Alevi Haber Ajansi

Milletvekili Fırat, Dersim’deki usulsüz HES projesini Bakan Murat Kurum’a sordu

PİRHA- Milletvekili Celal Fırat, Dersim’de yapılmaya çalışılan Hidroelektrik Santrali (HES) projesi hakkında TBMM’ye soru önergesi sundu. Fırat, konuyla ilgili Bakan Murat Kurum’a “Bölge halkının tüm itirazlarına ve eylemlerine rağmen doğal yaşam alanlarının yok edilmesindeki ısrarın sebebi nedir?” diye sordu.

İstanbul Milletvekili Celal Fırat, Dersim’in Çemişgezek ilçesinde Tağar Çayı üzerindeki santralin, usulsüz biçimde genişletilmesini Meclis gündemine taşıdı.

DEM Parti Milletvekili Celal Fırat, söz konusu santralin uzun süredir ilçeye elektrik sağladığını, belli bir süre sonrasında Boydak Holding’e devredildiğini belirtti. Celal Fırat, ilçe halkının beyanına göre santralin Erzincan İl Özel İdaresi altında ER İnşaat’ın kullanımına sunulduğu, ancak Çemişgezek Cumhuriyet Başsavcılığı’na yapılan başvurulara inceleme dahi yapılmadan takipsizlik kararı verildiğini belirtti.

HUKUKA AYKIRI YAPILAŞMA!

Milletvekili Celal Fırat, ER İnşaatın ruhsatsız ve ÇED olumsuz raporuna rağmen eski santrali yıkıp, hukuksuz bir şekilde yeni santral yaptığını vurguladı. Devasa bir yapıyla bölgenin dokusuna aykırı bir regülatör inşa edilmeye çalışıldığını belirten Fırat, önergesinde şu ifadelere yer verdi:

“Tağar Çayı’nın tamamı HES projesine aktarmaya çalışılmaktadır. Tağar Çayı’nda nesli tükenmekte olan Su Samurları, Alabalıklar yaşamakta, yine çevresinde yaban domuzları ve dağ keçileri yaşamaktadır. Ayrıca yabani hayvanların yaşadığı mağaralar yer almaktadır. Çay üzerinde 1857 yılında yapılmış olan Yusuf Ziya Paşa Köprüsü’ne de zarar vermektedir. Yine aynı vadide yer alan Urartular zamanından kalan tarihi İn’ler bulunmakta ve HES projesi bunların tamamının yok olmasına sebep olacaktır.

Doğayı alt üst ederek yapılan ve işletilen HES’ler; ekolojik dengeyi bozarak insan, hayvan, doğa ve bütün canlılar üzerinde olumsuz etkiler yaratmaktadır. Çünkü ekosistemdeki bütün canlılara ait olan suyun kullanım hakkı şirketlere verilerek; doğa üzerinde ağır bir tahribatın önü açılmaktadır. HES’lerin ortaya çıkardığı hayati sonuçlara rağmen birçok proje için ÇED raporu dahi istenmemektedir. Hatta Türkiye’nin, doğal kaynakların ve dengenin korunmasına ilişkin uluslararası sözleşmelere taraf olmasına rağmen buna riayet edilmediği ortadadır.

“YAŞAM ALANLARININ YOK EDİLMESİNDEKİ ISRARIN SEBEBİ NEDİR?”

Milletvekili Celal Fırat, konuyla ilgili Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’a şu soruları yöneltti:

“*Tağar Çayı üzerinde çalışma yürüten ER İnşaat’ın yetki belgeleri ve ruhsatları bu işlemleri yapmaya yetkili midir?

*Yeni kurulan HES konusunda bakanlığınıza bilgilendirme yapılmış mıdır, yapıldıysa eğer yetki bakanlık tarafından mı sağlanmıştır?

*Bölge halkının tüm itiraz ve eylemlerine rağmen doğal yaşam alanlarının yok edilmesindeki ısrarın sebebi nedir?

*HES’lerin kontrolsüz bir şekilde özellikle bir bölgede bu kadar yoğun oranlarda inşa edilmesinin doğaya vereceği zarar neden dikkate alınmamaktadır?

*HES projesinin su canlılarını, tarihi yapıları ve su kaynaklarını ortadan kaldıracağı gibi sebeplerle uygun olmadığı sonucu doğrultusunda projenin iptal edilmesi için bakanlık olarak bir girişimde bulunacak mısınız?”

PİRHA/ANKARA

Bunları da beğenebilirsin

Yoruma kapalı.

Web sitemiz, deneyiminizi daha iyi hale getirmek amacıyla çerezler kullanmaktadır. Bu durumda herhangi bir sıkıntı yaşamayacağınızı düşünüyoruz, ancak isterseniz çerezleri devre dışı bırakma seçeneğiniz her zaman mevcuttur. Kabul ediyorum devre dışı bırak