PİRHA – DEM Parti Milletvekili Celal Fırat, otoyol zam miktarları hakkında Meclise soru önergesi verdi. Fırat, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu’na “Asgari ücretliye %30, Emekliye %15, Memura %11 zam yapılırken otoyollara yapılan %65 gizli zam oranının gerekçesi nedir?” sorusunu yöneltti.
İstanbul Milletvekili Celal Fırat, 1 Ocak 2025 itibariyle Kuzey Marmara Otoyolunda garanti edilen araç geçiş sayısının arttırılması ve %65 zam yapılması hakkında Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığına soru önergesi iletti.
Kalyon, Kolin, Cengiz ve Limak Holding tarafından işletilen Kuzey Marmara Otoyolu’nda şirketlere garanti edilen araç geçiş sayısı 136 milyon adet artırıldı. Böylece Hazine’nin şirketlere garanti ettiği araç geçiş sayısı 344 milyon adede çıkmış oldu.
Milletvekili Celal Fırat, Avrupa ve Anadolu Otoyolu toplamında ilk sözleşmede garanti edilen yıllık araç sayısının 208 milyon olduğunu belirterek “2025 yılında bu rakamın 344 milyona çıkması örtülü olarak % 65 zam olacağı anlamına gelmektedir. Muhtemelen diğer otoyollarda da bu oranda zamlı geçişler yürürlüğe girecektir. Bu, şu anlama geliyor; asgari ücretlilerin, emeklilerin mecburen geçmeyi tercih etmediği bu otoyolların faturası yine dolaylı olarak kendilerine ve vatandaşa kesilecek” notunu düştü.
“GİZLİ ZAM ORANININ GEREKÇESİ NEDİR?”
DEM Partili Celal Fırat, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu tarafından cevaplandırılması talebiyle şu soruları sordu:
*Asgari ücretliye %30, Emekliye %15, Memura %11 zam yapılırken otoyollara yapılan %65 gizli zam oranının gerekçesi nedir?
*TÜİK’in resmi rakamlarında dahi yıllık enflasyon %44 olarak açıklanmışken, otoyollarına getirilen %65’lik bu zammı nasıl açıklıyorsunuz?
*Asgari ücretliler, emekliler, düşük ücretle çalışan memurlar, bu yollardan geçmesin mi istiyorsunuz? Geçmesin ama hazine garantisi nedeniyle dolaylı olarak faturaya ortak olsun mu istiyorsunuz?
*Özel şirketler tarafından işletilen köprü ve otoyollar için garanti edilen araç sayısı neye göre hesaplanmaktadır? Araç geçiş garanti sayısını artırarak dolaylı olarak geçiş ücretlerine zam yapılmasına neden ihtiyaç duyulmaktadır?
*Asgari ücretli, emekli, memur ve diğer ücretliler, yoksulluk ücretinin de altında yaşamak zorunda bırakılırken, otoyollara ve köprü geçiş ücretlerine zam yapılması adil midir?
*Bu yol ve köprülerin işletmesini üstlenen firmalardan hangileri 2021-2024 yılları arasında Kurumlar Vergisi ödememiştir? Ödenmeyen vergi miktarı ne kadardır?”
PİRHA/ANKARA
Yoruma kapalı.