PİRHA-İliç’te yürütülen madencilik faaliyetinin durdurulması gerektiğini vurgulayan Metalurji Yüksek Mühendisi Cemalettin Küçük, “İliç’te yürütülen madencilikte asla önlem alınamaz. Bunlar madencilik faaliyeti değildir, kimyasal işlemler ve doğanın katliamıdır. İliç’te gelinen süreçte örgütlü bir yapı katliama sebep oldu. Zehir, zeminden yeraltı sularına inecek. Bundan sonra hangi önlem alınırsa alınsın bir anlamı yok artık” dedi.
Erzincan’ın İliç ilçesinde bulunan Anagold Madencilik tarafından işletilen Çöpler Altın Madeni’nde meydana gelen toprak kayması sonucu iddiaya 9 işçi toprak altında kalırken, altın madeninin çıkarılması için kullanılan siyanür başta olmak üzere bir çok kimyasal toprağa karşıtı.
Erzincan Valiliği, yaptığı açıklamada, siyanürün ‘kontrol altına’ alındığını iddia etse de, çevre örgütleri ve uzmanlar İliç’te büyük bir felaketin yaşandığı konusunda hemfikir.
Metalurji Yüksek Mühendisi Cemalettin Küçük, CAN TV’de yayınlanan Ezgi Soysal’ın sunduğu ‘Can Aktüel Bu Sabah’ programında konuya dair değerlendirmelerde bulundu.
“İLİÇ’İ BOŞALTSINLAR”
İliç’te yürütülen madencilik faaliyetinin durdurulması gerektiğini vurgulayan Cemalettin Küçük, “İliç’te yürütülen madencilikte asla önlem alınamaz. Bunlar madencilik faaliyeti değildir, kimyasal işlemler ve doğanın katliamıdır. Toprağın kayacağını ben de biliyordum, şirket yetkilisi de biliyordu, oradaki teknik elemanları da biliyordu. İliç’te gelinen süreçte örgütlü bir yapı katliama sebep oldu. Nasıl ki 1986 yılındaki Nükleer Santral’deki patlamada on binlerce kilometre mesafe ilerleyerek Karadeniz’e, Trakya’ya ve Akdeniz’e çöktüyse aynı durum burada da var. İliç’te yaşanan felaket kilometrelerce ilerideki alanlara ilerleyebilir.
“YAĞMURDAN SONRA İNSANLAR ZEHİRLENEBİLİR, ZEHİR YERALTI SULARINA İNECEK”
Yağacak yağmurdan sonra İliç’te insanlar zehirlenebilir, oradaki madeni kapatsınlar. İliç’i de boşaltsınlar, oraya gaz maskesi dışında 10 kilometre mesafeye kadar kimse girmesin. 2006 yılında Eşme’de 25 kilometre mesafede 1500 kişi zehirlendi. Burada kullanılan zehir Fırat Nehri’ne aktığında tarım arazilerimizi sulamak için Fırat Nehri’ni arıtmak zorunda kalacağız. Zehir, zeminden yeraltı sularına inecek. Bundan sonra hangi önlem alınırsa alınsın bir anlamı yok artık” diye konuştu.
Programın linkine buradan ulaşabilirsiniz.
PİRHA/İSTANBUL
Yoruma kapalı.