Alevi Haber Ajansi

Niğde Belediyesi, yargı süreci devam eden tarihi kale mahallesini yıkıyor!-VİDEO

PİRHA- Tarihi sit alanı olan Niğde Kale Mahallesi için alınan Kentsel Dönüşüm kararına halk tepkili. Niğde Belediyesinin, henüz yargı süreci tamamlanmadan yıkım işi için ihale yapması, yurttaşların tedirginliğini bir kat daha arttırdı.

‘Kentsel Dönüşüm’ adı altında yaşanan son bir mağduriyet örneği Niğde’den geldi. Tarihi sit alanı olan Kale Mahallesinde onlarca tarihi ev ve işyeri yıkılma tehlikesi ile karşı karşıya.

Yıkıma itiraz eden yurttaşlara, resmi makamlarca henüz geri dönüş yapılmazken Niğde Belediyesi, dava sonucunu dahi beklemeden harekete geçti. Söz konusu alanın yıkımı için bir de ihale açan Niğde Belediyesi, mahallelinin barınma hakkına karşı umursamaz bir tavır sergiledi.

“KÜLTÜREL VARLIKLARIMIZ YOK EDİLİYOR”

Niğde Kale Mahallesi sakinleri Vekili Av. İsmail Hakkı Atal, konuya ilişkin yazılı açıklama yaparak “Ülkemizin betona boğularak ekonomik felakete uğratılması sürecinin son örneği Niğde Belediyesi tarafından gerçekleştirilmek isteniliyor” dedi. Avukat Atal, tarihi Kale Mahallesinin hiçbir bilimsel veriye, dayanılmaksızın kentsel dönüşüm kapsamına alındığına işaret ederek şu açıklamayı yaptı:

“Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu çok açık olup, koruma alanları ile sit alanlarında hiçbir şekilde ‘inşai ve fiziki müdahalede bulunulamayacağı’ kanun gereğidir. Ayrıca koruma alanları ve sit alanlarında Kültür ve Turizm Bakanlığına münhasır yetki tanınmış olup, belediyenin bu alanda herhangi bir iş ve işlem yapma, ihale yapma, ihale ilan etme, yıkım yapma-yaptırma yetkisi yoktur. Niğde Belediyesi tarafından yıkım prosedürünün sürdürülmesi ‘hukuk tanımazlığın’ somut bir örneğidir. Bu hukuksuzluğa karşı;  Niğde Kale Mahallesinde tarihi yapıları başlarına yıkılmak istenilen konut-dükkan sahiplerinden 10 yurttaşımız adına 16 Kasım tarihinde yapılan ‘İhalenin ilanının iptali’ davasını Adana 2. İdare Mahkemesinin 2021 /1518 E. sayılı dava dosyasıyla açtık. Acele kamulaştırma ve yıkım prosedürünün dayanağı olan Cumhurbaşkanı Kararı ise hukuka ve kanuna aykırı olup, Cumhurbaşkanı Kararının (CB) iptali için Danıştay 6. Dairesinde 12 dava açılmıştır.

Cumhurbaşkanı Kararı ‘Yıpranan Tarihi ve Kültürel Taşınmaz Varlıkların Yenilenerek Korunması ve Yaşatılarak Kullanılması Hakkında Kanuna’ dayandırılmaktaysa da bu kanunda ‘acele kamulaştırma prosedürü’ yoktur. CB kararı iptali davalarında Danıştay tarafından Yürütmenin Durdurulması (YD) süreci değerlendirme aşamasında olup, Cumhurbaşkanlığı ile birlikte davalı olan Niğde Belediyesi, Danıştay tarafından YD verilmesi ihtimaline karşı yangından mal kaçırırcasına hemen yıkım işine başlamak istemektedir. Hatta iş o kadar aceleye getirilmiştir ki; 1.11.2021 tarihinde ilan edilen ihale 30 günlük dava açma süresi dolmadan 16.11.2021 tarihinde yapılmıştır.

Şu hususu da özellikle ve önemle belirtmek isteriz ki; sadece arkeoloji ve sanat tarihi değil ekonomi biliminden de uzak bir anlayışla ülkemiz bir inşaat ve beton yığınına sürüklenmiş ve üretimden uzak bu betonlaşma süreci ülkemizi ekonomik krize sokmuştur. Hal böyleyken, tarihi ve kültürel varlıklarımızın yok edilerek ekonomik krizi daha da derinleştirecek betonlaşma sürecinin devam ettirilmeye çalışılması, sadece tarihi Kale Mahallesinde konut sahibi yurttaşlara değil, tüm ülkemize ve halkımıza zarar verici bir faaliyettir.”

(HABER MERKEZİ)

Bunları da beğenebilirsin

Yoruma kapalı.

Web sitemiz, deneyiminizi daha iyi hale getirmek amacıyla çerezler kullanmaktadır. Bu durumda herhangi bir sıkıntı yaşamayacağınızı düşünüyoruz, ancak isterseniz çerezleri devre dışı bırakma seçeneğiniz her zaman mevcuttur. Kabul ediyorum devre dışı bırak