Alevi Haber Ajansi

MHP’li belediyenin işten çıkardığı 250 işçi 103 gündür direniyor-VİDEO

PİRHA – MHP’li İzmir Aliağa Belediyesi tarafından sözleşmeleri tek taraflı olarak fes edilen 250 işçi, 103 gündür işlerini geri almak için direniş çadırında nöbet tutuyor. 

Haberin videosu

MHP’li Aliağa Belediyesi tarafından işten çıkarılan işçilerin direnişi 103. gününde devam ediyor. İşlerine geri dönmek için Demokrasi Meydanı’nda eylemlerini sürdüren işçilerle dayanışma ziyaretleri ise devam ediyor.

İşçi kıyımıyla gündeme gelen MHP’li belediyeden önceki günlerde 60 kişi daha işten çıkarıldı, işten çıkarılanların sayısı 250 oldu.

“İŞTEN ÇIKARILMADAN MOBİNG UYGULANDI”

26 yıllık belediye çalışanı Semra Boracı, teknolojik gelişmeler gerekçe gösterilerek 11 Haziran’da iş hakkına son verildiğini söyledi.

Büro işinde çalıştığını söyleyen Boracı, işten çıkarılmadan önce mobing uygulamasına maruz kaldıklarına dikkat çekti. Herkesin atıl vaziyete getirildiğini söyleyen Semra Boracı, belediyenin yıllarca masa başında çalışan kadınlara, sahada park, bahçe, çapa ve temizlik işleri yaptırdıklarını söyledi.

Boracı, uygulanan mobingden sonra ise belediyeye çağırılarak işlerine son verildiğini öğrendiğini belirtti.

“ÇALIŞTIĞIMIZ AYIN MAAŞINI BİLE VERMEDİLER”

Yasal süreç için mahkemeye başvurduklarını söyleyen Boracı, haksız gerekçelerle işten çıkarıldıklarını o sebeple direnişlerine sonuna kadar devam edeceklerini söyledi.

Çalıştıkları ayın maaşını ve tazminat haklarının verilmediğini söyleyen Semra Boracı, işlerini geri alıncaya kadar mücadeleye devam edecekleri vurgusunu yaptı.

“İŞTEN ÇIKARMALAR SİYASİDİR”

Kemal Esatoğlu ise 14 senedir belediyede çalışıyor. 2018’de KHK’yle taşerondan belediye şirketine geçen Esatoğlu, 162 KHK’linin işten çıkarıldığını söyledi.

Teknolojik gelişmeler gerekçe gösterilerek işten çıkarıldığını söyleyen Esatoğlu, tek taraflı olarak iş akdinin fes edildiğini belirterek, bu kararın tamamen siyasi olduğunu vurguladı.

Direniş çadırında arkadaşlarının doğum günlerini kutlayan işçiler, pastaya yazdıkları ‘Neşemizi kimse bozamaz, her şey çok güzel olacak’ notuyla direnişte kararlı olduklarını gösterdi.

“BELEDİYEDE KÖLECE ÇALIŞMA KOŞULLARI YARATILMAK İSTENİYOR”

İşyerinde sendika temsilcisi olan ve 8 yıldır belediyede çalışan Sinan Uğur da işten çıkarılan 100 kadrolu çalışandan biri. İşyeri temsilcilerinin ve sendika yöneticilerinin işten çıkarılmasının kanunen yasak olmasına rağmen işten çıkarıldığını söyleyen Uğur, kitlesel işçi kıyımının artarak devam ettiğini belirterek 250 işçinin iş haklarına son verildiğini vurguladı.

Uğur, işçi çıkarmalarının amacını şöyle açıkladı:

“İşçi çıkarmalarının amacının belediyede kadrolu işçilerinin çıkarılmasıyla beraber bütünüyle bir tasfiye operasyonu, kadrolaşma hareketi. Bizler belediyede toplu sözleşmeyle çalışıyorduk. Sosyal haklarımız söz konusuydu. 31 Mart seçimlerinden bir ay önce toplu sözleşme imzalamıştık Serkan Acar ile. Bu toplu sözleşme tamamıyla lağvedildi. Belediyede kölece çalıştırma koşulları yaratılmak isteniyor. Kadro açılmak isteniyor. İşçilerin hakları, hukukları ayaklar altına alınıyor. Fen işlerinde yapılacak işler dışarıya ihale edilmiş durumda. Aliağa Belediyesi halka hizmet veren bir kurum olmaktan çıkarılarak tamamen hizmet satın alan tücar mantıkla bir yaklaşımla yönetiliyor. Bu 31 Mart seçimlerinden sonra ortaya çıktı. Aliağa Belediyesi 30 Milyon borçla alıp bu borcu 270 Milyona çıkardı. Bütün bunların faturasını da işçilere çıkarmış durumda. Çözüm olarak da kölece çalışma koşullarını yaratmak istiyorlar. Bütünüyle rant alanı haline çevirmek istiyor Aliağa Belediyesi hizmet alanlarını. Buna da yönelik ciddi adımlar attılar.”

“İŞE İADE DAVALARI AÇILDI”

103 gündür direnen Sinan Uğur, işe iade davalarını açtığını belirterek, “Bu davaları açmamamız için bize protokol imzalatmak istediler. Yasal olarak ödemek zorunda oldukları kıdem ve ihbar tazminatlarını ödememek için. İşe iade davası açmayalım diye baskı unsuru olarak kullandılar. Eğer dava açmazsanız kıdem ve ihbarlarını üç ay içinde öderiz diye protokol dayattılar. Büyük bir çoğunluğumuz bunu imzalamadı ve işe iade davalarını açtık” dedi.

Bu tür davaların Türkiye’de çok yavaş işlediğini kaydeden Sinan Uğur, ilk duruşmalarının Aralık ayında olacağını, fakat ne kadar uzarsa uzasın sonuna kadar davaların takipçileri olacaklarını söyledi.

“Aliağa’da üç aydan beri sosyal bir cinayete imza atılıyor” diyen Uğur, İzmir halkının ve  tüm Türkiye kamuoyunun bir cevap vermesi gerektiğini ifade etti.

İçten çıkarmaların devam edeceğini söyleyen Uğur, Aliağa Belediye’sinin halka yönelik hizmet ürettiği bütün alanları özelleştirmesi yönünde bir planın olduğuna dikkat çekti. Uğur, herkesin işçilerin direnişine sahip çıkmaları çağrısında bulunarak mücadele vurgusu yaptı.

“ALEVİLER HER ZAMAN MAĞDUR VE MAZLUMUN YANINDA”

100 gündür direnen işçileri ziyaret eden Alevi Kültür Dernekleri (AKD) Aliağa Şube Başkanı Celal Süslü, 31 Mart yerel seçimlerinden önce seçim yatırımı yapan Serkan Acar’ın bazı insanları işe aldığını ancak seçimlerden sonra da kadro kısıtlamasına giderek çoğunu işten çıkardığını söyledi.

Destek için geldiklerini söyleyen Süslü, “Yoğun olarak Alevilerin işten çıkarıldığının herkes farkında. Biz de onların yanında olmaya çalışıyoruz. Bir zulüm var. Biz Aleviler her zaman sahiplenip mağdur ve mazlumun yanında olmuşuz” dedi.

Son olarak Süslü, MHP’li Belediye Başkanı Serkan Acar’a çağrıda bulunarak, işçi kıyımına son verilmesini istedi.

PİRHA/İZMİR

 

 

 

Bunları da beğenebilirsin

Yoruma kapalı.

Web sitemiz, deneyiminizi daha iyi hale getirmek amacıyla çerezler kullanmaktadır. Bu durumda herhangi bir sıkıntı yaşamayacağınızı düşünüyoruz, ancak isterseniz çerezleri devre dışı bırakma seçeneğiniz her zaman mevcuttur. Kabul ediyorum devre dışı bırak