PİRHA- Mersin Eğitim Sen, Milli Eğitim Bakanlığı’nın aşı konusunda bir planlama ortaya koymadığına dikkat çekerek, 1 Mart tarihinin gözden geçirilmesi ve tedbirlerin alınması çağrısında bulundu.
Mersin Eğitim Sen Yürütme Kurulu, 1 Mart’ta açılması planlanan okullara ilişkin basın açıklaması yayınladı.
“TOPLUM SAĞLIĞI İÇİN NÜFUSUN TAMAMININ HIZLI VE YAYGIN BİR BİÇİMDE AŞILANMASIDIR”
Yüz yüze eğitime başlanması için birbiri ile ilişkili üç önlemin alınmasını gerektiği belirtilen açıklamada, “Birincisi, toplum sağlığı için nüfusun tamamının hızlı ve yaygın bir biçimde aşılanmasıdır. İkincisi, okullarda sınıf mevcutlarının 20 öğrencinin altına düşürülmesi ve yeni eğitim emekçisi istihdamı sağlanarak başta küçük yaş grupları olmak üzere yüz yüze eğitimin başlatılmasıdır. Okul bileşenlerinin okulda önlem alma kapasitesini de geliştirerek çocukların eğitim hakkından yararlanması sağlanmalıdır. Üçüncüsü, eğitim emekçilerinin tamamının öğrenci yaş gruplarının doğurduğu risk faktörlerini dikkate alan bir planlama ile hızlı biçimde aşılanması ve sağlıklı ve güvenli bir ortamda çalışmalarının sağlanmasıdır” denildi.
“ÇOCUKLAR İÇİN EĞİTİM HAKKI YAŞAMA GEÇİRİLMEDİ”
Salgında eğitim politikası geliştirme ve yönetme konusunda Milli Eğitim Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı’nın açık ve şeffaf veriler ve somut kriterlere dayalı etkin bir strateji geliştirmediklerine dikkat çekilen açıklamada, şunlara yer verildi:
“UNESCO verilerine göre, 14 Aralık 2020 itibarıyla toplam 210 ülkeden 106’sında okullar tamamen açık, 43’ünde ise kısmen açık kalmışlardır. Başka bir kategoride 34 ülkede okullar ara tatilde, 27 ülkede ise okullar kapatılmıştır. Türkiye okulları kapalı olan ülkeler kategorisinin içinde yer almıştır. Bu dönemde okulların kapalı olduğu, milyonlarca öğrencinin ise uzaktan eğitime erişemediği tuhaf zamanlar yaşadık. Sayıları giderek artan yoksul çocuklar, toplumsal cinsiyet rollerine uygun olarak ev içi işlere yönlendirilen kız çocukları, özel gereksinimli çocuklar, anadili farklı olan çocuklar, mevsimlik işçi çocukları, göçmen çocuklar uzaktan eğitimi çok uzaktan izlediler. Çocuklar için eğitim hakkı yaşama geçirilmedi. Şimdi köy okulları açıldı. Açılan köy okulları için ne eğitim programlarında azaltma, telafi eğitimlerini yaşama geçirme, sağlık okuryazarlığı gibi içerik düzenlemesi ne de okul bileşenlerinin okulda önlem alma kapasitesini geliştirecek düzenli ve doğru maske kullanımı, fiziksel mesafe, el yıkama ve solunum görgü kuralları, temizlik ve temaslı izlemi, tespiti ve takibi çalışmaları için yoğunlaşma zamanı ayrılmıştır.”
“1 MART TARİHİ YENİDEN GÖZDEN GEÇİRİLMELİ”
Milli Eğitim Bakanlığı’nın aşı konusunda bir planlama ortaya koymadığının vurgulandığı açıklamada, “COVID-19 salgın koşullarına uygun ulaşım araçları konusundaki çalışmaların hangi düzeyde olduğu bilinmeden, öğretmen odaları çoğaltılmadan, 1 Mart’ta da 8. ve 12. sınıflarda yüz yüze eğitime geçileceği açıklanmıştır” denilerek, 1 Mart tarihi yeniden gözden geçirilmesi ve aşı başta olmak üzere gereken tüm önlemlerin bir an önce alınması çağrısında bulunuldu.
Diren KESER/MERSİN
Yoruma kapalı.