PİRHA – Milletvekili Celal Fırat, İstanbul’un Esenyurt ve Tuzla ilçelerinde yaklaşık 30.000, Türkiye genelinde yaklaşık 100.000 ailenin konut mağduru olduğunu belirterek Ticaret Bakanı Ömer Bolat’ın cevaplaması talebiyle Meclis’e soru önergesi verdi. Fırat, “Konut vaadiyle dolandırılan vatandaşların mağduriyetlerinin çözülmesi için etkin bir adım ne zaman atılacakt?” diye sordu.
Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) İstanbul Milletvekili Celal Fırat, İstanbul’un Esenyurt ve Tuzla ilçelerinde yaklaşık 30.000, Türkiye genelinde ise yaklaşık 100.000 ailenin konut vaadiyle dolandırıldığını söyledi. Celal Fırat, vatandaşların 10 yılı aşkın süredir sorunlarına çözüm aradıklarını ifade ederek Ticaret Bakanı Ömer Bolat tarafından cevaplaması için soru önergesi verdi.
“ON BİNLERCE İNSAN MAĞDUR EDİLDİ”
Milletvekili Celal Fırat, İstanbul’un Esenyurt ve Tuzla ilçelerinde yaklaşık 30 bin kişinin dolandırıcılar nedeniyle mağduriyet yaşadığının altını çizdi. Celal Fırat, ülke genelinde ise benzer sebeple yaklaşık 100 bin ailenin konut vaadiyle dolandırıldığını ve 10 yılı aşkın süredir sorunlarına çözüm aradıklarını ifade etti.
Celal Fırat, önergesinde şu açıklamaya yer verdi:
“Başta İstanbul/Esenyurt ve Tuzla ilçeleri olmak üzere ülkemizin değişik bölgelerinde, özellikle yüksek nüfus artışı hızından kaynaklanan konut ihtiyacını fırsat gören bazı kişiler, on binlerce insanı-daha çok toplumun dar ve orta gelirli vatandaşlarını- konut edindirmek vaadiyle kurdukları inşaat firmaları aracılığı ile ‘ön ödemeli konut satış’ yöntemiyle, maketler üzerinden satış kampanyaları düzenlemiş ve paralar toplanmış, ancak, aradan uzun yıllar geçmesine rağmen hak sahiplerine konutlar teslim edilmemiş, bazı projelere hiç başlanmamış veya yarım bırakılarak on binlerce insanın mağduriyetine sebebiyet vermişlerdir.
Bu sorun, 27. Dönemde TBMM Dilekçe Komisyonuna gelen binlerce dilekçe sonucunda Meclis Araştırma Komisyonunun kurulmasını sağlamıştır. 2019 Kasım ayında kurulan bu komisyon, altı toplantı yapmış, tarafları ve kurumları dinlemiş, sorunları ve çözüm önerilerini tespit etmiş ve Temmuz 2021 yılında 15 sayılı Karar raporunu yayımlayarak, başta Ticaret ve Çevre Şehircilik Bakanlığı olmak üzere Adalet ve Maliye Bakanlığına sorunun çözülmesi için yapılması gereken düzelmelere ilişkin önerilerini sunmuştur.
“MAKET ÜZERİNDEN KONUT VAADİYLE DOLANDIRILANLAR”
Söz konusu rapora göre Bakanlığınız/Kurumunuz tarafından yerine getirilmesi gereken hususlar aşağıda tekrar hatırlatılmaktadır.
Ticaret Bakanlığı’ndan; Tüketicilerin sahip oldukları haklar ve yükümlülükler konusunda bilgilendirilmesini sağlamak amacıyla görsel, yazılı ve sosyal medyanın kullanımı yoluyla bilinçlendirici yayınlar hazırlanmasının; farkındalık arttırma faaliyetleri düzenlenmesinin, Bakanlık bünyesinde bulunan Reklam Kurulu aracılığıyla inşaat şirketlerinin reklamlarına sıkı denetim uygulanmasının, uygulamadan kaynaklı sorunların tespiti sebebiyle, Bakanlığın denetleme yetkisine haiz olduğu sektörle alakalı tüm işlerde denetimlerini artırmasının, Ön ödemeli konut sektöründe uygulanan mevzuat ile uygulamaya ilişkin işlemler üzerinde denetimle yetkili kamu kurum ve kuruluşlarının uyum ve iş birliğinin arttırılması için;
“Sektörde ihtiyaç duyulduğu belirtilen olası yasal düzenleme hazırlık çalışmalarında Ticaret Bakanlığı, Adalet Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve ilgili diğer tüm kamu kurum ve kuruluşları arasında etkin katkının verilmesi amacıyla iş birliğinin sağlanmasının, istenmesine 3071 sayılı Kanun ve TBMM İçtüzüğünün ilgili maddeleri gereğince oyçokluğuyla karar verilmiştir” denilmektedir.
Diğer taraftan, Ticaret Bakanlığına bağlı Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürlüğü’nün uygulamakla yükümlü olduğu “Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun”un “Ön Ödemeli Konut Satışı” başlıklı 4. Bölümünde yer alan 40 ile 45. maddelerinde; Ön ödemeli konut satışının sözleşme şartları, teminat, konut teslimi gibi tüketiciyi koruyucu hükümlere yer verilmiştir.
Ancak, aradan geçen iki yıla rağmen başta Ticaret Bakanlığı olmak üzere diğer bakanlıklar Meclis Araştırma Komisyonunun tespit ettiği sorumlukları yerine getirmediği için Türkiye’de maket üzerinden konut vaadiyle dolandırılanlar, haklarını almak için 10 yıldır mücadele vermelerine rağmen Ticaret Bakanlığı tüketiciyi koruyacak, bu sorunu çözüme kavuşturacak herhangi bir adımı atmaktan imtina etmektedir.
“TEDBİRLERDEN HANGİLERİ YERİNE GETİRİLDİ?”
Milletvekili Celal Fırat, yaşanan mağduriyetler sebebiyle Ticaret Bakanı Ömer Bolat’a şu soruları yöneltti:
“Çeşitli nedenlerle yarım bırakılmış ve projeden konut alan hak sahiplerinin mağdur olduğu sorunlu konut projelerinin idarenin denetiminde ve gözetiminde tamamlanıp hak sahiplerine teslim edilebilmesi için, Ön Ödemeli Gayrimenkul Satışlarında Yaşanan Sorunların Araştırılması ve Alınabilecek Önlemlerin Belirlenmesi Amacıyla TBMM’de kurulan Alt Komisyon’un, yukarıda yerine getirilmesi gereken, düzenleme, öneri ve tedbirlerden hangileri yerine getirilmiştir? Hangileri yerine getirilmemiştir? Yerine getirilmemişse sebepleri nelerdir? Yerine getirilemeyen öneriler ne zaman yerine getirilecektir?
Başta İstanbul Esenyurt ve Tuzla ilçelerinde konut vaadiyle dolandırılan vatandaşların mağduriyetlerinin çözülmesi için hem TBMM Meclis Araştırma Komisyonun 15 saylı raporu hem de Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun”un “Ön Ödemeli Konut Satışı” başlıklı 4. Bölümünde yer alan hükümler doğrultusunda etkin bir adım ne zaman atılacaktır?”
PİRHA/ANKARA
Yoruma kapalı.