PİRHA- Mersin Cemevi Kadın Komisyonu, 25 Kasım Uluslararası Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü kapsamında bir araya gelerek şiddeti konuştu. Programda konuşmacı olarak yer alan AKD Genel Başkanı Seher Şengünlü Yılmaz, “Bu dünya şiddetin her biçimine maruz kalan kadınların, çocukların Kerbelası’dır. Bu anlamda hepimizin mücadele etmesi gerekiyor” dedi.
Mersin Cemevi Kadın Komisyonu 25 Kasım’a doğru giderken erkek şiddetini ve Alevi toplumunda kadının yerini konu alan bir etkinlik düzenledi. Etkinliğe farklı inanç gruplarının kadın komisyonu üyeleri, kadın örgütü temsilcileri ve çok sayıda Alevi kadın katıldı.
“KADINA YÖNELİK ŞİDDETTE EN ÖNDEYİZ”
Etkinlikte ilk olarak söz alan Mersin Cemevi Kadın Komisyonu Üyesi Aysel Demir Kılavuz, kadına yönelik şiddette Türkiye’nin ilk sırada olduğunu belirtti. Türkiye’deki kadın cinayetlerine ilişkin veri paylaşarak, kadınların en çok yakınları tarafından öldürüldüğüne işaret etti.
Alevi toplumunda kadınların yeri ve önemine de dikkat çeken Kılavuz, “Alevi toplumunda kadınların önemi Kadıncık Ana’dan bu yana yüzünü aydınlığa, barışa ve sevgiye çevirmiştir. Bizde kadın erkek değil, can vardır canan vardır” dedi.
“DÜNYA, KADINLARIN KERBELA’SIDIR”
Etkinlikte konuşmacı olarak yer alan Alevi Kültür Dernekleri (AKD) Genel Başkanı Seher Şengünlü Yılmaz, ilk olarak Alevi kadın örgütlenmesinin önemine vurgu yaptı. Alevi kurumlarında kadınların yönetici sıfatında daha çok yer almaları gerektiğini söyleyen Yılmaz, buna engel olmaya çalışan erkekleri ifşa etmek gerektiğinin de altını çizdi.
Kadına yönelik erkek şiddetine ilişkin konuşan Yılmaz, şu ifadelere dikkat çekti:
“Zulüm, haksızlık neredeyse bizim için orası Kerbela’dır. Bu dünya şiddetin her biçimine maruz kalan kadınların, çocukların Kerbela’sıdır. Bu anlamda dayanışma içinde olmak zorundayız. İnanç, ırk fark etmeksizin şiddetin olmadığı hiçbir yer yoktur. Alevi inancına mensup biri şiddete uğradığında yadırganıyor ama bu bizim gerçekliğimiz. Her ailede, her yaşamda var. Biz Alevi kadınları hayata bir sıfır önde başlayan kadınlarız ama eril bir toplumda yaşıyoruz ve bundan etkileniyoruz. Aleviliğin kadınla bir problemi yok ama Alevilerin kadınla problemi var. Bu anlamda eğittiğimiz çocuklarımıza herkesin eşit olduğunu, aslında inancımızın kadından var olduğunu, bir Hakk meydanına geldiğinizde ilk darına durduğunuzun Ana Fatma postu olduğunu lütfen unutturmayın.”
Konuşmaların ardından açık mikrofon bölümünde kadınlar şiddete dair paylaşımlarda bulundu.
Etkinlik, Yeter Özcan’ın deyişleri ve Ataoğlu Müzik Topluluğu’nun türküleriyle son buldu.
PİRHA/ MERSİN
Yoruma kapalı.