PİRHA- Koronavirüs salgını can kayıplarına neden olmaya devam ediyor. Geçen 2 yıllık süre içinde yeni varyantların ortaya çıktığı koronavirüs salgınında son olarak ‘Omicron’ dünyaya yayılmaya başladı. Güney Afrika’da ilk kez görülen Omircon’a karşı ülkeler giriş çıkışları kısıtlarken, varyantın ne olduğu ve ne tür sonuçları olduğuna dair Mersin Tabip Odası bilgilendirme yaptı.
Sorularla Omicron varyantını açıklayan Mersin Tabip Odası ‘Ne kadar yaygındır?’ sorusuna “Deutsche Bank Araştırma raporuna göre omicron varyantı veya B.1.1.529, Güney Afrika’da baskın suş haline geldi ve genom dizilimi ülkedeki yeni vakaların yüzde 75’inin bu varyanttan olduğunu gösteriyor. Gauteng eyaletinde bu yüzde 90’dır. DSÖ, bu Covid-19 varyantının ilk belgelenmiş vakasının ilk olarak 9 Kasım’da tespit edildiğini ve bu da virüsün son üç haftadır yayılıyor olabileceği anlamına geliyor” cevabını veriyor.
Bulaşıcılık konusunda, “Deutsche Bank raporu Güney Afrika Covid-19 varyantının diğer varyantlardan daha bulaşıcı olabileceğini söylüyor. Yaygın endişenin nedeni özellikle virüsün insan hücrelerine girmesine izin veren kısmı olan spike proteininde inanılmaz derecede yüksek mutasyon sayısıdır. Raporda, “Bu, önceki varyantlar için gördüğümüzden çok daha fazla ve virüsün daha bulaşıcı bir versiyonu olabileceği ihtimalini artırıyor, ancak bilim adamları bunu hala değerlendiriyor” diye ekliyor” ifadelerine yer veriyor.
‘İnsanlar endişelenmeli mi?’ sorusuna “DSÖ uzmanları hala bu yeni virüsü inceliyor olsa da, henüz erken aşamada uzmanlar bazı endişe verici işaretler olduğunu düşünüyor. WHO, ilk işaretlerin Omicron’un “yeniden enfeksiyona” neden olabileceğini gösterdiğini söyledi. Ayrıca bu varyant diğer varyantlardan çok daha fazla mutasyona sahiptir, özellikle spike protein üzerinde. Deutsche Bank raporunda, “Bu durum varyantı daha bulaşıcı hale getirebilir ve aşıların buna karşı daha az etkili olma olasılığı da vardır” diyor. AB’nin Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi, Omnicron’un mutasyon profiline dayanarak “kısmi bağışıklık kaçışının muhtemel olduğunu” söyleyecek kadar ileri gitti. Deutsche Bank raporuna göre son derece bulaşıcı Delta varyantından bile daha hızlı olan varyant yaklaşık iki hafta içinde Güney Afrika’da “oldukça hızlı” bir şekilde baskın varyant haline geldi” diyerek cevap veriyor.
Diğer sorular ve cevapları da şöyle:
-“Omicron ölümcül bir varyant mı?
Uzmanlar hala bu virüsün ne kadar ölümcül olduğunu keşfediyor, ancak Deutsche Bank raporu “daha az ölümcül” olduğu kanıtlansa bile, bunun “bulaşılabilirlik”teki artıştan daha ağır basabileceğini ve daha fazla genel hastaneye yatış ve ölümle sonuçlanabileceğini söylüyor. “100 kişinin virüs kaptığı ve %10’unun hastaneye yattığını düşünün. Bu 10 kişinin hastanede kaldığı anlamına gelir. O zaman diyelim ki virüs mutasyona uğradı ve o zaman sizi hastaneye gönderme olasılığı sadece yüzde 8’di, ancak Yüzde 40 daha bulaşıcı. O zaman 140 kişi virüse yakalanır, ancak bu 140 kişiden 11’i hastanede yatar ve bu da her vaka için hastaneye yatış oranı daha düşük olmasına rağmen hastanede yatanların sayısı artar.” Ayrıca, “daha yüksek bulaşıcılık” ve “daha düşük ölüm” oranının daha az ölüme yol açmayacağını söylüyor, çünkü daha yüksek bulaşıcılık çok daha fazla insanı etkilediği anlamına geliyor.
-Yakın gelecekte ne olabilir?
Deutsche Bank raporuna göre bunun baskın hale geldiği Güney Afrika’da hastaneye yatışlara ve ölümlere ne olacağı, güçlü bir öncü gösterge olacaktır. Göze çarpan bir artış varsa o zaman bu, başka yerlere ilişkin çıkarımlar taşır. Bununla birlikte, Avrupa ve ABD’de çok daha yüksek aşı virüsün yayılmasına karşı koruma sağlayabilir. Özellikle Güney Afrika nüfusunun sadece yüzde 24’ü tam olarak aşılanmışken, yüzde Amerika Birleşik Devletleri’nde yüzde 58 ve Fransa’da yüzde 69’dur. Bununla birlikte endişe verici başka bir faktör Avrupa ve ABD’de daha yüksek hastaneye yatış ve ölümle sonuçlanabilecek yaşlı nüfustur. Deutsche Bank raporuna göre, Güney Afrika’da ülkedeki ortalama yaş 28, Batı Avrupa’nın ortalama yaşı olan 44’ten çok daha düşük.
-Mevcut aşılar işe yarayacak mı?
Mevcut aşıların Omicron’a karşı işe yarayıp yaramayacağı konusunda netlik yok, ancak Güney Afrika Ulusal Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsü’ne göre laboratuvar testleri zaten devam ediyor. Enstitüden gelen ilk düşünceler mevcut aşıların tasarlandığı diziye kıyasla çok sayıda mutasyon göz önüne alındığında, “kısmi bağışıklık kaçışının muhtemel olduğu” şeklindedir. Uzmanlar bu varyanta karşı yeni bir aşı geliştirmenin en az 6 hafta sürebileceğini söylüyor.
-Olumlu işaretler var mı?
Daha iyimser tarafta vakalardaki semptomların “hafif” veya “hafif-orta” olduğuna dair bazı ilk belirtiler var. Güney Afrika’daki Aşılarla ilgili Bakanlar Danışma Komitesi’nin başkanı olan Barry Schoub, Pazar günü Sky News’e yaptığı açıklamada “Şimdiye kadar meydana gelen vakaların hepsi hafif vakalar, hafif ila orta vakalar ve bu iyi bir şey. Ayrıca, daha önce keşfedilen diğer Covid varyantları küresel olarak bir sorun haline gelmedi. Örneğin, ilk kez Brezilya’da keşfedilen gama varyantı orada önemli bir sorundu, ancak Delta’nın aksine hiçbir zaman küresel olarak baskın olmadı ve çoğu bölge nispeten etkilenmedi.”
PİRHA/MERSİN
Yoruma kapalı.