PİRHA- -KHK ile işinden olan binlerce KESK’liden biri olan Mersin Eğitim-Sen Şube Başkanı Öğretmen Mahmut Sümbül, İstinaf Mahkemesi’nin kararıyla işine iade edilmesine karşın güvenlik soruşturması gerekçe gösterilerek görevine başlatılmadı. Sümbül, uygulamanın hukuksal bir yanının olmadığına dikkat çekerek, mücadeleye devam edeceklerini söyledi.
Kanun Hükmünde Kararnameler (KHK) ile binlerce kamu emekçisi, işinden oldu. KHK’lilerin dosyasını incelemekle görevli kılınan OHAL İnceleme Komisyonu’nda ise binlerce dosya incelemeyi beklemekte. 5 bine yakın KESK üyesinin de ihraç edildiği süreçte işinden olan isimlerden biri de Eğitim-Sen Mersin Şube Başkanı Mahmut Sümbül.
OHAL Komisyonu tarafından red kararı verilen Mahmut Sümbül, dosyayı avukatları aracılığıyla İstinaf Mahkemesi’ne taşıdı. İstinaf Mahkemesi Mahmut Sümbül’ü haklı bularak işine iade kararı verdi.
Mahkeme kararını gerekli yerlere ilettiğini belirten Sümbül, işe başlaması gerekirken, engellendiğini dile getirdi.
Süreç hakkında PİRHA‘ya konuşan Sümbül, OHAL sonrası çıkarılan KHK ile yüzbinlerce emekçi gibi işinden olduğunu ve 6 yılı aşan bir süre boyunca da işe iadesinin ‘oyalama komisyonu’ olarak tarif ettiği komisyonun AİHM’in de desteğiyle engellendiğini vurgulayarak, “Hukuki hiçbir dayanağı olmayan, AİHM’in de suç ortaklığını yaptığı komisyondan bazı arkadaşlarımız iade edildi. Yıllar sonra ben ve bazı arkadaşlarıma da ret geldi ve hukuki süreç başlamış oldu. İdari mahkemenin komisyonun kararına uymasından sonra istinafa itirazda bulundum ve 10 Kasım günü istinaf itirazımı kabul etti. Böylece bütün idari ve mali haklarla görevime iade edildim” dedi.
“HUKUKİ BİR MÜCADELE BAŞLATACAĞIZ”
Bütün idari ve mali haklarla görevine iade edilmiş olmasına karşın eski görev yerine verilmediğini ve hakkında arşiv araştırması ve güvenlik soruşturması başlatıldığını aktaran Sümbül, şunları dile getirdi:
“Bu hem kendi hukuklarını tanımamak, kendi oluşturdukları komisyonun kararını tanımama, hem de İstinaf Mahkemesi gibi üst mahkemelerin kararını tanımama anlamına geliyor. Valilik bünyesinde kurulan ve yaklaşık iki hafta süren böyle bir komisyonun baskı aracı olarak göreve iade edilen ya da hukuki kazanımla görevine iade edilenler üzerinde yeni bir baskı aracı olarak, bir oyalama aracı olarak devam ettiğini biliyoruz. Bununla ilgili sendikamızın avukatları gerekli çalışmayı yapıyorlar. Hem bu uygulamanın kendisine hem de bu uygulamanın yarattığı haksızlıklara dair de hukuki bir mücadele başlatacağız.”
Kendisinin görevine iade edilmiş olsa da hala komisyonda dosyası bekleyen yaklaşık 180’e yakın eğitim- bilim emekçisinin varlığına işaret eden Sümbül, “Son arkadaşımız görevine iade edilene ve tüm haklarını kazanana kadar da biz mücadelemizi büyüterek, yükselterek devam edeceğiz” diye sözlerini tamamladı.
Diren KESER/MERSİN
Yoruma kapalı.