PİRHA- Kara Yağmurlu Ocağı evlatlarından Ali Cengiz Gazi, Antalya’nın Zeytinköy Mahallesi’nde bulunan Murtaza Molla Dedenin Ziyaretgahı’na ilişkin bilgiler verdi. Gazi, “Molla Murtaza Dede Türbesi 7 kuşaktır Alevi Bektaşilerce ziyaret edilen, çerağ uyarılan ve lokmaların pay edildiği yerlerden biridir” dedi.
Kara Yağmurlu Ocağı’nın evladı Ali Cengiz Gazi, Molla Murtaza Dede Ziyaretgahı olarak bilinen türbeye ilişkin bilgiler verdi. Gazi, Zeytinköyde bulunan türbenin gecekonduların yıkılması ile birlikte kaldırılma durumu ile karşı karşıya olduğunu belirtti.
Alevi kurumlarına çağrıda bulunan Ali Cengiz Gazi, türbenin yerinde kalması için yardım etmelerini istedi.
“MURTAZA DEDE 5 KARDEŞİ İLE BİRLİKTE HORASAN’DAN GELMİŞ”
Antalya’nın Zeytinköy Mahallesi’nde bulunan Molla Murtaza Dedenin, 7 kuşak öncesi Horasan’dan geldiğini söyleyen Gazi, “Bu ziyarete ait merhumun 5 tane kardeşi varmış. 5 kardeş de bulunduğumuz yere, mekâna gelmişler. Merhum Horasan diyarından geldiğinde halifeymiş, o zaman halifelik varmış. Babası da halifeymiş. Hacıbektaş’ta dedelik icazeti veriyorlarmış icazeti oradan almış” dedi.
“HAKK’A YÜRÜDÜĞÜNDE SAĞ ELİNİN YEŞİLE DÖNDÜĞÜ SÖYLENİR”
Molla Murtaza Dedenin, Hakk’a yürüdüğü zaman elinin yeşile dönüştüğü bilgisini aktaran Gazi, “Merhum buradan göçtüğü zaman sağ eli yeşil olmuş. Ben atalarımızdan hep bunu duydum, hep de söylenir. Herkes de buna inanıyor ben de inanıyorum” dedi.
Dedesinin icazetli olduğunu da belirten Gazi, “Ben küçüktüm, ilkokulu yeni bitirmiştim. Dedem beni Hacıbektaş’a götürdü. Hacı Bektaş Veli Dergâhında o dönemde sorumlu Feyzullah Efendi vardı. Dedeme halifelik icazetini o yazdı” diye ifade etti.
“ESKİDEN CEM YAPMAK YASAKTI”
Bir Abdal Ocağı olan Kara Yağmurlu Ocağı talipleri olarak geçmişte cem yürüttüklerini ancak cemin yasak olduğunu aktaran Gazi, şunları kaydetti:
“Eskiden cemler gizli oluyordu. Buraya Jandarma bakıyordu, insanlar kapıyı pencereyi kapatıyorlardı. Kapıda bir kişi bekliyordu. Jandarma veya herhangi bir yabancı geldiğinde hemen haber verirdi. O zaman öyleydi. Şimdi cemler yapılıyor çok rahat. Kimse rahatsız etmiyor, yolumuzu, erkanımızı yürütüyoruz.”
Mürteza Dede Ziyaretgahının tarihinin tam olarak bilinmediğini belirten Gazi, “Türbenin olduğu yer için tam tarih veremem ama 7 kuşak geçmiş aradan. Merhumun ölüm tarihi var, doğum tarihi yok” dedi.
“MÜSAHİPLİK GELENEĞİMİZ DEVAM EDİYOR”
Kara Yağmurlu Ocağı’nda musahipliğin her zaman tutulduğunu belirten Gazi, “Ben musahibim, benim oğlum da musahip. Musahiplik pandemiye kadar tutuluyordu. Pandemiden (korona) dolayı insanlar bir araya gelemedi, cem erkanı da olmadı. İnsanlar sağlığına kavuştuktan ve pandemi ortadan kalktıktan sonra musahiplik geleneğimiz devam ediyor” diye konuştu.
“TÜRBENİN YERİNDE KALMASI İÇİN ALEVİ KURUMLARINDAN YARDIM BEKLİYORUZ”
Zeytinköyde gecekonduların yıkılıp yerine beton binaların yapılması ile birlikte ziyaretgahın yerinden kaldırılma durumunun ortaya çıktığını belirten Gazi, “Bu ziyaretgah yıllardan beri burada kendi toprağı, kendi yeri, kendi yurdu. Benim burada yerim yok. Yerim olsa burada kalması için bağış yapacağım” ifadelerini kullandı.
Ziyaretgâhın yerinde kalmasını herkesin istediğini ifade eden Ali Cengiz Gazi, “Biz bu türbenin burada kalmasını istiyoruz, türbenin başka yere gitmemesini istiyoruz. Alevi kurumlarına, derneklerine, vakıflarına çağrıda bulunmak istiyorum. Ne olur yardım etsinler, türbe burada kalsın” dedi.
“PİR MURTAZA MOLLA DEDE TÜRBESİ ÇOK KERAMETLİ BİR YER”
Ali Cengiz Gazi’nin eşi İnci Gazi ise çocuğu olmayan bir ailenin türbeye gelmesiyle ve rüyalarında Murtaza Molla Dedeyi görmeleri üzerine 3 erkek çocuğunun dünyaya geldiğini ve türbede adaklar adadığını ifade etti.
“SIK SIK ZİYARETÇİLER GELİYOR”
Uzak ve yakın yerlerden Pir Murtaza Molla Dedenin ziyaretgahına çok sık ziyaretlerin olduğu bilgisini de veren İnci Gazi, “Uzaktan yakından mübareğe (Molla Mürtaza Dedeye)ziyarete gelen çok oluyor. Burası bilinen çok kerametli bir türbe. Türbemizin burada kalmasını istiyoruz” diye konuştu.
Cebrail ARSLAN/ANTALYA
Yoruma kapalı.