Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Şube Başkanı Salman Akdeniz, “Maraş katliamı korkusu, kaygısı ve psikolojik travması dururken, bölge nüfusunun neredeyse on katı olan selefi anlayışta bir nüfusu getirip Terolar’a yerleştirmek masumane bir durum değildir” dedi.
19 ile 26 Aralık 1978 tarihleri arasında Maraş’ta yüzlerce Kürt Alevi yurttaşın katledilmesi, ev ve işyerlerinin yakılıp yağmalanması ile yüz binlercesinin göç ettirilmesiyle son bulan Maraş Katliamı’nın sonuçlarını değerlendiren Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Maraş Şube Başkanı Salman Akdeniz, toplumsal muhalefetin geliştiği bir dönemde, egemen güçlerin faşist ve gerici güçleri kışkırtması ile katliamın gerçekleştiğini ifade etti.
‘BÖLGE HALKI KATLİAM TIRAVMASI İLE YAŞIYOR’
Maraş katliamının sıradan, basit, cahil ve gerici kesimlerin eline kazma kürek alarak gerçekleştirdikleri bir katliam olmadığını dile getiren Akdeniz, devlet içerisindeki bazı güçlerin uluslararası bazı güçler ile birlikte tezgâhladığı bir katliam olduğunu söyledi. Osmanlıdan buyana Alevilere yönelik birçok katliamın gerçekleştiğine dikkat çeken Akdeniz, “Maraş katliamı toplumda bütün kesimlerin ortaklaşa üzerinde durması gereken bir katliamdır. Çünkü işçi, emekçi ve ezilenlere karşı egemenlerin işine yarayan bir katliamdı” diyerek bölgede yaşayan Alevi halkın katliamın travmasını halen üzerinden atamadığını söyledi.
‘ALEVİLER GÖÇE ZORLANARAK BÖLGE İNSANSIZLAŞTIRILDI’
Maraş Katliamı’nın salt insanların öldürülmesi üzerine tezgâhlanmadığını belirten Akdeniz; “Aynı zamanda Aleviler göçe zorlanarak bölge insansızlaştırıldı. Maraş katliamı Alevi Kürtlerin katledilmesinin ötesinde, Alevilerin bu coğrafyadan tamamen silinmesini hedefleyen bir katliamdır. Soykırıma dönüşen bir durum söz konusuydu. Öldürdüklerini öldürdüler. Geri kalanını göçe zorladılar. Bu sebeple toplum yaşananlar ile yüzleşmelidir.” diye konuştu.
‘ALEVİLERE YÖNELİK KİRLİ HESAPLAR HALA DEVREDE’
“Devletten önce bölgede yaşayan toplumun Alevi’si ve Sünni’siyle katliamla yüzleşmesi ve katliamı yargılaması gerekiyor” diyen Akdeniz, Maraş’ın Dulkadiroğlu ilçesine bağlı Aşağı Terolar mahallesinde halka rağmen yapılan mülteci kampını hatırlatarak, Alevilere yönelik kirli hesapların halen devrede olduğunu kaydetti. 78 Maraş katliamının fiziki bir müdahale ile İnsanların hem canına, hem de malına kasteden bir durum olduğuna dikkat çeken Akdeniz, Terolar kampına yönelik şu tespitlerde bulundu:
“Teknik olarak demografik yapının tamamen değişmesine yönelik bir müdahaledir. Yakın tarihimizde halen anmasını gerçekleştiremediğimiz Maraş katliamı korkusu, kaygısı ve psikolojik travması dururken, bölge nüfusunun nerdeyse on katı olan selefi anlayışta bir nüfusu getirip oraya yerleştirmek öyle masumane bir durum değildir. Daha uygun yerler varken buranın uygun görülmesi bize göre kasıtlıdır. Sosyal, kültürel ve politik açıdan bölge insanının yaşam alanına müdahaledir.”
ANMADAN SONRA CEM BAĞLANACAK
Akdeniz, Maraş Katliamı protestosunun sadece 38 yıl önce yaşanmış bir katliamın hatırlatılması olmadığını, vicdan ve akıllardan çıkmayan bir katliamın faillerinin yargılanması ve halen kanayan yüreklerin tedavi edilmesi amacı taşıdığını belirterek, anmanın 24 Aralık günü saat 12′ de Yörükselim Mahallesi Cem Evinde yapılacağını söyledi.
Akdeniz, “Katliamda yaşamını yitiren canlarımızı andıktan sonra akşamda Terolar’a gidip Terolar Cemevi’nde hakka yürüyen canlarımız, şehitlerimiz için de cem bağlanacak” dedi. (N.M)
Yoruma kapalı.