PİRHA- Mersin Tabip Odası Başkanı Mehmet Antmen, henüz vaka sayılarında yeterli bir azalma sağlanmadan AVM’ler, ibadet yerleri gibi kapalı alanların açılmasının çok sakıncalı olduğunu söyledi. Antmen, yetkililere “Bizimle iletişime geçin, pandemi yönetimini bundan sonra birlikte yapalım, vaka sayılarını ve bilgilerini kişisel bilgileri koruyarak bizimle paylaşın, bilgiler şeffaf olsun” çağrısında bulundu.
Mersin Tabip Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Antmen, koronavirüs pandemisine ilişkin açıklama yaptı.
Mersin’de 15 mayıs tarihine değin resmi olarak 248 vaka ve sekiz ölüm olayı bildirilmiş olmasına karşın, 27 mayıs tarihinde kaynağı belli olmayan bir şekilde yayınlanan bir haberde Mersin’de ölen insan sayısının 25 olduğu açıklandığına dikkat çekti. Antmen, “31 Mayıs tarihli yerel gazetelerde de İstanbul’dan gelen misafirler nedeniyle gerek sivil vatandaşlarımızda gerekse de sağlık çalışanlarında fazla sayıda pozitif vaka olduğu, Covid şüphesi ile hastanelere başvurularda ciddi artışlar meydana geldiği belirtilmektedir” dedi.
“PANDEMİ SÜRECİ YETERİNCE BİLİMSEL YÖNETİLMEK YERİNE DAHA ÇOK ALGI YÖNETİMİ YAPILIYOR”
Mersin Tabip Odası olarak pandemi sürecinin yeterince bilimsel yönetilmediğini, yapılmaya çalışılan şeyin daha çok algı yönetimi olduğunu anlatmaya çalıştıklarını ifade eden Antmen, sözlerine şöyle devam etti:
“Özellikle henüz vaka sayılarında yeterli bir azalma sağlanmadan AVM’ler, ibadet yerleri gibi kapalı alanların açılmasının çok sakıncalı olduğunu, futbol karşılaşmalarının seyircisiz başlatılmasının halkımızı şifreli yayınları kapalı alanlarda izlemeye zorlayacağını, başta İstanbul olmak üzere üç büyük şehirde giriş çıkışların serbest bırakılmasının vaka yoğunluğunu tüm ülkeye yayacağını, bu anlamda da alınan tedbirlerin bilimsel ve sağlıkla ilgisinden ziyade ekonomik olduğunu vurgulamaya çalıştık. Aslında tüm bu sıkıntıların ana kaynağının bilgi aktarımında yeterli şeffaflık olmamasından kaynaklandığını hepimiz biliyoruz. Türkiye’deki hekimlerin tek birliği olan TTB ve Mersin’deki tüm hekimlerin tek meslek örgütü olan Mersin Tabip Odası olarak Çin’de, ABD’de, Rusya’daki vakaların demografik bilgilerine kolayca sahip olmamıza karşın, Türkiye’de ve Mersin’deki vakaların sayısına dahi ulaşma şansımız olmamaktadır. Bu nedenle pandemide öncelikli korunması gereken sağlık çalışanları ve hekimlere yönelik yeterince önlem alınmasının önüne geçilmektedir. Bu durum aslında bugüne değin Türkiye’de ölen 23 hekim ve toplam 42 sağlık çalışanının nasıl bir ihmal ile karşı karşıya olduğunun çok somut bir göstergesidir.”
“COVİD-19 HALA CİDDİ BİR TEHLİKEDİR VE ÖZELLİKLE AVM GİBİ KAPALI MEKANLARDAN UZAK DURULMALI”
Antmen, açıklamanın devamında şunları dile getirdi:
“Bugüne değin sağlık çalışanlarına yönelik yeterli tedbirleri alamayan, kişisel koruyucu donanımların dağıtılmasında ve sağlık çalışanlarına ulaşmasında yeterince başarılı olamayan sağlık bakanlığı özellikle birinci basamağa yönelik hala hiçbir önlem almadığı gibi birinci basamağın iş yükünü arttıran pek çok uygulamayı da hayata geçirmeye başlamıştır. Ayrıca son alınan kararlarla 1 Haziran itibari ile her şey normale dönmüş gibi birinci basamakta hasta kabülleri başlamıştır. Birinci basamağın öncelikli görevi koruyucu hekimliktir. Gebe, lohusa, bebek, çocuk izlemleri ile bu gruba yapılacak aşıma işlemleri için fiziki şartların sağlanması gerekmektedir. Mersin Tabip Odası olarak halkımızın şunu bilmesini istiyoruz ki, Covid-19 hala ciddi bir tehlikedir ve özellikle AVM gibi kapalı mekanlardan uzak durulmalı, maske, dezenfektan kullanımı, el hijyeni ve fiziksel mesafe gibi temel önlemlerden asla vazgeçilmemelidir.”
“SÜREÇ ŞEFFAF YÜRÜTÜLSÜN”
Antmen, Mersin Valiliği’ne ve Sağlık Müdürlüğü’ne de seslenerek şu çağrı yaptı:
“Bizimle iletişime geçin, bugüne dek yeterince yapılmamış olan pandemi yönetimini bundan sonra birlikte yapalım, vaka sayılarını ve bilgilerini kişisel bilgileri koruyarak bizimle paylaşın, bilgiler şeffaf olsun. Sağlık Bakanlığına ve Cumhurbaşkanına da seslenmek istiyoruz. Bugüne dek ölen 42 sağlık çalışanı göz önünde bulundurularak Covid-19 nedeniyle ölen sağlık çalışanlarını meslek hastalığı ve iş kazası olarak değerlendirilmesi için gerekli hukuki düzenlemeleri bir an önce yapın. Başta meslektaşımız Dr. Erdinç Şahin olmak üzere, Covid-19 tedavisi almış, kliniği ve epidemiyolojisi Covid-19 olan ancak testi negatif çıktığı için Covid-19 tanısı almadan defnedilen pek çok arkadaşımıza gerekli özeni gösterin ve çocuklarının, ailelerinin mağduriyetlerini giderin. Taleplerimiz halkın sağlık hakkı ve hekimlerin çalışma koşullarının iyileştirilmesine yönelik taleplerdir. Biz bugüne değin bu taleplerin takipçisi olduk ve bundan sonra da olmaya devam edeceğiz.”
Diren KESER/MERSİN
Yoruma kapalı.