PİRHA- Eğitim-Sen Mersin Şube Sekreteri İsmail Usluoğlu, değişen sınav sistemi ile ilgili yaptığı basın toplantısında TEOG yerine getirilen yeni sistemi açıklayarak zaten karışık olan zihinleri daha da karıştırdığına, öğrenci ve velilerde oluşan kaygıları büsbütün arttırdığına dikkat çekerek, “Sınav merkezli eğitim” anlayışı derhal terk edilmelidir” dedi.
Haberin Videosu
TEOG sınavının kaldırılması ile ilgili tartışmalar yeni bir boyuta taşındı. Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, TEOG’un yerine “Eğitim Bölgesi ve Sınavsız Mahalli Yerleştirme Sistemi” geleceğini duyururken, eğitimciler, öğrenciler ve velilerin telaşı daha da arttı.
Değişen sınav sistemine ilişkin Mersin Eğitim-Sen sendika binasında basın toplantısı düzenledi. Basın metnini okuyan Şube Sekreteri İsmail Usluoğlu, TEOG yerine getirilen yeni sistemin, zaten karışık olan zihinleri daha da karıştırdığını, öğrenci ve velilerde oluşan kaygıları büsbütün arttırdığını belirterek, şunları dile getirdi:
“Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz sınavın kaldırılmasını gerektiren nedenleri şu şekilde sıralamıştır; 1.TEOG öğrencileri ve velileri okul dışı kaynaklara (etüt merkezi, kurs, özel ders) yöneltiyordu,
2. Sınavın olduğu gün 6. ve 7. sınıflarda okula gelemiyordu,
3. Öğrenciler sınava hazırlık için devamsızlık yapıyordu,
4. Sınava hazırlanırken öğrencilerin sosyal ve psikolojik gelişimleri olumsuz etkileniyordu,
5. Öğrencilerin ve velilerin üzerinde sınav stresi olumsuz etki yapıyordu,
6. Yerleştirmeye esas puan belirlenirken okul başarı puanının da etki etmesi özel okulların notları şişirdiği iddiasını ortaya çıkarmıştı. Türkiye’deki bütün okulların niteliğinden sorumlu olanların ‘nitelikli okullar’ vurgusu yaparak, Türkiye’deki okulların yüzde 90’ının niteliksiz olduğunu kabul etmesi, iktidarın eğitimdeki başarısızlığının en açık itirafıdır.
‘‘ADRESE DAYALI KAYIT SİSTEMİ’ SORUNLARI DAHA DA ARTTIRACAKTIR”
Açıklananın aksine temel eğitimden ortaöğretime geçişte sınav kalkmamıştır” diyen Usluoğlu, şunları ifade etti:
“Öğrencilerin önemli bir bölümü Haziran ayında yapılacak olan sınava katılacaktır. Bakan Yılmaz’ın açıkladığı ‘adrese dayalı kayıt sistemi’ sorunları çözmek bir yana daha da arttıracaktır. Pek çok bölgede seçilebilecek 5 okulun bile bulunmaması zorunlu olarak öğrencilerin istemeseler bile bazı okullara gitmelerini zorlamak anlamına gelecektir. Temel eğitimden ortaöğretime geçişte öğrencilerin en az yüzde 25’inin imam hatip lisesine yerleşmesi garanti altına alınacaktır. Milli Eğitim Bakanlığı bugüne kadar benimsediği eğitim politikaları ile eğitim sistemini siyasal iktidarın ihtiyaçları ve hedefleri doğrultusunda yap-boz tahtasına çevirmek dışında eğitimde somut ve çözüme dayalı politikalar geliştirmemiştir.”
Usluoğlu son olarak, “Eğitim sisteminin öncelikli sorunu olan “sınav merkezli eğitim” anlayışı derhal terk edilmelidir. Sınavlara endekslenmiş bir eğitim sisteminin nitelikli olması nasıl mümkün değildir” dedi.
Diren KESER/MERSİN
Yoruma kapalı.