Çatışmalar ve operasyonlar sonucu ilân edilen sokağa çıkma yasaklarının ve şiddetin son bulmasının talep edildiği 11 Ocak 2016 tarihli bildiriye imza attıkları için üniversiteden uzaklaştırılan akademisyenler birçok ilde kurdukları dayanışma akademileriyle hem öğrencileriyle hem de toplumla buluşmaya devam ediyor.
İlki Kocaeli’nde kurulan akademiye Mersin de eklenmiş oldu. Mersin Dayanışma Akademisi kuruluşunu ilan ederek ilk dersini verdi. İmza attıkları için üniversiteden uzaklaştırılan Prof. Dr. Kuvvet Lordoğlu ve Prof. Dr. Nilay Etiler ilk dersin hocaları oldu.
Mersin Tabip Odası’nda gerçekleştirilen ilk derse öğrenciler ve yurttaşlar yoğun ilgi gösterdi. Ders öncesi kısa bir bilgilendirme yapan Prof. Ayşegül Yılgör imzayla beraber büyük basıyla karşılaştıklarına dikkat çekerek imza atmanın; insan olma, kadın olma, aydın olma, akademisyen olmanın bir parçasıydı dedi.
“BARIŞ İÇİN İMZA VEREN AKADEMİSYENLERİN İSİMLERİ ALTIN HARFLE YAZILACAK”
Açılış konuşmasının ardından söz alan son KHK ile öğretmenlikten ihraç edilen Eğitim-Sen Mersin Şube Başkanı Sinan Muşlu da, “Bugün işlenecek olan konu akademik özgürlük… Barış için imza veren akademisyenlerin isimleri, Türkiye Cumhuriyeti Akademik Özgürlük tarihine altın harflerle yazılacaktır. Bu dayanışmayı daha da büyütmeliyiz” dedi.
“EVREN İLE ERDOĞAN’IN SÖYLEMELRİ AYNI”
Açılış konuşmalarının ardından başlayan derste Prof. Dr. Kuvvet Lordoğlu, “aydın kişi/insan kimdir” başlıklı sunumunda tarihten ve günümüzden örnekler verdi. 80 sonrası 1402’lik aydın ve akademisyenlerin durumuyla benzer bir sürecin kendilerine yaşatıldığına dikkat çekerek Dönemin Cumhurbaşkanı Kenan Evren ile Cumhurbaşkanı R.Tayyip Erdoğan’ın söylemlerindeki paralelliğe işaret etti.
Prof. Dr. Nilay Etiler ise “akademik özgürlük” konusunu ve bu özgürlüğün Türkiye tarihindeki düzeyini anlattı. Sunumların ardından soru cevap kısmıyla ilk ders tamamlandı.
Haziran sonuna kadar devam edecek dersler çerçevesinde iki haftada bir dersler verilmeye devam edilecek.
Aralarında Esra Mungan, Ahmet İnsel, Koray Çalışkan, Nazan Üstündağ, Gençay Gürsoy, Mehmet Efe Caman, Murat Paker, Noam Chomsky, David Harvey, Étienne Balibar, Judith Butler ve Immanuel Wallerstein’in de yer aldığı yerli ve yabancı 2000’in üzerinde akademisyen, “Bu suça ortak olmayacağız” başlıklı bir bildiriye imza attılar. Bir an önce “çözüm” çağrısı yapan bildiri metni, Türkçe ve Kürtçe olmak üzere iki dilde hazırlandı. İmzacı onlarca Akademisyen gözaltına alındı ve dördü tutuklandı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bildiriye imza atan akademisyenlerin Kobani eylemlerinde duyarsız kaldıklarını ve “ihanet” içinde olduklarını söyledi. Erdoğan, “Bu aydın müsveddeleri kalkıp devletin bir katliam yaptığından bahsediyor. Ey aydın müsveddeleri, siz karanlıksınız karanlık. Aydın falan değilsiniz” dedi.
Yoruma kapalı.