Alevi Haber Ajansi

Müzisyenler PİRHA’ya konuştu: Hepimiz yapmamamız gereken işlere zorlandık-VİDEO

PİRHA- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ulusa Sesleniş konuşmasında, müzisyenlere 3 bin lira hibe ödemesi yapılacağını duyurmuştu. Destek paketi açıklaması üzerine başvurularına ret cevabı aldıklarını söyleyen müzisyenler, ciddi sorunlar yaşadıklarını belirterek yetkililere seslendiler.

Kabine toplantısı sonrası Ulusa Sesleniş konuşması yapan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, müzisyenlere 3 bin lira hibe ödemesi yapılacağını duyurmuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın müzisyenlere destek açıklamasının ardından başvuruda bulunan bazı müzisyenler ret cevabı aldılar.

Destek paketi başvurusuna ret cevabı alan müzisyen Ayhan Kökoğlu, Mehmet Karabudak, Derya Gülen ve Ali Gülen, pandemi döneminde yaşadıkları sıkıntıları dile getirerek yetkililere seslendiler.

“HEPİMİZ YAPMAMAMIZ GEREKEN MESLEKLERE ZORLANDIK”

Yaklaşık 25 yıldır müzisyenlik yaptığını söyleyen Ayhan Kökoğlu, her yaşanan kötü koşulda ilk etkilenen sektörlerden birinin müzik sektörü olduğunu belirtti. Kökoğlu pandemi döneminde yaşadığı zorlukları şu cümlelerle anlattı:

“Bu dönemde gerçekten zorluk yaşıyoruz. Son dönem bir açıklama yapıldı ve gelir kaybından dolayı bütün meslek birliklerine 5 bin lira gibi bir ücret ödeneceği söylendi. Biz bununla ilgili e-devlet üzerinden bir başvuruda bulunduk. Fakat ret yedik. Bundan önceki müzisyenler için yapılan başvuruda onay almıştık. Şimdi neden reddedildik bilemiyoruz. Bu dönemde zorluk çektiğimiz için hepimiz farklı mesleklere yönelmek zorunda kaldık.

Ailesi, çocuğu ve sorumlulukları olan insanlarız. Ekmek paramızı bu şekilde eve götürüyoruz. Dolayısıyla başka bir meslek alanında çalışırken motosiklet kazası geçirdim. Ayağım yaklaşık 6 hafta boyunca alçıda kalacak. Sonrasında bir sakatlık olacak mı bilmiyorum. Daha kötü sonuçlar doğuracak bir kaza olabilirdi. Bir yerde hepimiz yapmamamız gereken işlere zorlandık. Yetkililere sesleniyoruz. Bununla ilgili sadece bizim için değil birçok zorda olan insan için gerçekten gönülden çalışmalar, insani çalışmalar yapılsın isteriz.”

“FARKLI SEKTÖRLERDE İŞ ARIYORUZ AMA BULAMIYORUZ”

Uzun yıllardır bağlama çalan ve müzikle uğraşan Mehmet Karabudak, müzik emekçilerine destek çıkılması gerektiğini vurgulayarak, “Müzisyenlerin intihar girişimi çok fazla. Hiçbir iş yapamıyorlar, farklı sektörlere kaydılar. Bizler de bir şeyler yapmak istiyoruz. Farklı sektörlere iş arıyoruz ama bulamıyoruz” dedi.

Karabudak, pandemi sürecinde konserlerin ve dinletilerin iptal olduğunu ifade ederek, “Ekranlara çıkıp, şov yapıp müzisyenlere, farklı sektörlere maddi destek vereceğiz dediler. Biz de e-devlet üzerinden başvuru yaptık ve ret yedik. Neye istinaden ret yediğimizi bilmiyoruz. İtiraz ettik. Ekranlara çıkıp şov yapmakla olmuyor. Müzisyenlere gerçekten destek olunması lazım. Meslek birliklerinin, Kültür Bakanlıklarının, devletin destek çıkması lazım. Neden reddedildiğimizin de açıklanması lazım. Benim gibi bir çok arkadaşım ret yemiş ve hiçbir açıklama yok. Hakkımı helal etmiyorum” şeklinde konuştu.

“CİDDİ BOYUTLARDA ZARARA UĞRAMIŞ DURUMDAYIZ”

Uzun yıllardır solistlik yaptığını ifade eden Derya Gülen ise şunları kaydetti:

“Maalesef salgın nedeniyle şu an sahneyle alakalı hiçbir şey yapamıyoruz. İş bulamıyoruz. Herkes farklı alana yönelmiş durumda. Kendi mesleğimizden soğuduk. Birçok arkadaşımız geçimini sağlayamadığından dolayı intihar etmek durumunda kaldı. Bizler de bu ülkenin insanlarıyız ve bu anlamda ciddi destekler bekliyoruz. Yapılan açıklamalar sonucunda destek için başvuru yaptık ve başvurularımız reddedildi. Neye dayanarak reddedildiğimize dair bir açıklama yok. Bu anlamda doğan sonuçlardan mutlu değiliz. Ciddi anlamda destek bekliyoruz ve bunun bir şekilde çözüme ulaştırılmasını bekliyoruz. Çünkü ciddi boyutlarda zarara uğramış durumdayız.”

“BU ÇIKMAZA SÜRÜKLENMEMELİYDİK, HAK ETTİĞİMİZ DEĞER BU DEĞİL”

Müzik öğretmeni Ali Gülen de müzisyenlerin çok zor bir süreçten geçtiğine vurgu yaparak, “Yaklaşık iki yıldır, hanemizi çevirmeye çalıştığımız işlerimiz durmuş vaziyette. İnsanların ağzından çıkacak haberlere gebe kalıyoruz. Sanatçılara belli bir miktar para ödenecek gibi bir sürü sözler duyuyoruz ve seviniyoruz bunlara. Fakat başvurularımız reddediliyor. Neden reddediliyor, müzisyen olmanın kriteri, kıstası nedir? İkişer mısra söz yazıp, belli kuruluşlara üye olmamız mı gerekiyor, bu koca okulu okumamızın başka hedefi ve amacı kalmadı mı? Bunlar neye göre belirleniyor?” diye sordu.

Gülen, “Bu sorular ile ilgili yetkili kuruluşlardan detaylı açıklama bekliyoruz. Diğer meslek arkadaşlarım gibi ben de çeşitli işlere yöneldim. Çoğu meslektaşım taksicilik yapıyor, kimisi kuryecilik yapıyor, kimisi badana boya işlerine gidiyor ve bunun gibi bir çok örnek sayabilirim. Bu çıkmaza sürüklenmemeliydik. Hak ettiğimiz değer bu değil. En yakın zamanda tüm meslektaşlarım adına hak olduğumuz yerde olmayı temenni ediyorum” dedi.

Diren SATI/İSTANBUL

Bunları da beğenebilirsin

Yoruma kapalı.

Web sitemiz, deneyiminizi daha iyi hale getirmek amacıyla çerezler kullanmaktadır. Bu durumda herhangi bir sıkıntı yaşamayacağınızı düşünüyoruz, ancak isterseniz çerezleri devre dışı bırakma seçeneğiniz her zaman mevcuttur. Kabul ediyorum devre dışı bırak