PİRHA-AKP’nin torba yasa içerisinde getirdiği cemevlerine ilişkin düzenlemelere dair konuşan Ali Tanrıverdi, bu süreçte yerel yönetimler yasasına yoğunlaşılması gerektiğini belirterek, “Belediyelerin kendi asli görevlerini yapmaları konusunda önüne projeler konulursa ve bu siyasal olarak da dayatılırsa zaten yasal olarak yapmak zorundalar. Yeni bir torba yasaya ihtiyaç yoktur” dedi.
Mersin Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Ali Tanrıverdi, Alevilerin yoğun tepkilerine karşın AKP-MHP ortaklığıyla meclisten geçen ve içinde cemevlerinin elektrik, su ve imar yasasının da yer aldığı torba yasaya ilişkin PİRHA’ya konuştu.
ALEVİ TOPLUMUNUN KİŞİLİĞİYLE OYNANMAK İSTENİYOR
Alevi toplumunun 30 yıldan beri meşru bir mücadele sürdürdüğünün altını çizen Tanrıverdi, yok sayılan, inkar edilen Alevi toplumunun örgütlenmesi sonucunda kendilerini görünür duruma getirdiğini belirtti.
İktidarın Alevi toplumunu kendi inisiyatifine almak ve kendi Alevisini yaratmak gibi projeler üretmeye başladığını aktaran Tanrıverdi, “Cumhurbaşkanı Kararnamesi’yle çıkan torba yasası bir yanda Alevi toplumunun kişiliğiyle oynamak, diğer yanda kırıcı bir şekilde bir torba içerisine koyarak Aleviliği kabullenmek gibi bir yönteme başvuruldu ve bu yönteme başvurulurken de bir takım olanaklar sağlayacağını vadederek taraftar kazanmaya çalışıyor” dedi.
“DEMOKRASİ GÜÇLERİYLE DAYANIŞARAK BUNU BOŞA ÇIKARMALIDIR”
Çıkarılan yasalarda kazanılan hiçbir hakkın olmadığını vurgulayan Tanrıverdi, şunları ifade etti:
“Tam tersine bugüne kadar meşrulaşan Alevi toplumunun görünürlüğünü ortadan kaldırmaya yönelik olan bir projedir. Yani meşrulaşan Alevi örgütlüğünü kendi kontrolüne almak ve sistemin istediği şekilde yönetmeyi amaçlayan bir tasarıdır, bir kararnamedir. Cemevi örgütlenmelerini ve Alevilerin diğer örgütlülüklerini boşa çıkararak sistemin örgütlenmelerine doğru gidiliyor. Bu, Alevi toplumu için çok önemli bir aşamadır. Geçmişteki kazanımları bertaraf etmeye yönelik bir noktaya gelinecek. Bu senaryoya karşı Alevi toplumu örgütlüğünü güçlendirerek, gerçek taleplerini dillendirerek ve demokrasi güçleriyle dayanışma içerisinde bulunarak bunu boşa çıkarmalıdır.”
“BÖL, PARÇALA, YÖNET ANLAYIŞI DEVREDE”
Torba yasasının amacına ulaşamayacağı ama beraberinde çok sinsi bir şekilde bir tartışmayı da Alevi toplumun içerisinde yaygınlaştırmayı hedeflediğine işaret eden Tanrıverdi, “Böl, parçala, yönet anlayışı devrede. Bu süreci iktidarın bir propaganda aracına dönüştürecekler ve yanıltıcı bazı siyasi argümanlarla Alevi toplumuna ulaşmaya çalışacaklar. Siyasi bir malzeme olarak kullanacaklar” değerlendirmesinde bulundu.
“İMAR YASASINA CEMEVİNİN EKLENMESİYLE BU SORUNLARIN HEPSİ KENDİLİĞİNDEN ÇÖZÜLÜR”
Avrupa Birliği (AB) uyum yasaları çerçevesinde yerel yönetimlere dair yasa çıkarıldığını, bu yasalar çerçevesinde yerel yönetimlere, cemevlerinin gerek yapım aşamasında, gerek katkılarında, gerekse diğer ihtiyaçlarının karşılanması noktasında büyük bir yükümlülük ve sorumluluklar getirdiğini söyleyen Tanrıverdi, şunları aktardı:
“Ancak belediye başkanları ve belediye yönetimleri bunu bildikleri halde, bireysel birer lütufmuş gibi lanse ettirmeye çalışılıyor ve bu konuda siyaset yürütüyorlar. Aslında bu lütuf değil, belediye yasasının, anayasanın 127. Maddesi’nde yer alan ‘Beldenin ortak müşterek ihtiyaçlarını karşılamak için her türlü çalışmayı yapar, yürütür’ hükmüne rağmen belediyeler işlerine gelmediği için cemevleriyle ilgili olarak ‘yasal engel vardır, şu vardır, bu vardır’ demektedir. Yine imar yasasında, ibadethaneler belirtirken parantez içinde cemevinin eklenmesiyle bu sorunların hepsi kendiliğinden çözülür. Ama yapılması gereken yapılmıyor. Başka yönlere çekerek tartışma konuları yaratılmaya çalışıyor.
Kamuoyu da, bu konular üzerinde fazla yoğunlaşılmadığı için, söyleneni doğru kabul ettikleri için sıkıntılar yaşanıyor. Bunun kaynağı da örgütlenmelerimizin yetersiz olmasıdır. Aslında özellikle yerel yönetimler üzerinde yoğunlaşarak, belediyelerin kendi asli görevlerini yapmaları konusunda önüne projeler konulursa ve bu siyasal olarak da dayatılırsa zaten yasal olarak yapmak zorundalar. Yeni bir torba yasasına ihtiyaç yoktur.”
Diren KESER/MERSİN
İLGİLİ HABER
>Yenice Cemevinin ibadethane statüsü, meclisten oy çokluğuyla geçti
Yoruma kapalı.