştirerek ekonomik sıkıntıları giderebileceklerine inandıklarını belirten Tekinoğlu, kadınlar ve yaşlılarla ilgili önerilerini şöyle ifade etti:
“Kadınlarımız bu ilçede diğer illere nazaran özgür ama daha fazla özgür olsunlar istiyoruz. Yani biz ne kadar dışarıdaysak kadınlarımız da o kadar dışarıda olsun. Bir kadın erkeğin eline bakmamalı. Ekonomik olarak onun da canlanması gerekiyor. Bu bağlamda kooperatiflerin var olma sebeplerinden biri de bu.
Yaşlılarımız oturup sohbet etmeyi seviyorlar ama kahvehaneye gittikleri zaman oyun oynuyorlar. Yanına gidip ‘amca ne yapıyorsun’ diyorsun, oyun oynadıkları için gençlere ve kendilerine zaman ayıramıyorlar. Dolayısıyla eğer biz bunları kahvehanelerden çıkarırsak, alanlarda oturma fırsatı verirsek o geçmiş kültürümüz de canlanmış olacak.”
“ANADİLİMİZ İÇİN BELEDİYE BÜNYESİNDE DERS VERECEĞİZ”
Ovacık Belediyesi Başkan Adayı Hüseyin Tekinoğlu, ana dillerinde konuşamadıklarını, çarşıda, pazarda sürekli Türkçe konuştuklarını belirterek, “Eve gittiğimizde de çocuklarımızla, eşimizle konuşuyoruz. Ana dilimizi konuşmadığımız için zamanla unutulmaya başlıyor. Pratiği yok. Biz bu pratiği halkımıza sevdireceğiz. Türkçeyle bir espri yaparsın ama bu kadar espritüel gelmez. iBizim dilimizle bir espri yaptığın zaman daha tatlı geliyor, daha hoş oluyor. Dolayısıyla ana dilimizi mutlaka çoğaltmamız, güncel hale getirmemiz gerekiyor. Belediye bünyesinde ana dil dersi vereceğiz” dedi.
“TURİZMDEKİ BU BAŞIBOŞLUĞU TASVİP ETMİYORUZ”
Tekinoğlu, insanların piknik yapabileceği, oturabileceği veya kamp kurabileceği bir alan oluşturulması gerektiğini ifade ederek, “Herkes istediği her yerde çok rahat hareket etmemeli. Böyle bir başıboşluğu tasvip etmiyoruz. Su kenarındaki işletmelerin çok kontrolsüz bir şekilde açılmaları doğamız için zarar verici. Rehberlerin oluşması gerekiyor. İnsanlar dışarıdan gözelere geliyorlar, geri otobüse biniyorlar, haydi bakalım pikniğe. Dolayısıyla biz bu rehberler öncülüğünde bu turizm sektörünü biraz daha canlandırabilirsek daha iyi olacak” diye konuştu.
“OVACIK HALKI BANA NİYE OY VERSİN?”
“Ovacık halkı niye bana versin?” diye soran Tekinoğlu, “Ben 18 yaşında sosyalist gelenekle tanıştım. O süreçten bu sürece sosyalist gelenekten vazgeçmedim. Halkın arasındaki çelişkilere dahil olduğum süreçler var. Bir de ailemizin burada köklü olmasından kaynaklı babamızın burada insanları çok sıkı ilişkilerinin olması, artı devrimci duruşum” diye belirtti.
“BİZ BURADA DEVRİMCİ BİR PROGRAM UYGULAYACAĞIZ”
İttifak kurmanın önemini vurgulayan Tekinoğlu şöyle devam etti:
“Bugünkü süreç, ittifakların olduğu bir süreç. Mutlulukla bunu söylüyorum. Umarız ki bu ittifaklar devam eder, sadece ittifak olarak kalmaz. Bir devrimci parti çatısı altında birleşilir, bu ilçenin devrimcileri bir arada olur. 2014 yılında burada devrimci kurumlar birbiriyle yarıştı. Her seçimde biz devrimci partiler burada birbirimizle yarışıyoruz. Şimdi ittifak oldu ve ittifak yani bu dört kurum kendi oylarını korumuş olursa biz kazanıyoruz.
Biz burada devrimci program uygulayacağız, yani işçinin, köylünün, emekçinin haklarını savunacağız. Bizim bir defa şeffaf, dürüst belediyecilik yapacağımız kesin. Bu bağlamda bize oy vermeliler. Biz gidip ihaleye, ranta, iş adamlarına, şunlara, bunlara belediyemizin gelirlerini peşkeş çekmeyeceğiz.
Depremle ilgili, bu alandaki bilim adamlarıyla berber hareket edeceğiz ama mutlaka ilçemizi bu deprem belasından korumamız gerekiyor. Sosyalistler dikey yapıyı savunmazlar, istemezler zaten. Dikey yapı sosyal ilişkileri zayıflatıyor. Bence bu ilçede 5-6 kat imarına izin verilmemeli. Tamamı iki kat olmalı. Her insanın dediğini yapan bir belediye olmayacağız. Yani bir kural var, o kurala uymamız gerekiyor.”
Eyüp HANOĞLU/Nuray ATMACA-DERSİM
Yoruma kapalı.