Dünyanın en bakir coğrafyaları içinde anılan Dersim’de üretilen Munzur Balı, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından coğrafi işaret tescil belgesi aldı. 800 arıcının bulunduğu kentte, bal üretimi önemli bir geçim kaynağı durumunda.
Dersim, endemik bitki çeşitliliğinin zenginliği, çevreye zarar veren büyük sanayi tesislerinin henüz kurulmamış olması ve zengin doğasıyla dünyanın en bakir binde üçlük alanı içinde gösterilen bir coğrafya. Bu yanıyla arıcıların da çok tercih ettiği ve yaz aylarında yoğunlaştığı bir bölge. Yüksekliği 2 bin metreyi bulan alanlarda üretilen ballar Türkiye’nin en kaliteli balları arasında gösteriliyor.
800 bal üreticisinin bulunduğu kentte, Tunceli Arıcılar Birliği tarafından yaptırılan analiz çalışmalarında, balın polen sayısının ülke standartlarının 3 katı fazla ve kayıtlarda olmayan 13 polen türünün olduğu belirlenmişti.
Yapılan çalışmalar sonucunda Dersim Munzur balı, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından coğrafi işaret tescil belgesi aldı. Tarım ve Orman İl Müdürü Yavuz Suat Pala, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından Munzur balı için verilen coğrafi işaret tescil belgesini vali Bülent Tekbıyıkoğlu’na makamında taktim etti. Konuyla ilgili vali Tekbıyıkoğlu, “Endemik bitki zengini yöremizin en kıymetli ürünlerinden Tunceli balını “Munzur Balı” adı altında Coğrafi İşaretini tescil ettirdik. Hayırlı olsun” dedi.
PİRHA/DERSİM
Yoruma kapalı.