PİRHA- Mor Dayanışma, Müze Gazhane’de “Enternasyonal Feminist Mücadele Deneyimleri” sempozyumu düzenliyor. 14 Ocak’ta yapılacak sempozyuma ilişkin PİRHA’ya konuşan Mor Dayanışma üyeleri İrem Kayıkçı ve Yaren Esin, sempozyuma katılım için çağrı yaparak, “Patriyarkal Kapitalizmin geldiği eşik aşılamaz durumda ama bunu zorlayan da bir örgütlü kadın mücadelesi, örgütlü feminist mücadele var” dediler.
Mor Dayanışma, 14 Ocak’ta Müze Gazhane’de “Enternasyonal Feminist Mücadele Deneyimleri” sempozyumu düzenliyor.
Sempozyuma, Polonya, İtalya, Lübnan, Fransa, İran’dan kadın haraketinden temsilciler ve Türkiye’de feminist deneyimlerin aktarılması için de Mor Dayanışma, Kampüs Cadıları, Kadınlar Birlikte Güçlü, Kürt Kadın Hareketi (TJA) ve emek alanından konuşmacıları katılacak.
“PATRİYARKAL KAPİTALİZMİN GELDİĞİ EŞİK AŞILAMAZ DURUMDA AMA BUNU KADIN MÜCADELESİ ZORLUYOR”
Mor Dayanışma üyeleri İrem Kayıkçı ve Yaren Esin sempozyuma PİRHA‘ya ilişkin bilgiler vererek katılım çağrısı yaptılar.
Mor Dayanışma Üyesi İrem Kayıkçı, “Mor Dayanışma Patriyarkal Kapitalizmin Krizinde Enternasyonal Feminist Mücadele Deneyimi Sempozyumu’nu Müze Gazhane’de gerçekleştirecek. Neden mi böyle bir başlık seçtik çünkü Patriyarkal Kapitalizmin çoklu krizleri dünyanın her yerinde kendisini farklı farklı ama bir yandan da benzer şekillerde gösteriyor” dedi.
Kayıkçı şöyle devam etti:
“Tüm dünyada yükselen erkek egemen politikaların sadece popülist politikaların tesadüfi olmadığı tam bir patriyarkal kapitalizmin geldiği eşikte, bu bahsettiğim sahte düşmanlar üzerinden neler yapabileceklerine, daha ne kadar saldırabileceklerine, özellikle aile politikaları üzerinden nerelerde birleştiklerine bakma ihtiyacı duyduk. Çünkü Polonya’da 2010’larda başlayan kadın grevleri, feminist grevler, kürtaj eylemlikleri, İtalya’da Meloni hükümetinden sonra yeniden yükselen ırkçılık, faşist hareketler, bir yandan Fransa’daki Sarı Yelekli eylemlerinden sonra feminist mücadelesi ile yan yana sınıf mücadelesi deneyimleri, zaten İran’da, Lübnan’da tekrar başlayan işgal sürecinden sonra kadınların savaş halinde neler yaşadığına dair deneyimleri duymaya ihtiyacımız var, çünkü bu deneyimlerin özünde şunun olduğunu görüyoruz: Patriyarkal Kapitalizmin geldiği eşik aşılamaz durumda ama bunu zorlayan da bir örgütlü kadın mücadelesi, örgütlü feminist mücadele var.”
“TARTIŞMALAR SONUCU ENTERNASYONEL BİR SEMPOZYUMA İHTİYAÇ OLDUĞUNA KARAR VERDİK”
Yaren Esin ise, yaptıkları paneller ve tartışmalar sonucunda Enternasyonal bir sempozyuma ihtiyaç doğduğuna karar verdiklerini söyledi.
Esin, ““Krizler Salmalı mı, Felaketler Çağı mı? Kadınlar Ne Yapmalı” diye de paneller yaptık. Hem deprem bölgesinde bu panelleri yaptık hem de örgütlü olduğumuz diğer illerde bu tartışmaları yürüttük. Gelenekselleşmiş yaz kamplarımızda çeşitli tartışmalar yürüttük. Aslında bizim için daha dar şekilde yaptığımız ve derinleşme kapları olan kış kamplarımızda çeşitli tartışmalar yürüttük. Sene boyunca yürüttüğümüz bu tartışmalar sonucunda, yazın sonuna doğru bizim için Enternasyonal bir sempozyuma ihtiyaç doğduğuna karar verdik. Çevremizdeki gönüllü arkadaşlarla, üyelerimizle birlikte düzenli toplantılar almaya başladık. Her Cuma Beyoğlu derneğimizde toplandık ve sempozyumun içeriğinin nasıl olması gerektiğine, nasıl bir deneyim aktarımı istediğimize, yani teknik mevzuların nasıl çözüleceğinden içerik alt yapısının nasıl kurulacağına, hangi ülkeleri davet edeceğimize, çeşitli konular üzerinde konuştuk ve aslında aylardır bugüne kadar getirdik sempozyum çalışmamızı” diye konuştu.
“14 OCAK’TA MÜZE GAZHANE’YE BEKLİYORUZ”
Yaren Esin, ikinci oturumun, Türkiye kadın hareketi ve feminist mücadelesindeki kadınların konuşması ile gerçekleşeceğini belirterek, şöyle devam etti:
“Mor Dayanışma’dan sözcümüz Cemile Baklacı konuşacak, Kampüs Cadıları’ndan Rozana Urkun bize genç kadın hareketinin deneyimlerini aktaracak. TJA’dan Adalet Kaya bize Kürt kadın hareketinin örgütlenme deneyimlerinden bahsedecek. Mor Liste’den Ayşe Can Ay, bize emek alanındaki örgütlenme deyimlerinden bahsedecek ve Kadınlar Birlikte Güçlü’den Selin Tok bize bir çok örgütün ve örgütsüz kadın arkadaşların bir araya gelmesi ile oluşan platformun deneyimini aktaracak. Hepinizi 14 Ocak’ta Müze Gazhane’ye bekliyoruz.”
PİRHA/İSTANBUL
Yoruma kapalı.