PİRHA- 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar gününde Almanya’da evinde geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybeden aktivist Nadire Yoslun için ‘40. Gün haq loması’ pay edildi.
Nadire Yoslun’un ailesi tarafından Almanyanın Mainz kenti yakınlarındaki Gustavsburg AKM-Cemevinde hazırlanıp pay edilen ‘haq lokması’ kitlesel bir katılıma dönüştü.
Nadire Yoslun’un annesi Çiçek Yoslun, Babası Hüseyin Yoslun, ağabeyi ve sanatçı Ferhat Tunç ve eşi, Nihat Murat Yoslun, Kızkardeşleri, Songül ve Eylem ile Nadire Yoslun’un çocukları hazır bulundular.
Nadire Yoslun için cemevine gelenlerin ise beraberlerinde çay, şeker, tatlı, niyaz vb ’lokmalar’ ile gelmeleri ise Kürt-Kızılbaş Alevi geleneği’nin bir sorumluluğu olarak gözlendi.
Pir Hüseyin Akbaba ve Pir Kasım Erdoğan tarafından verilen gulbang ile başlayan ’40. Gün Haq Lokması’ hizmeti için Nadire Yoslun’un kadın aktivist arkadaşları, yoldaşları, Oberursel Cemevi, Rüsselsheim DKTM, Frankfurt ve Mainz DKTM yanı sıra Kurmeşliler başta olmak üzere Dersimliler katıldı.
CEMEVİ SALONLARI VE BAHÇE DOLUP TAŞTI
Yoğun katılım nedeni ile Gustavsburg AKM-Cemevi’nin salonları ve bahçesi dolup taştı.
Pir Kasım Erdoğan’ın ’40. Gün Lokması’ ile ilgili yapmış olduğu açıklamalar sonucu cemevini dolduran yüzlerce kişiden tekrar ‘helallık’ istemesi ile lokmalar pay edildi.
Ferhat Tunç başta olmak üzere Nadire Yoslun’un kardeşleri ve çocukları ise baştan sona kadar gerek lokmaların pay edilmesi ve gerekse gelip-gidenler ilgilenmesi dikkat çekti.
‘Güzel kardeşim Nadire’ye en güzel olan şeyler yakışır’ diyerek hizmet eden Ferhat Tunç ve ailesinin, oldukça bitkin oldukları gözlendi.
Nadire Yoslun için hazırlanan lokmaların pay edilmesi sonucu tekrar gulbanglar verildi ve hizmet sonlandırıldı.
Cemevine gelenleri kapıda karşılayan Ferhat Tunç ise yapılan hizmetllerden sonra cemevi kapısından Nadire Yoslun’un dostlarına teşekkür ederek uğurladı.
İki çocuk Annesi Nadire Yoslun, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde evinde geçirdiği kalp krizi sonucu genç yaşta hakka yürümüş ve başta ailesi olmak üzere tüm sevenlerini yasa boğmuştu.
Dersim sevdalısı, Kürt Kızılbaş-Alevi olan ve aynı zamanda yurtsever, sosyalist ve kadın hakları için sürekli mücadele içnde yer alan Nadire Yoslun, yaşadığ Rüsselsheim kentinde arkadaşları ve dostları tarafından deyişler ve semahlarla memleketi Dersim’e uğurlanmıştı.
Dersim’in Paxe Havig köyüne bağlı Tulık mezrasında toprağa ‘sırlanan’ Nadire Yoslun için bir kaç gün önce kabri ziyaret edilmiş ve ‘haq lokmaları’ pay edilmişti.
Dostları ve sevenleri ise, ardından şiirler, Dersim klamları, mektuplar, ağıtlar ve mücadele dolu onurlu bir yaşam bırakan Nadire Yoslun’un yokluğunu her zaman her yerde yaşandığına işaret ettiler.
Can KASAPOGLU / FRANKFURT
Yoruma kapalı.