PİRHA-6 Şubat depremlerinin üzerinden tam bir yıl geçti. Maraş’ta 593 okulun depremde hasar gördüğünü söyleyen Eğitim-Sen Maraş Şube Başkanı İsmail Tekardıç, “Depremin üzerinden 1 yıl geçmesine rağmen halen herhangi bir okulun temeli atılmadı” dedi. Eğitim-Sen Adıyaman Şube Başkanı Zeynel Polat ise “Yıkılan veya ağır hasarlı okulların yerine bir an önce yeni okulların yapılması gerekiyor” diye konuştu.
6 Şubat’ta Maraş’ın Pazarcık ilçesinde saat 04.17’de 7,7 büyüklüğünde, Elbistan ilçesinde saat 13.24’te 7,6 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Resmi açıklamalara göre iki büyük depremde 53 binden fazla can kaybı yaşandı.
Deprem nedeniyle 11 ilde yaşanan ağır yıkım nedeniyle eğitim öğretimin yapılma koşulları ortadan kalkmış durumda ve öğrenciler zor şartlarda eğitim ve öğretime devam etmek zorunda kaldı.
Eğitim-Sen Maraş Şube Başkanı İsmail Tekardıç ve Eğitim-Sen Adıyaman Şube Başkanı Zeynel Polat, deprem bölgelerinde eğitimde yaşanan sorunları PİRHA‘ya anlattılar.
“MARAŞ’TA 19 OKUL YIKILDI, 1 YILDIR HİÇBİR OKULUN TEMELİ ATILMADI”
Maraş’ta 593 okulun depremde hasar gördüğünü söyleyen Eğitim-Sen Maraş Şube Başkanı İsmail Tekardıç, “19 tane okulumuz yıkıldı, 12 okulumuz da acil yıkılacak listesine alındı. Bunun sonucunda Milli Eğitim Müdürlüğü okulları yıkılmış öğrencileri farklı okullara taşıdı, bu durum büyük bir sıkıntı ortaya çıkardı. İkili eğitime geçilince öğrenciler karanlık saatlerde okullara gitmek zorunda kaldılar. Depremin üzerinden 1 yıl geçmesine rağmen halen herhangi bir okulun temeli atılmadı. Öğrencilerin birçoğu konteynerlerde kalıyor ve kurulan konteynerler şehir dışına kurulduğu için öğrencilerin okula gelmesi büyük sorun oluyor. Konteynerler çok küçük olduğu için öğrencilerin bu ortamlarda ders çalışması mümkün olmuyor” dedi.
“ÇOCUKLAR OKULA AÇ GELİYOR, ÜCRETSİZ YEMEK VERİLMELİ”
Yıkılan okullardaki öğrencilerin başka okullarda eğitim görmesinin en büyük sorun olduğunu belirten Eğitim-Sen Adıyaman Şube Başkanı Zeynel Polat, “Aynı yerde iki okulun öğrencileri eğitim görüyor bu durumda öğrencilerin sabah erken saatlerde okula gitmesine ve geç saatlerde okuldan çıkmasına yol açıyor. Okullara gitme noktasında öğrenciler zaman zaman sıkıntı yaşıyor. Okullarda bir öğün ücretsiz yemek verilmesini talep ediyoruz çünkü çocuklar bazen okullara aç geliyor.
“ADIYAMAN’DA BİRAN ÖNCE YENİ OKULLARIN YAPILMASI GEREKİYOR”
Eğitimde zaten eşitsizlikler vardı, depremle birlikte eğitimdeki eşitsizlik daha fazla arttı. Birçok öğrenci depremde yakınlarını kaybetti ve halen bu travmayı atlatamadılar. Yıkılan veya ağır hasarlı okulların yerine bir an önce yeni okulların yapılması gerekiyor” diye konuştu.
Cihan BERK/İSTANBUL
Yoruma kapalı.