PİRHA – Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, Maraş depremi sonrası akıbeti bilinemeyen yurttaşların durumunun araştırılmasına ilişkin Meclis araştırma teklifi verdi. Gergerlioğlu ayrıca deprem sonrasında İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne sevk edilen ve sonrasında kaybolan Fikriye Aybüke Körük’ün akıbetine ilişkin Bakan Koca’ya soru önergesi yöneltti.
6 Şubat depremlerinin ardından kaybolan yurttaşlar konusunda tartışmalar sürüyor. DEM Parti Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu da deprem sonrası kaybolan yurttaşların durumunun araştırılmasına ilişkin Meclis araştırması talebinde bulundu.
Milletvekili Gergerlioğlu, Meclis’te 142 yurttaşın bulunması için 23 Ocak 2023’te verilen deprem önergesinin reddedildiğini hatırlatarak, depremzede ailelerin bu duruma tepkili olduklarını da hatırlattı.
KAYIPLAR ARASINDA 3 AYLIK BEBEK DE VAR!
Ömer Faruk Gergerlioğlu, 11 ilde 142 depremzedenin kayıp olduğunu belirtti. Deprem sonrası kurulan DEMAK’ın verilerine işaret eden Gergerlioğlu, “Yakınları, 342 gündür haber alamadıkları akrabalarının hayatta ise yerlerini, değilse hayatta olmadıkları bilgisini istiyor. Kayıp olanlar arasında 3 aylık bebeklerden 70 yaşındaki yaşlılara kadar çeşitli yaş grupları bulunuyor. DEMAK Başkanı, devletin daha ciddi bir şekilde kayıp arama ve ailelere destek olma çabası göstermesi gerektiğini belirtti ve her türlü işbirliğine hazır olduklarını ifade ediyor” dedi.
AYNI AİLEDEN 3 KİŞİ KAYIP!
Milletvekili Gergerlioğlu, “Birinci elden tanıklıklar, felaketin boyutlarını gözler önüne seriyor” diyerek açıklamasına şöyle devam etti:
“Fatih Karaca, deprem olduğunda gece vardiyasındaydı. Ailesinin yaşadığı Gaziantep’in Islahiye ilçesindeki Gözde Apartmanı’na gittiğinde, binanın yıkıldığını gördü. Henüz 12 yaşındaki kızı İrem Karaca ise bulunamadı. Ayrıca Salahattin Kılıç halen, Antakya İlke Apartmanı’nda enkaz altında kalan oğlu Mustafa Kılıç’ı (31), gelini Hasret Kılıç’ı (29) ve torunu Asel Kılıç’ı arıyor.
Fadime Gökçe’nin kızını bulma çabası, kayıpların akıbetini öğrenme isteği yürekleri dağlıyor. Hastaneye giriş kaydı olanların kaybolması, karanlık bir gerçekliği gözler önüne seriyor. Belin Doğanay’ın çabaları, bir kemik parçası ya da saç telinden bile olsa cenazelerin bulunmasını talep ediyor. Ancak iktidarın sessizliği, mağduriyeti derinleştiriyor. Mağdurların çığlıkları, siyasi kulislerde boğuluyor. Fadime Gökçe’nin çaresizliği, tüm insanlığın yarası haline geliyor. Acılarına tercüman olmak için her yolu deniyorlar ancak cevapsız kalıyorlar. Siyasi gündem, insani trajedilerin gölgesinde kayboluyor.
Önergenin kabul edilmemesi, umutları kırıyor. Herkesin yaşayabileceği bir felaketin ardından, kayıpların bulunmaması adalet duygusunu zedeliyor. Fadime Gökçe’nin sesi, milyonların vicdanında yankılanıyor. İktidarın sessizliği, halkın gözünde adalet duygusunu sorgulatıyor.
38 KAYIP ÇOCUK!
Milletvekili Gergerlioğlu, kayıpların bulunamaması nedeniyle “büyük bir insanlık dramı” yaşandığını söyledi. Gergerlioğlu, kayıplardan 38’inin çocuk olmasını “büyük bir trajedi” sözleriyle açıklayarak Meclis Araştırması talebi için şu ifadeleri kullandı:
“23 Ocak 2023’te Meclis’te deprem mağdurlarının sorunlarını ele alacak bir önergenin AK Parti-MHP tarafından reddedilmesi büyük tepkilere yol açtı. Mağdurların aileleri ve yakınları, cenazelerin bulunması için çeşitli çabalar sarf ediyor ancak tatmin edici sonuçlar elde edilemiyor.
Mağdur aileler, kayıp sevdiklerinin bulunması için devletten daha fazla çaba göstermesini ve bu konuya daha fazla önem vermesini talep ediyor. Bu durumun insani bir trajedi olduğunu ve çözüm için acil bir eylem gerektiğini vurguluyorlar.”
FİKRİYE AYBÜKE KÖRÜK’E İLİŞKİN SORU ÖNERGESİ
Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, Maraş depreminde enkazdan yaralı olarak kurtarılan Fikriye Aybüke Körük’ten 12 aydır haber alınamaması nedeniyle Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya da soru önergesi yöneltti.
Aybüke Körük’ün, Maraş’ta Ebrar Sitesi’nde depreme yakalandığını belirten Gergerlioğlu, şu bilgileri paylaştı:
“Eşi Barış Körük depremde hayatını kaybetti, Fikriye Aybüke Körük ise yaralı olarak enkazdan kurtarıldı. Sonrasında İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne sevk edildiği belirtildi. Ailesi 12 aydır Körük’ten haber alamıyor. Anne Fadime Gökçe, kızını ölü ya da diri bulmak istiyor. Körük’ün ailesi, İzmir’e gittiklerinde hastanede olmadığını öğrendiler. DNA testi de yaptıran aileyle uyuşan bir doku bulunamadı.”
Gergerlioğlu, Bakan Koca’ya şu soruları yöneltti:
“Yukarıda bahsi geçen iddialar doğru mudur?
Eğer bu iddialar doğruysa Fikriye Aybüke Körük hastaneden nereye sevk edilmiştir?
Fikriye Aybüke Körük’ün kaybolmasıyla ilgili bakanlığınız tarafından herhangi bir çalışma başlatılmış mıdır?
Kayıp kişilerin bulunması için bakanlığınız tarafından hangi adımlar atılmaktadır?
Körük’ün ailesine bu süreçte herhangi bir destek sağlanmış mıdır?
Fikriye Aybüke Körük isimli yurttaşın hastane kaydının daha sonra silindiği iddiası doğru mudur? Eğer bu iddia doğruysa Fikriye Aybüke Körük isimli yurttaşın hastane kaydının silinmesinin gerekçesi nedir?
Fikriye Aybüke Körük isimli yurttaşın akıbeti ne durumdadır?
Fikriye Aybüke Körük isimli yurttaşın kaydı kim tarafından yapılmıştır?
Fikriye Aybüke Körük isimli yurttaşın annesi Fadime Gökçe’den alınan DNA örneğinin akıbeti ne durumdadır?
6 Şubat 2023 Kahramanmaraş merkezli depremden sonra DNA örnekleri alınan kaç ailenin cesedi bulunmuştur?”
PİRHA/ANKARA
Yoruma kapalı.