Alevi Haber Ajansi

‘Mersin, afet bölgesi ilan edilsin’-VİDEO

PİRHA- Maraş Elbistan ve Pazarcık merkezli yaşanan deprem felaketi sonrası Mersin’e yoğun göç yaşanırken, Mersin Emek ve Demokrasi Platformu kentin afet bölgesi ilan edilmesi çağrısında bulundu.

Maraş Elbistan ve Pazarcık merkezli yaşanan deprem felaketinde 13.5 milyon yurttaş etkilenirken, onbinlerce yurttaş hayatını kaybetti ve 100 bini aşkın yurttaş da yaralandı. Mersin, Ankara, Antalya gibi kentlere büyük göç yaşanırken, deprem bölgesinde kalan yurttaşların gıda, barınam ve hijyen koşulları sağlanabilmiş değil.

Mersin Emek ve Demokrasi Platformu da deprem felaketine ilişkin basın toplantısı düzenledi. Basın toplantısına HDP, CHP ve demokratik kitle örgütü temsilcileri katılırken, açıklama BES Şube Başkanı Murat Doğan tarafından okundu.

Mersin Emek ve Demokrasi platformu olarak daha önce, deprem öncesi tedbirleri almayan ve deprem sonrasında da anında müdahalede bulunmayarak sınıfta kalan iktidara seslendiklerini ifade eden Doğan, Mersin’in gerek konumu bakımından deprem bölgesi dışında olması gerekse deprem bölgesine yakınlığı ve akraba ilişkilerinden dolayı depremzedelerin en fazla tercih etmiş oldukları il olduğunu belirtip, yetkililerin yapmış olduğu son açıklamalara göre yaklaşık olarak 350-400 bin depremzedenin Mersin’e göç ettiğini ifade etti.

“GENEL BÜTÇEDEN DAHA FAZLA ÖDENEK AYRILMASI ZORUNLULUK HALİNE GELMİŞTİR”

Mersin halkının depremzedelere ilk günden itibaren kapılarını açtığını ve imkanlarını seferber ettiğini aktaran Doğan, “Ancak, afet sonrası göç dalgasına hazırlıksız olan kentimiz barınma, sağlık, eğitim, alt yapı ve ulaşım başta olmak üzere gelen depremzedelerin ihtiyaçlarını karşılamakta yetersiz kalmaktadır. Kentimizde ikamet eden 2 milyon 700 bin vatandaşımızın ihtiyaçlarının sağlıklı ve sürdürülebilir bir şekilde karşılanması yerel yönetimlerin imkanlarını aşmaktadır. Dolayısıyla, kentimiz “Sosyal Afet” bölgesine dönüşmeden, depremzede vatandaşlarımızın göçüyle ortaya çıkan ihtiyaçların sağlıklı ve sürdürülebilir bir şekilde karşılanabilmesi ve kentin daha dirençli hale gelmesi için İlimizin “Özel Bir Destek/Statü Kapsamına” alınması ve genel bütçeden daha fazla ödenek ayrılması zorunluluk haline gelmiştir” dedi.

Bugüne kadar kentin ihtiyaçları doğrultusunda yerel yönetimlerce hazırlanıp merkezi idareye sunulan projeler derhal onanmalı, merkezi bütçeden Mersin’e ayrılan ödeneklerin 2 milyon 700 bin nüfus üzerinden hesaplanarak gönderilmesi çağrısında bulunan Doğan, Belediyeler koordinatörlüğünde Afet Yönetimi Strateji Eylem Planı çalışmalarına zaman yitirilmeden derhal başlanması gerektiğini belirtti.

“TEDBİR ALMAYANLAR SORUMLU OLACAKTIR”

Mersin’deki yapı stoku zaman geçirilmeden denetlenmesi ve gerekli tedbirlerin alınması gerektiğini vurgulayan Doğan, şöyle devam etti:

“Deprem bölgesinde güvenli barınma ve yaşam koşulları derhal sağlanmalı, kendi illerinde yaşamak isteyen bütün depremzedeler için yeterli ekonomik ve sosyal koşullar oluşturulmalıdır. Buradan Mersin’de yaşayan halka, siyasi partilere, sivil toplum ve demokratik kitle örgütlerine bu talepleri sahiplenmeye ve çaba harcamaya; İktidarı ise kentimizin mevcut konumunu dikkate alarak gerekli tedbirleri derhal almaya çağırıyoruz. Alınmayan tedbirler sonucu oluşacak her olumsuzlukta tedbir almayanların sorumlu olacağını bugünden belirtiyoruz.”

Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Doğan, deprem sonrası ev sahiplerinin kiraları arttırmalarını kabul etmediklerini dile getirerek, artış yapanlar hakkında gerekli işlemlerin hızlıca yapılması çağrısında bulundu.

PİRHA/MERSİN

 

Bunları da beğenebilirsin

Yoruma kapalı.

Web sitemiz, deneyiminizi daha iyi hale getirmek amacıyla çerezler kullanmaktadır. Bu durumda herhangi bir sıkıntı yaşamayacağınızı düşünüyoruz, ancak isterseniz çerezleri devre dışı bırakma seçeneğiniz her zaman mevcuttur. Kabul ediyorum devre dışı bırak