Çevre ve Şehircilik Bakanlığının ‘Doğal sit Alanlarının Ekolojik Temelli Bilimsel Araştırma Projesi’ adıyla 2014’te başlattığı çalışmada 1 milyon 774 bin hektar alanda bulunan 2 bin 430 doğal sit alanı gözden geçirildi. Yeni düzenleme kapsamında bazı yerler sit alanı olmaktan çıkarılırken, bazı yerlerin sit derecesi de düşürüldü.
Bakanlığın düzenlemesiyle sit derecesi düşürülen yerler arasında Muğla’nın doğa harikası koyları da bulunuyor. Sit derecesi düşürülen yerlerin yağmaya açılmasından endişe eden Muğla’daki çok sayıda sivil toplum kuruluşu Akyaka’da toplanarak projeye bu haliyle karşı çıkma kararı aldı. Muğla, Bodrum, Milas, Akyaka, Fethiye, Marmaris, Datça ve Köyceğiz’de sivil toplum örgütlerinin temsilcilerinden ve bağımsız yurttaşlardan oluşan 75 kişilik bir katılımla gerçekleştirilen toplantıda Muğla Çevre Platformu’nun kurulması kararı alındı.
Bakanlığın sit alanlarını düzenleyen çalışmasıyla ilgili sadece Muğla Büyükşehir Belediyesi’ne bilgi verildiğini belirten katılımcılar, sivil toplum örgütleri ve halkın sürecin dışına itildiğini belirtti. Toplantıda yapılan değerlendirmede bakanlığın halkı dışlayan projesinin ayrıntıları ile incelenmesi, uzmanlardan ve yerli halktan görüş alınması, değişikliklerin tüm Muğla’yı ve hatta ülkeyi kapsadığı için değişikliklere hayır demekle yetinmeyip, alternatif görüşünün oluşturulması kararı alındı.
3 saat süren toplantıda katılımcılar, bakanlığın düzenlemesine ve bölgedeki her türlü ekolojik tahribata, yapılaşmaya, ranta karşı birlikte mücadele etmek üzere Muğla Çevre Platformu’nu (MUÇEP) kurmaya karar verdiler. Platformun Muğla Bölgesindeki tüm yerel yönetimlerin, sivil toplum örgütlerinin, siyasi partilerin, milletvekillerinin katılımı ile daha geniş bir platforma dönüştürülmesi için çalışmaların genişletilmesi ve bir sonraki toplantının 8 Ocak 2017 tarihinde Marmaris’te yapılması kararlaştırıldı.
Yoruma kapalı.