Ders seçim işlemlerine ilişkin tepki çeken bir karar alındı. Şubat ayında yapılması gereken ders seçimlerinin 25 Aralık-9 Ocak tarihleri arasında tamamlanması istendi.
Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği’ne göre, Şubat ayı içerisinde yapılması gereken seçmeli ders seçimi için belirlenen tarih öne çekildi.
BirGün’ün haberine göre; Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Mustafa Safran imzası ile il ve ilçe milli eğitim müdürlüklerine gönderilen yazıda, 2020-2021 eğitim öğretim yılında okunacak seçmeli derslerin seçim işlemlerinin 25 Aralık-9 Ocak tarihleri arasında yapılması istendi.
YÖNETMELİĞE AYKIRI
Milli Eğitim Bakanlığı’ndan yapılan, “Öğrenciler seçmeli dersler konusunda zorlanmayacak ve seçimlerde tamamıyla öğrenci iradesi hâkim olacak” açıklamalarına karşın dini vakıf ve derneklerin müdahale ettiği ders seçimlerine ilişkin dikkat çekici bir karar alındı. Bakanlık, 2020-2021 eğitim öğretim yılında okutulacak seçmeli derslerin belirlenmesi için açıklanan süreyi, Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği’ne aykırı olarak iki ay öne çekti.
Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Safran, seçmeli derslerde okutulacak kitapların belirlenmesi için oluşturulan MEBSİS Kitap Seçim Modülü’nün 25 Aralık-9 Ocak tarihleri arasında okulların kullanımına açık olacağını duyurdu. Seçmeli derslerin tanıtımı ve seçimler ile ilgili açıklamaların, ‘Belirtilen süre dikkate alınarak’ okul müdürlüklerince öğrencilere duyurulacağını ifade eden Safran, rehber öğretmenlerin de öğrenci ve velileri dersler konusunda bilgilendireceğini bildirdi.
OKUL YÖNETİMİ BELİRLEYECEK
Öğrencilerin, 25 Aralık’ta başlayacak ders seçim süresini 9 Ocak 2020’ye kadar tamamlamasını isteyen Safran, süresi içinde ders seçimi yapmayan öğrencilerin derslerinin okul yönetimlerince belirleneceğini anlattı.
MEB YÖNETMELİĞE UYGUN DAVRANMALI
Eğitim Sen Genel Başkanı Feray Aytekin Aydoğan, öğrencilerin eğitim hakkının engellenmemesi ve ders seçiminin sağlıklı yapılabilmesi için MEB’in yönetmeliğe uygun davranması gerektiğini belirtti.
MEB’in kararının Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği’ne aykırı olduğunun altını çizen Eğitim Sen Genel Başkanı Feray Aytekin Aydoğan, “Öğrencilerin seçmeli dersler konusunda seçim yapması, öngörülen sürede çok zordur” dedi. Aydoğan, seçmeli derslerin öğrencilerin ilgi ve yetenekleri ile öğretmen durumuna göre belirlenmesi gerektiğinin altını çizerek, “Seçmeli ders seçimi özgür bir seçim olmanın dışına çıkarılmış, seçmeli din dersleri de fiili bir şekilde zorunlu din derslerine dönüştürülmüştür. Örneğin ortaokullarda bir öğrenci haftada dört saat matematik eğitimi alırken sekiz saat din dersi almak durumunda bırakılmaktadır” diye konuştu. Aydoğan, öğrencilerin sağlıklı ders seçimi yapması için MEB’i yönetmeliğe uygun davranmaya davet etti.
Yoruma kapalı.