PİRHA- Mersin’de üç Aile Sağlığı Merkezi’nin sınıflarını düşürmesine tepki gösteren Mersin Tabip Odası, Sağlık Bakanlığı’na kararından vazgeçmesi ve yaşanan mağduriyeti ortadan kaldırması çağrısında bulundu.
Sağlık Bakanlığı’nın Mersin’de üç Aile Sağlığı Merkezi’nin sınıflarını düşürmesine Mersin Tabip Odası (MTO) Nafiz Çolak ASM önünde açıklama yaparak protesto etti.
“PANDEMİYE RAĞMEN SAĞLIK EMEKÇİLERİ MAĞDUR EDİLİYOR”
Zorlu koşullarda koronavirüs salgınıyla mücadele eden sağlık çalışanlarına, alınan kararla bir darbe daha vurulduğunu belirten MTO Başkanı Mehmet Antmen, son bir yıldır koronavirüs salgınıyla mücadele eden dokuz hekim ve toplam 20 sağlık çalışanını kaybettiklerini vurguladı.
Pandemiye rağmen sözleşme şartlarına göre sağlık emekçilerinin çok mağdur olduğuna dikkat çeken Antmen, “Bu mağduriyetlerden biri de Nafiz Çolak ASM, M.Akif Ersoy ASM ve Osmaniye ASM’nin sınıflarının düşürülmesi ve tüm çalışanların zorlu pandemi koşullarında ekonomik olarak zor şartlara mahkum edilmesidir” dedi.
“HÜKÜMETİN SÖYLEDİKLERİYLE YAPTIKLARI FARKLI”
Antmen, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“M.Akif Ersoy ASM’nin temizlik personelinin COVİD’e yakalanması sonrası kullandıkları rapor nedeniyle yıllık rapor ve izin süresi olan 14 günü geçmediği halde bu neden gösterilmiştir. Nafiz Çolak ASM ve Osmaniye ASM’de çalıştırılan personellerin COVID olması ve bu nedenle de işten çıkarılıp yerine başka bir personelin alınmaması gerekçe gösterilmiş ve bu üç ASM sınıf düşürülmüş, bu şekilde de ödenekleri kesilmiştir. Bununla da yetinmeyen Sağlık Bakanlığı geçmişe yönelik ödeneklerin de geri ödenmesini isteyerek tüm çalışanları çok zor durumda bırakmıştır. Bu uygulamaya nereden baksanız ciddi bir tutarsızlık vardır. Hükümetin söyledikleriyle yaptıklarının ne kadar farklı olduğunun çok somut bir göstergesidir.”
“SAĞLIK BAKANLIĞI’NA KARARINDAN VAZGEÇMELİDİR”
Mersin Tabip Odası ve Mersin Aile Hekimleri Derneği olarak Sağlık Bakanlığı’na kararından vazgeçmesi ve yaşanan mağduriyeti ortadan kaldırması çağrısında bulunan Antmen, “Aile Hekimliği Sistemi’nin acilen değiştirilerek tüm aile sağlığı merkezlerinin kamulaştırılması, tüm çalışanların kadrolu, iş güvenceli bir şekilde çalışmalarının sağlanması, her aile hekimine en az bir ebe ve bir hemşire, her ASM’ye de bir sağlık memuru, bir çevre sağlığı teknisyeni ve bir temizlik görevlisi olacak şekilde kadroların genişletilmesi gerekmektedir. Birinci basamağın asli görevi olan koruyucu sağlık hizmetlerine yönelik gerekli tedbirler alınmalı, COVID-19 mücadelesi hastanelerde değil birinci basamak temel alınarak ve güçlendirilerek yapılmalıdır” diye konuştu.
PİRHA/MERSİN
Yoruma kapalı.