PİRHA-Mersin Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından öğrencilere sorulan bir soruda çan sesinin huzursuzluk verici olarak gösterilmesine, Eğitim-Sen Mersin Şube Yürütme Kurulu, “Kullanılan dil nefret suçu içermektedir” sözüyle tepki gösterdi.
Mersin Milli Eğitim Müdürlüğü, 6’ncı sınıflar için hazırlanan Genel Tarama Testi’nde, “Meryem ile ailesi yaz tatilinde İtalya’ya gitmek üzere yola çıktılar. İtalya’ya vardıklarında bir Pazar günüydü. Kiliselerden yükselen çan sesiyle oradaki insanların kendi dinlerinde ibadete çağrıldıklarını anlamıştı. Meryem içinden ‘Bizim dinimizde namaza davet çağrısı ne kadar da huzur veriyor” diye düşündü” diyerek, ayrımcı dil kullandı.
“BİR İNANCIN RİTÜELİNİ AŞAĞILAYAN, KÜÇÜMSEYEN, KÖTÜLEYEN BİR DİLLE SORU SORULMUŞTUR”
Konuya dair açıklama yayınlayan Eğitim-Sen Mersin Şube Yürütme Kurulu, “Farklı inançların, dillerin, yaşam tarzlarının bir ülkede kardeşçe yaşayabilme koşullarının oluşturulması, bu koşulların bulunması büyük bir zenginliktir. Bu farklılıklar büyük bir resim tuvali gibi her rengi içinde barındırdıkça zenginleşir” diyerek, şunları dile getirdi:
“Milli Eğitim Bakanlığı, Ölçme Değerlendirme Genel Müdürlüğü bu konuda yasaları hiçe sayarak uzaktan eğitim kapsamında 6. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi Genel Tarama Testi 2, 5. soruda bir inancın ritüelini aşağılayan, küçümseyen, kötüleyen bir dille soru sorulmuştur. ‘Çan sesini’ huzursuzluk verici gösteren bu soruda nefret dili kullanılmış, sorunun alt metninde bir inancın huzursuzluk verici olduğu fikri 6. Sınıf öğrencilerinin bilinçaltına işlenmeye çalışılmıştır. Oysaki Ölçme ve Değerlendirme Genel Müdürlükleri eliyle üretilen sorular soru havuzuna gönderilmeden önce ciddi bir denetimden geçirilmekte, uygun olmayan, pedagojik açıdan sorunlu olan sorular havuza alınmamaktadır. Bu açıdan bu testteki soru ya incelenmeden ya da inceleyenlerinde bu fikre katılmalarından kaynaklı olarak soru havuzuna eklenmiş, test erişime açılmıştır.”
“ÇAN SESİNİ” HUZURSUZLUK VERİCİ GÖSTEREN BU SORUDA NEFRET DİLİ KULLANILMIŞ”
Soru metninde kullanılan dilin nefret suçu içerdiğini kaydedilen açıklamada, inançların kendine özgü ritüellerinin bulunması da bu zenginliklerin önemli bir parçası olduğu vurgulanarak, şunlar belirtildi:
“Evrensel bir değer olarak inançlara saygı göstermemek en hafif deyimle insani değildir. İnsanların inançlarına saygı göstermek herkesin, en başta da devletin ve devlet kurumlarının, eğitimcilerin görevidir. Milli Eğitim Bakanlığı ve Bakanlığa bağlı kurumlar da bu evrensel değerlere uymak zorundadır ve anayasal görevleri içindedir. Devlet, Milli Eğitim Bakanlığı, Ölçme Değerlendirme Genel Müdürlüğü bu konuda yasaları hiçe sayarak uzaktan eğitim kapsamında 6. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi Genel Tarama Testi 2, 5. soruda bir inancın ritüelini aşağılayan, küçümseyen, kötüleyen bir dille soru sorulmuştur. “Çan sesini” huzursuzluk verici gösteren bu soruda nefret dili kullanılmış, sorunun alt metninde bir inancın huzursuzluk verici olduğu fikri 6. Sınıf öğrencilerinin bilinçaltına işlenmeye çalışılmıştır. Bakanlığın ilgili testteki soru için gerekli idari işlemleri yapmasını talep ediyoruz. Laik bir ülkede devlet dinleri barış içinde tutar, inançları çatıştırmaktan kaçınır.”
Diren KESER/MERSİN
Yoruma kapalı.